Pavel Bárta
31. března 2016 • 15:58

Jihlava nepustí brankáře na MS osmnáctek. Svaz k tomu nemá páky

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětadvacet hráčů zařadil trenér Robert Reichel do širšího výběru české osmnáctky před mistrovstvím světa v americkém Grand Forks, které se hraje od 14. do 24. dubna. Tři z nich - obránci Vojtěch Budík (Prince Albert), Ondřej Vála (Kamloops) a útočník Matouš Bělohorský (Rimouski) ještě hrají play off v zámořských juniorkách.



Jejich týmy jsou krok od vyřazení, až na Kamloops, které hraje v sérii na čtyři vítězství s Kelownou 2:2. „Doplníme je podle toho, jak série dopadnou. Po tréninkovém kempu ve Winnipegu rozhodneme, jak zúžíme nominaci,“ řekl trenér Reichel . Do konečné nominace může zařadit 23 hráčů.

Český tým trénoval od úterý v Kladně v omezeném počtu jedenácti až dvanácti hráčů, ještě bez účastníků finálového turnaje juniorské extraligy a útočníka Kristiana Reichla. Ten do neděle vypomůže Litvínovu v baráži. V pondělí 4. dubna se osmnáctka přesune před Amsterdam a Minneapolis do kanadského Winnipegu, kde se už v nejlepším možném složení vrhne do závěrečné fáze přípravy.

Při dlouhodobém zranění sparťanského gólmana Adama Brízgaly chtěl trenér juniorské reprezentace povolat Jakuba Škarka z Jihlavy, který je brankářskou jedničkou Dukly a bojuje s ní v baráži o postup do extraligy. „Jednání probíhala, ale Jihlava ho neuvolnila. Je to konečné slovo, za žádnou cenu ho nepustí,“ uvedl Reichel.

S uvolněním 16letého talentu nic nenadělá ani hokejový svaz. „V extralize je se všemi kluby dohoda. V přihlášce do soutěže se zavazují, že na jakoukoliv reprezentační akci uvolní hráče. Při mistrovství světa je to minimálně sedm dní před akcí. Stejně tak to je s hráči ze zahraničí podle reglementu IIHF. První liga a další soutěže k tomu však se nezavazují, takže není žádná páka," vysvětlil šéftrenér svazu Slavomír Lener .

Jaký měla Jihlava důvod? Dost pádný. V baráži nemůže využít Davida Honzíka, jehož si Karlovy Vary coby další z účastníků prolínačky stáhly z hostování v Dukle. „Bylo úsilí se dohodnout. Jsou ale ve specifické situaci, do osmnáctky jim bereme navíc i brankáře Kořenáře a pak už mají jen Lukáše Sáblíka, který nechytal. neměli by koho postavit do brány,“ dodal chápavě Lener.

Klubové cíle tak byly nadřazeny reprezentaci a nic na tom nezmění ani to, že jeho šéf Bedřich Ščerban je členem výkonného výboru svazu. Kouč Reichel však vzniklý problém taky nehrotil. „Komplikace to nebyla. S brankáři jsme měli nějaké plány, ale museli jsme je přehodnotit. Cestuje s námi Tomáš Vomáčka, který je teď se sedmnáctkou ve Švýcarsku. Je na stejné úrovni jako Škarek, tak v tom nevidíme problém,“ prohlásil.

Naopak trenérův syn Kristian bude po neděli Litvínovu ve zbývajících devíti duelech baráže chybět. „Dohodl jsem se tak s trenéry. Doteď tam i trénoval, po nedělním zápase ho uvolní,“ řekl kouč Reichel. Ještě před turnajem v americkém Grand Forks, kde mimochodem získala česká dvacítka v roce 2005 naposledy bronzovou medaili, sehraje jeho výběr v neděli 10. dubna ve Winnipegu přípravný zápas s Kanadou.

S ní český tým střetne i v základní skupině, stejně jako s Finskem, Dánskem a Slovenskem. „Jsou to silní soupeři. Musíme mít respekt před každým. Prvořadé je, aby se mužstvo dostalo do čtvrtfinále. Takový je náš cíl,“ pravil kouč.

Širší nominace ČR "18" před MS v Grand Forks (14. - 24. dubna)
Brankáři: Dominik Groh (Mladá Boleslav), Josef Kořenář (Jihlava), Tomáš Vomáčka (Hradec Králové)

Obránci: Lukáš Doudera (Třinec), David Kvasnička (Plzeň), Daniel Novák (Chomutov), Jakub Sirota (Zlín), Vojtěch Budík (Prince Albert/WHL), Libor Hájek (Saskatoon/WHL), František Hrdinka (Frölunda/Švéd.), Ondřej Kachyňa (Hamilton/OHL), Ondřej Vála (Kamloops/WHL)

Útočníci: Martin Havelka, Kristian Reichel (oba Litvínov), Pavel Kousal, Ondřej Najman (oba Jihlava), Milan Davídek (Karlovy Vary), Jiří Karafiát (Zlín), Petr Kodýtek (Plzeň), Daniel Kurovský (Havířov), Radovan Pavlík (Hradec Králové), Marek Zachar (Liberec), Filip Zadina (Pardubice), Matouš Bělohorský (Rimouski/QMJHL), Matyáš Kantner (Flint/OHL)

Trenéři: Robert Reichel, Patrik Augusta

Brankář Jakub Škarek z Jihlavy dostává třetí gól.
Brankář Jakub Škarek z Jihlavy dostává třetí gól.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud