29. května 2022 • 16:10

SESTŘIH: Česko - USA 8:4. Národní tým slaví BRONZ! Pastrňák řídil obrat

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
40
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhé čekání je u konce!  Čeští hokejisté porazili na závěr mistrovství světa Spojené státy americké 8:4 a po deseti letech vyhráli bronzové medaile. V utkání o třetí místo přitom výběr kouče Kariho Jalonena prohrával po první třetině 1:3. Ve třetí dvacetiminutovce se ale Čechům proti USA povedl senzační obrat, který řídil hattrickem útočník David Pastrňák a dvougólový David Kämpf. K ukončení medailového půstu českého hokeje pomohl také brankář Marek Langhamer, jenž na začátku druhé třetiny vystřídal Karla Vejmelku.



Američané vedli ve 13. minutě už 2:0, když se nedlouho po sobě prosadili Karson Kuhlman a z přesilovky Adam Gaudette. Jiří Černoch snížil, ale ještě před první přestávkou přidal v oslabení další gól Kuhlman.

Po polovině utkání vrátil národní mužstvo do hry Jiří Smejkal. V úvodu třetího dějství se během dvou minut a 46 sekund prosadili dvakrát David Pastrňák a jednou kapitán Roman Červenka . Pojistku přidal v oslabení David Kämpf, který pak ještě do prázdné branky upravil na 7:3. Po snížení Thomase Bordeleaua završil v přesilovce hattrick Pastrňák.

Český tým porazil USA po výhře ve skupině (1:0) na turnaji i podruhé a v samostatné historii slaví šestý bronz. Američané tomu hráli od roku 2013 již pošesté o třetí místo a teprve podruhé prohráli.

Souboj zklamaných ze sobotních semifinálových zápasů měl vlažný úvod. Američané alespoň pár pokusy zahřáli Vejmelku, zatímco Swayman byl dlouho bez zákroku. V sedmé minutě se obtočil kolem branky Hertl, ale nezakončil přesně. Po něm neuspěl Blümel. V 10. minutě už musel zakročit Swayman, když na něho první přesnou střelu vyslal Pastrňák.

Do vedení však šli Američané. Před polovinou třetiny nahazoval od modré čáry Peeke, puk se odrazil od dvojice Meyers, Kempný před Vejmelkovým brankovištěm a Kuhlman do odkryté branky snadno zakončil. Vzápětí pykal Černoch a Gaudette po učebnicové souhře Američanů zakončoval z prostoru mezi kruhy - 2:0. Odpovědět mohl brzy Blümel, jeho nebezpečný pokus však zastavil Swayman betonem. Bellows na druhé straně zazvonil na horní tyčku.

Krátce nato se národní tým dočkal snížení. Stránský bojoval statečně o kotouč v rohu kluziště, na pomoc mu přispěchal Flek, jenž puk také vydoloval, našel Černocha a Swayman neměl moc šancí zareagovat. Češi pak zvýšili aktivitu, vynutili si faul, jenže místo vyrovnání inkasovali potřetí. Američané se dostali do přečíslení tři na dva proti Pastrňákovi s Červenkou a s dávkou štěstí vykombinovali druhý dnešní gól pro Kuhlmana.

Od druhé třetiny nahradil Vejmelku v brance Langhamer. Zajímavých situací výrazně ubylo. Hertlův zbytečný faul znamenal přesilovku pro americké hokejisty, jistý Langhamer však udržel dvoubrankový rozdíl ve skóre. Ve 32. minutě zakončoval vedle po souhře s Blümelem Hertl. Jen o chvilku později přišla náprava, když Skleničkův pokus od modré čáry zastavil Peeke a Smejkal pohotově z dorážky korigoval na 2:3.

Zkraje třetí části přišla gólová smršť českého týmu. Nejprve nedokázal Peeke vyblokovat Pastrňákův pokus z kruhu a po 51 sekundách bylo vyrovnáno.

V 43. minutě vyhrál Krejčí buly na Červenku a Češi rázem vedli. Američané sáhli k oddechovému času, ale nebylo jim to nic platné. Už o 68 sekund později se podruhé prosadil Pastrňák.

Ačkoliv pak přišla vniveč čtyřminutová přesilovka, v 55. minutě dovršil Smejkalův únik gólem Kämpf. Američané to zkusili brzy poté bez gólmana, čehož využil Kämpf k další trefě. Bordeleau sice ještě půlminutu nato snížil, ale rozdíl ve skóre zůstal nakonec čtyřbrankový - 37 sekund před koncem zužitkoval přesilovku Pastrňák a dovršil hattrick. Po závěrečné siréně tak mohla propuknout naplno česká radost.

Bronzový tým z mistrovství světa pod vedením kapitána Romana Červenky (dole uprostřed)
Bronzový tým z mistrovství světa pod vedením kapitána Romana Červenky (dole uprostřed)

Góly

Domácí: 15:19. Černoch, 32:12. Smejkal, 40:51. Pastrňák, 42:29. Červenka, 43:37. Pastrňák, 54:42. Kämpf, 58:08. Kämpf, 59:24. Pastrňák

Hosté: 09:33. Kuhlman, 12:14. Gaudette, 19:47. Kuhlman, 58:42. Bordeleau

Sestavy

Domácí: Vejmelka (21. Langhamer) – Kempný, Hronek, Ščotka (A), Kundrátek, Sklenička, Šimek, Jordán – Červenka (C), Krejčí (A), Pastrňák – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Černoch, Flek, Stránský – Špaček.

Hosté: Swayman (Mann) – Se. Jones (C), Hughes, Peeke, Schmidt (A) – Boldy, Galchenyuk, Hartman – Tynan, Gaudette, Bellows – Kuhlman, Farrell, Meyers – Hayden, Watson (A), Lettieri – Bordeleau, Barber, Lafferty.

Rozhodčí

Heikkinen (FIN), Lawrence (CAN) – Sormunen (FIN), van Oosten (CAN)

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

9 737 diváků

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Roman Červenka 5 12 17 10 4 6
2. Drake Batherson 3 10 13 10 8 6
3. Dylan Cozens 7 6 13 10 12 2
4. Pierre-Luc Dubois 7 6 13 10 11 12
5. David Krejčí 3 9 12 9 6 4
6. Mikko Lehtonen 2 10 12 10 7 2
7. Denis Malgin 5 7 12 8 4 4
8. Mikael Granlund 5 6 11 9 2 2
9. Sakari Manninen 6 4 10 10 2 2
10. David Pastrňák 7 3 10 6 3 2

Vstoupit do diskuse
40

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud