Jan Denemark
30. dubna 2021 • 06:32

Česká U18 padla po dramatu. Cítím ohromnou hrdost, řekl kouč

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší možná odpověď na smolný závěr s Finskem. Česká osmnáctka předvedla skvělou bitvu s Američany, kde nakonec o bodík navíc za výhru v nájezdech 2:1 bere soupeř. „Cítím vážně obrovskou hrdost,“ řekl po zápase trenér Jakub Petr. Tahle parta dovede hrát opravdu s kýmkoliv. A nejenom se soupeřem hrát, ale i ho přehrát. Tým si díky vydřenému bodu navíc zajistil postup do čtvrtfinále.



Wow! Pokud jste si přivstali a zapnuli duel české osmnáctky proti USA, po první třetině jste asi jen nevěřícně kroutili hlavou. Češi dominovali. Naprosto. Kromě kratičké pasáže na konci úvodní periody ledu vládli. „Jsem dnes na kluky obrovsky pyšný. Od doby, co jsem byl ve Vítkovicích mě hokej zase poprvé nesmírně baví s touhle partou. Přes prohru jsem dnes hrdý, že můžu vést tuhle partu kluků,“ okomentoval pocity ihned po zápase trenér Jakub Petr.

Skoro lze až říct, že je škoda, že se do kabin šlo po prvních dvaceti minutách jen s jednobrankovým náskokem. V dalším průběhu zápasu se to ukázalo jako rozhodující. Ne snad, že by Američané poté viditelně přepnuli na vyšší rychlostní stupeň, ale obraz hry se více srovnal. Vyrovnání přišlo ve třetí třetině z hole Sashy Pastujova, nejproduktivnějšího Američana v turnaji. A když se i prodloužení obešlo bez branek, musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

Hlavní hrdina českého týmu? Brankář Oliver Šatný. Několik zásahů lze s klidem založit do kategorie spektakulárních. „Ve všem nás podržel, chytal výtečně,“ pokýval hlavou útočník Jakub Kos. Ale rozhodně se nejednalo o typ zápasu, kde by dobrý výsledek přišel pouze díky tomu, že by gólman měl životní den. Vůbec ne.

Petrovi svěřenci jsou schopní soupeře zahnat do ouzkých kvalitním napadáním, zároveň si převahu vynucují i tvrdou fyzickou hrou. „Snažili jsme se do utkání vstoupit se silnou agresivní hrou a aktivním napadáním, byl to náš plán,“ potvrdil David Skuhrovec. I to je dobrá zpráva, mladíci jsou schopni dlouhodobě držet systém.

„Včera byla těžká práce jít do kabiny po zápase s Finskem a vidět ten smutek kluků. Museli jsme je nahodit zpět na tu cestu. A dnes to zvládli, vážně jsem na ně ohromně hrdý,“ zopakoval znovu trenér. „Kdybychom nyní měli devět bodů, tak by se nikdo nemohl vůbec divit,“ dodal.

„Obrovský respekt Čechům, jak se tady prezentují. Viděli jsme to už včera proti Finsku a nyní proti nám ukázali, že jsou vážně dobří,“ uznale prohodil trenér Američanů Dan Muse. „V obou zmíněných zápasech jsme byli lepší a zasloužili si vyhrát. Mrzí to,“ řekl Kos. Velká škoda, že si čeští mladíci ze svou povedených výkonů nakonec nepřipsali ani jednu výhru. Pět českých střelců v rozstřelu postupně selhalo, a dalo tak příležitost Laneu Hutsonovi rozhodnout. Mimochodem, právě americký zadák předvedl jasně nejlepší individuální výkon klání. „Byla opravdu radost se na něj dívat,“ neváhal přihodit poklonu soupeři i trenér Petr.

Osmnáctku nyní čeká utkání s Ruskem, které rozhodne o českém soupeři do čtvrtfinále. „Rozhodně do utkání nepůjdeme s nějakým strachem. Přistoupíme k tomu stejně, jako k těm předchozím zápasům,“ uzavřel tiskovou konferenci bojovně David Skuhrovec. Jak on, tak i jeho kamarádi by si už zasloužili oslavné pokřiky v kabině po utkání s papírovým favoritem. Šlo by i o nejlepší dostupnou injekci energie před zápasy o medaile.

Góly

Domácí: 42:35. Pastujov, . Hutson

Hosté: 15:57. Ryšavý

Sestavy

Domácí: Mbereko (43.–54. Homer) – Behrens (A), Schmidt, Hreschuk (A), Gallagher, Hutson, Chesley, Murchison, Straky – Janicke, Savage (C), Gilmartin – Duke, Hughes, Pastujov – McGroarty, Cooley, Howard – St. Louis, Stramel, Devine.

Hosté: Šatný (Suchánek) – D. Moravec, Jiříček, Pinkas, Svozil (A), Šedivý (C), Ticháček, Špaček – Marcel, G. Szturc, Chmelař – Marha, Brabenec, Kos – Ryšavý (A), Altrichter, P. Moravec – Slavíček, Šapovaliv, Pajer – Skuhrovec.

Rozhodčí

Holm (SWE), Judakov (RUS) – Briganti (USA), Zunde (LAT)

Stadion

Comerica Center (Frisco)

Návštěva

1 740 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 4 2 1 1 0 24:13 9
2. Rusko 4 2 1 1 0 27:12 9
3. USA 4 1 2 1 0 18:15 8
4. Česko 4 1 0 1 2 10:20 4
5. Německo 4 0 0 0 4 5:24 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud