17. května 2018 • 22:32

Švédsko - Lotyšsko 3:2. Favorit se strachoval, výhru trefil Ekman-Larsson

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Švédska vydřeli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kodani výhru 3:2 nad Lotyšskem a postoupili do semifinále, ve kterém se v sobotu utkají s přemožitelem české reprezentace týmem USA. Obhájci zlata rozhodli o vítězství nad houževnatým soupeřem až ve třetí třetině.



Gólem a asistencí se na těsné výhře favorita podílel obránce Oliver Ekman-Larsson, dva body si připsal i útočník Adrian Kempe. Švédsko tak vyhrálo i osmý zápas na turnaji.

První třetina moc zajímavých šancí nepřinesla. Brankáři Nilsson a Merzlikins si v součtu připsali jen sedm zákroků, a tak nebylo divu, že gól nepadl.

Skóre se poprvé změnilo až v 27. minutě, kdy do lotyšské branky prošla Forsbergova střela. Rozhodčí sice situaci po podnětu kouče Hartleyho zkoumali na videu, neboť na hraně brankoviště stál Arvidsson, gól však nakonec uznali.

Krátce po polovině utkání se Lotyšsku podařilo vyrovnat, když se do brejku dostal Blugers poté, co Kempe zlomil na útočné modré čáře hokejku. Vzápětí mohlo být pro Švédy ještě hůř, v rychlém sledu byli vyloučeni Nyquist a Ekman-Larsson, Lotyšsko však přesilovku pět na tři dlouhou 1:54 minuty nevyužilo.

Patric Hörnqvist padá před lotyšskou brankouFoto REUTERS/Grigory Dukor

V 42. minutě zajistil Seveřanům vedení Arvidsson, který ve vzduchu trefil Ekholmovu přihrávku. Lotyši sice vzápětí dotlačili puk za Nilssonova záda, ale rozhodčí gól po kontrole neuznali, zřejmě proto, že předtím přerušili hru.

Poté byl vyloučen Abols a Švédové první přesilovku v zápase využili, když závar v lotyšském brankovišti využil Ekman-Larsson. Dvoubrankové vedení však favoritovi vydrželo jen čtyři minuty, Nilssona totiž překvapila Balcersova střela a závěr tak byl ještě dramatický. Vyrovnat se ale Lotyšsku nepodařilo ani při power play.

Góly

Domácí: 26:36. F. Forsberg, 41:49. Arvidsson, 46:27. Ekman-Larsson

Hosté: 31:59. Blugers, 50:21. Balcers

Sestavy

Domácí: A. Nilsson (Hellberg) – A. Larsson, Ekman-Larsson (A), J. Klingberg (A), H. Lindholm, Ekholm, Wikstrand – Janmark, Rakell, Zibanejad – Backlund (C), Nyquist, Hörnqvist – Kempe, Arvidsson, F. Forsberg – Jo. Larsson, J. de La Rose, Pääjärvi – Everberg, L. Andersson.

Hosté: Merzlikins (Gudlevskis) – Cibulskis, Galvinš, Siksna, Freibergs, Sotnieks, Rubins, Zile – M. Redlihs (A), Džerinš (A), Indrašis – Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts (C) – Abols, Balcers, Keninš – Razgals, Pavlovs, Meija – Jevpalovs.

Rozhodčí

Mayer (USA), Olenin (Rusko) – Kohlmüller (Německo), Otmachov (Rusko)

Stadion

Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst)

Návštěva

12 490 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud