Ondřej Kuchař
3. června 2021 • 21:35

SESTŘIH: Česko - Finsko 0:1. Střelecké trápení, konec na MS ve čtvrtfinále

Autor: Ondřej Kuchař, pj
Vstoupit do diskuse
16
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Očekávání byla velká. Hokejový národ v Česku věřil na letošním šampionátu v medaili. Předpovídaly ji i domácí legendy. Jenže se tak nestane. K víkendovému porcování cenných kovů se Češi v Rize vůbec nedostanou. Jejich misi ukončilo už ve čtvrtfinále Finsko, zvítězilo 1:0. „Byli jsme ustrašení, moc jsme soupeři nezatopili. Doufal jsem, že budeme odvážnější,“ hodnotil duel trenér Filip Pešán. Čekání na medaili tak potrvá minimálně 10 let.



Emoce začaly proudit už před vhozením úvodního buly, to když byla odtajněna sestava českého týmu. Ač trenéři během skupinové fáze avizovali, že mají za cíl vyladit složení formací pro play off, před čtvrtfinále ty ofenzivní totálně rozbombardovali.

Oproti posledním zápasům nezůstal stejný jediný útok. Do toho elitního se vrátil k Janu Kovářovi a Dominiku Kubalíkovi překvapivě Jakub Vrána. Zbylá tři tria? Kompletně nová. Ze sestavy pro nejdůležitější duel v turnaji vypadl Michael Špaček, který do té doby odehrál všechna utkání. Nehrál ani Jiří Sekáč, který poslední tři dny vůbec netrénoval. Nikdo z týmu neoznámil zranění, nic takové se nestalo. To opět vzbuzuje domněnky, co za odstavením Sekáče stálo.

Ve dvanáctce forvardů se naopak objevil Lukáš Radil, který před posledním utkáním se Slováky 11 dnů vůbec nehrál. Přiznal, že šanci už ani nečekal, že svůj pobyt v Rize od jisté doby začal brát jako all-inclusive dovolenou. Proti bývalým federálním sousedům dal gól. Že ho vystřelí i do nominace na čtvrtfinálový zápas? „Moc tomu nevěřím,“ říkal. Ale mýlil se.

„Napětí je velké, odhodlání ještě větší,“ hlásil pak před utkáním. „Přijeli jsme na turnaj s tím, že ho chceme vyhrát. Čtvrtfinále musíme zvládnout,“ burcoval jiný forvard Filip Chytil.

A do utkání vstoupil výběr kouče Filipa Pešána opravdu dobře. „První polovina třetiny byla naše, byli jsme lepší bruslařsky i herně, pak se to začalo trochu kouskovat,“ popisoval Robin Hanzl.

První branka přišla ve 33. minutě, a padla do české branky. Po závaru kolem branky se trefil Jere Innala, který v souboji přetlačil Filipa Hronka. Ve zbytku večera Češi jen velmi pracně překonávali urputnou obranu Finů. A gólově pokořit ji nezvládli vůbec. Do většího tlaku se dostali až dvě minuty před koncem při hře bez brankáře. Dvacet sekund před sirénou měl na holi vyrovnání Dominik Kubalík. Prodloužení ale nevystřelil.

„Byli jsme ustrašení, moc jsme Finům nezatopili. Doufal jsem, že budeme odvážnější. Finy jsme dostali pod tlak až v úplném závěru, což je bohužel málo. Oni byli v bitvách o puk důraznější, my jsme kotouč dlouho jen honili. Soupeř hrál past ve středním pásmu, nedostávali jsme se za jejich obránce, oni jsou v tomhle unikátní,“ komentoval konec v turnaji Pešán.

Český trenér Filip Pešán diriguje své svěřence během čtvrtfinále proti Finsku
Český trenér Filip Pešán diriguje své svěřence během čtvrtfinále proti Finsku

Vyjádřil se taky k prohnání útoků mixérem. „Chtěli jsme mít dvě lajny velmi ofenzivní, dvě naopak defenzivní. Přesně z těchhle důvodů jsem nepostavil Špačka a Sekáče,“ dodal.

„Byli jsme outsidery,“ překvapil po duelu brankář Šimon Hrubec. „Já osobně vidím Finy jako největší favority šampionátu. Vyhrát jsme si asi opravdu nezasloužili,“ doplnil. „Turnaj jako celek si hodnotit netroufám. Je to moc čerstvé a možná bych řekl něco špatného,“ přidal Hrubec.

Zklamání bylo obrovské. Nevyšlo to. Zase. Počtvrté z posledních pět šampionátů Češi skončili už ve čtvrtfinále. Po celý turnaj se národní tým nedostal do tempa. Ambice zůstaly nenaplněny.

Góly

Domácí: 32:55. Innala

Hosté:

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Säteri) – Sund, Koivisto, Määttä, Kaski, Pokka, Ohtamaa (A), Nousiainen, Lindbohm – Anttila (C), Björninen, Mäenalanen – Lundell, Ojamäki, Ruotsalainen – Innala, Kontiola (A), Pakarinen – Ruohomaa, Turunen, Sallinen.

Hosté: Hrubec (Will) – Hronek (A), D. Musil, Klok, D. Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek – J. Vrána, Jan Kovář (C), D. Kubalík – Zadina, R. Hanzl, Flek – Lenc, Chytil, M. Stránský – Radil, T. Zohorna (A), Smejkal – A. Musil.

Rozhodčí

Bruggeman, Gouin – Oliver, McCrank

Stadion

Riga Arena, Riga

ONLINE PŘENOS - Česko - Finsko
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Finsko Finsko Martin Ručinský Martin Ručinský Miroslav Horák, redaktor Sportu Miroslav Horák, redaktor Sportu
Obnovit
Zprávy ze dne 3. 6. 2021
19:46
3. 6. 2021
 
Zprávy ze dne 3. 6. 2021
19:16
3. 6. 2021
 

Čtvrtfinálová bitva mezi ČESKEM A FINSKEM právě začala! 

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
19:16
3. 6. 2021
Miroslav Horák, redaktor Sportu

„Finové se vyznačují skvělou obranou a výborným výkony gólmanů. Jejich útoky jsou jedna lavina za druhou. Je potřeba být co nejvíce na puku a neztrácet je,“ říká Miroslav Horák o čtvrtfinálovém soupeři české hokejové reprezentace.

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
19:16
3. 6. 2021
Martin Ručinský

„Pro mě tohle byl skoro šok. Očekával jsem, že bude hrát po zápasech, které zahrál dobře. Myslím si, že určitě do mužstva patří, pomohl by nám, ale nejsme trenéři. Je otázka, co se stalo za posledních pár dní,“ doplňuje Martin Ručinský experta Sportu.

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
19:15
3. 6. 2021
Miroslav Horák, redaktor Sportu

Experty ve studiu zaskočila především absence centra Michaela Špačka v sestavě pro čtvrtfinále. „Pokud vím, žádné zdravotní důvody tam nejsou. Myslím si, že to je největší risk, který Filip Pešán na mistrovství zatím učinil. Je to opravdu risk, který jistě překvapil všechny. Je produktivní, kreativní, dokáže vytvořit šance a najednou chybí,“ diví se Miroslav Horák, redaktor Sportu 

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Vstoupit do diskuse
16

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud