Zdeněk Janda
23. května 2019 • 04:45

Co řeší Češi před bojem s Němci? Gólman, disciplína i střelec Vrána

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRATISLAVY | Jedna, dva, tři, čtyři, pět, šest. Období sucha českého hokeje. Šest let bez medaile na MS. Že by přišla náprava? Závan optimismu? Dosavadní výsledky v Bratislavě jsou příslibem. Ale aby bublina naděje nesplaskla, je třeba v dnešním čtvrtfinále odsunout německou překážku (20.15). Nabízí se spojení: nejpřijatelnější soupeř. Ale může to být zrádné… Co všechno se řeší před startem veledůležité bitvy?



1. Kdo půjde do branky?

Nikdo z realizačního týmu to nechtěl říct naplno. Ale z dosavadního vývoje se dá vytušit, že to bude Patrik Bartošák. Na šampionátu je od začátku, odchytal zápasy proti nejtěžším soupeřům (Švédsko, Rusko, Lotyšsko, Švýcarsko). Nezklamal. Takže by bylo překvapující, pokud by trenéři poslali do akce Pavla Francouze. Jasně, je to prověřený brankář, ale v Bratislavě zatím čelil jenom Rakušanům a Italům. Takže spíš to vypadá na Bartošáka. I když je to pro něj premiérový šampionát.

Kdo dostane důvěru v brance?Foto Barbora Reichová (Sport)

2. Bude hrát Vrána?

Loni vyhrál Jakub Vrána s Washingtonem slavný Stanley Cup. V téhle sezoně za tým šampionů odehrál všech 82 zápasů (47 bodů – 24+23). Na mistrovství v sedmi utkáních pobral 5 bodů (4+1). Přesto není vyloučené, že dnes na něj padne role třináctého útočníka. Nebo se do sestavy nevejde vůbec. Včerejší trénink nasvědčoval tomu, že jeho místo ve druhé formaci zaujme Ondřej Palát.

Jakub Vrána piluje střelbuFoto Barbora Reichová (Sport)

3. Jak na Němce?

Bude důležité pohlídat si Leona Draisaitla, 23letého bombarďáka z Edmontonu, který v sezoně nastřílel 50 gólů. Což je číslo, které budí hrůzu. Je to rozdílový hráč, jenž může sám rozhodnout. Vzpomeňte si na zápas proti Slovákům… V sedmi utkáních v základní skupině zaznamenal pět gólů, z toho dva vítězné (proti Slovensku a Finsku). Takže aby nepřibyl v téhle bilanci další, musejí se mít Češi na pozoru. Jak obránci, tak útočníci. Je třeba ho dobruslovat.

Leon Draisaitl je jednoznačně největší německou hvězdou na mistrovství světaFoto Profimedia.cz

4. Kdo bude střílet góly?

Češi v minulých letech vyhořeli v zápasech o všechno na koncovce. Jakmile se hrálo play off a defenzivy zhutněly, to byl problém. Ovšem góly váznuly i během turnaje, což teď neplatí. Jakub Voráček a spol. nasázeli 39 gólů (jenom Švédové jich měli víc – 41), což je příjemné zjištění. Hlavně útočník z Philadelphie je při chuti, stejně jako jeho věrný parťák Michael Frolík. Ani jeden z nich ale není ryzí střelec. I tak se čeká, že právě oni za to vezmou. Nebo Milan Gulaš?

Jakub Voráček slaví první přesný zásah na turnajiFoto Barbora Reichová (Sport)

5. Co bude třeba ještě vyladit?

Proti Švýcarům ne úplně správně fungovala defenziva. Češi se dostali pod tlak, najednou soupeř věděl, jak na protivníka vyzrát. A pokud by se Němci dostali do vedení, mohl by to být problém. Ještě jedna veledůležitá věc. Disciplína. Češi zatím posbírali nejvíce dvouminutových trestů na celém turnaji (40), což je alarmující. „Je třeba omezit vyloučení, oplácení a nesmyslné fauly,“ nabádá kouč Miloš Říha. Německá přesilovka je díky Draisaitlovi mimořádně úderná.

Šarvátka v podání českých a švýcarských hokejistů po ataku soupeře na brankáře BartošákaFoto Reuters

Vlasák před čtvrtfinále: Němci? Papírově slabší, nedají to ale zadarmo
Video se připravuje ...

KABINA očima Dominika Simona. Kdo si maže nohy Alpou? Kdo v noci chrápe?
Video se připravuje ...

Utkání se Švýcary sledoval i trenér slovenského nároďáku Pavel Hapal. Jsem velký hokejový fanoušek, říká
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Šestá česká výhra. Britové slavili záchranu kuriózním pokřikem
Video se připravuje ...

Šarvátka v podání českých a švýcarských hokejistů po ataku soupeře na brankáře Bartošáka
Šarvátka v podání českých a švýcarských hokejistů po ataku soupeře na brankáře Bartošáka

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud