14. května 2022 • 17:38

SESTŘIH: Česko - Velká Británie 5:1. Váhání, pak klidná výhra. Pálil Blümel

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa výhrou 5:1 nad Velkou Británií, když se proti outsiderovi skupiny B dlouho nemohli prosadit. Tuhý odpor zlomil až ve 28. minutě Matěj Blümel, který ve třetí části zvyšoval už na 5:0, k tomu si připsal i asistenci na gól Jiřího Černocha. Kapitán Roman Červenka sice neuvěřitelným způsobem neproměnil trestné střílení, ale nastřádal tři gólové přihrávky, David Krejčí dvě. O poznání složitější duel čeká svěřence Kariho Jalonena v neděli proti Švédsku. Hodnocení úvodního zápasu v podání experta Marka Sýkory sledujte ŽIVĚ ve Studiu iSport.cz!



Góly

Domácí: 27:09. Blümel, 32:23. Flek, 41:11. Jiříček, 46:47. Černoch, 48:28. Blümel

Hosté: 50:57. Lake

Sestavy

Domácí: Dostál (Langhamer) – Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka (A), Jiříček, Sklenička, Jordán – Blümel, Krejčí (A), Červenka (C) – Smejkal, Hertl, Vrána – Stránský, Špaček, Simon – Zohorna, Flek, Černoch.

Hosté: Bowns (Whistle) – Tetlow, Richardson (A), O'Connor, D. Phillips, Clements, Ehrhardt, Batch, Mosey – Lake, Conway, Neilson – Dowd (A), Perlini, Waller – J. Phillips (C), Davies, Lachowicz – Myers, Duggan, Hook.

Rozhodčí

Miroslav Stolc (Švý.), Kristian Vikman (Fin.) – Nicolas Constantineau (Fra.), Jonas Merten (Něm.)

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

6086 diváků

Ačkoliv čeští hokejisté avizovali, jak se na zápas po dlouhé přípravě těší, první dvacetiminutovka tomu příliš neodpovídala a byla z jejich strany velmi vlažná. Na střely mezi tyčky vyhráli jen těsně 7:6 a debutant Dostál musel řešit více ošemetných situací než jeho protějšek Bowns.

Hned zkraje chyboval mladý bek Jiříček a na Dostála se řítil osamocený Waller, zakončil však nepřesně. O chvilku později Dostál skvěle zakročil proti Dowdovi. Následovala další slabší chvilka Jiříčka, tentokrát však hrozbu sóla dalšího z Britů zažehnal rychlým vyjetím z branky Dostál.

První povedená akce českého výběru přišla až před polovinou třetiny. Smejkal našel Vránu, ten místo zakončení vybídl ke skórování Hertla, ale Bowns ho při zakončení zblízka skvěle vychytal. Neuspěl ani Červenka.

V úvodu druhé části si Češi zahráli první přesilovku zápasu. Krejčí během ní nejprve pálil do tyčky, pak Bowns vytáhl dva výborné zákroky proti Vránovi, jenž střílel v obou případech z kruhu bez přípravy.

Už při hře v pěti na obou stranách jel po velké chybě Britů Flek sám, jenže Bowns dál držel vyrovnaný stav. Ve 28. minutě ho vyzval na další minisouboj Blümel, když prolétl útočným pásmem a poslal favorita do vedení.

Neilson byl na druhé straně blízko vyrovnání, když s pomocí teče blokujícího Jiříčka doplachtil puk po jeho pokusu na horní tyčku. Následovala další neúspěšná přesilovka českého týmu.

Už po jejím skončení měl velkou šanci Smejkal, Britové se při závaru ve svém brankovišti provinili technickým přestupkem a museli čelit trestnému střílení. K němu se postavil Červenka a měl obrovskou smůlu, když se puk po jeho střele odrazil od jedné tyčky do druhé a těsně před brankovou čárou ho vyškrábl lapačkou do bezpečí Bowns.

Vzápětí ale jásal Flek, když usměrnil bruslí do branky Ščotkovo tečované nahození. Přesilovku si po Hertlově prohřešku zahráli i Britové, Mosey však při více než slibné dorážce Dostála nepřekonal.

Uklidnění přinesla krásná rána Jiříčka v přesilovce po 71 sekundách třetí části. Ve 47. minutě sice nevyužil obrovskou šanci Smejkal, ale dorážející Černoch dokončil práci za něho a zvýšil na 4:0. Chvilku po něm se prosadil podruhé v utkání Blümel. Dostál čisté konto nakonec neuhájil, ze sóla ho překonal v 51. minutě Lake.

Další šanci nevyužil Smejkal, Černochův gól po přezkoumání videa rozhodčí neuznali.

Sýkora po výhře nad Brity: Jalonen má plán, s Červenkou jsem se spletl
Video se připravuje ...

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Vstoupit do diskuse
5

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud