Pavel Ryšavý
7. listopadu 2016 • 04:10

Ukázalo se, že extraliga není tak špatná, říká po Karjale kouč Kýhos

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chybělo odvalit ruský balvan a z Karjala Cupu se pro hokejovou reprezentaci stala pohádka. „České vystoupení na turnaji bylo úspěšné a nic na tom nemění ani poslední zápas. Třeba na začátku jsme byli lepší než Rusko, dát Michal Bulíř v první třetině gól do prázdné branky, mohl zápas klidně vypadat jinak,“ říkal po prohře 0:3 třinecký trenér Vladimír Kýhos, který turnaj bedlivě sledoval.



Parta, kterou dal dohromady Josef Jandač , v Plzni vyhrála nad Švédskem 6:3, pak si v Helsinkách poradila s domácími Finy 5:3 a v souboji o první místo padla s Ruskem 0:3. „Je třeba si přiznat, že oni byli bruslařsky trochu lepší a silnější na puku, což nám dělalo problémy,“ všiml si Kýhos.

Tři roky za sebou ale Česko na Karjale končilo poslední. Teď bere druhé místo. Úspěch umocňuje fakt, že v akci byly hlavně domácí zdroje, ve Finsku nastoupilo 15 hráčů z extraligy. „Pořád si myslím, že naše soutěž není špatná. My tady máme problém, že jsme vůči všemu dost negativní. Nepovede se nějaký turnaj a hned se píše o tom, že je tady krize. Podle mě to taky není, pořád produkujeme dobré hráče a teď to bylo vidět,“ vypálil hned třinecký kouč.

„Pavelka, Dietz a další kluci teď byli v nároďáku poprvé a zvládli to. Pro ně je to další motivace ještě víc makat a pro reprezentaci super zpráva, že se s nimi dá počítat,“ dodal trenér druhého celku extraligy.

„Zlatá generace, na kterou se hodně sázelo, je pryč. Ale nemá cenu nad tím skuhrat a vzpomínat, jak bylo. Je zkrátka fakt, že dost hráčů je už pryč, nyní je zde nová generace, která má sílu,“ zahřál Kýhose pohled na obránce Jeřábka nebo útočníka Radila . „Ti byli výborní, je vidět, že rostou. V reprezentaci toho za sebou zase tolik nemají, ale vzali na sebe role tahounů,“ těšilo Kýhose.

Sám měl ve výběru dva koně, obránce Milana Douderu s brankářem Šimonem Hrubcem, který vychytal sobotní výhru nad Finskem. „Šimon už od letní přípravy ukazuje velkou kvalitu. Potvrzuje předešlé roky, kdy chytal v Třinci výborně. Je dobře, že prosazuje i v mezinárodním hokeji. Nabývá zkušenosti, je klidnější, ví, jak se chovat, hodně na sobě pracuje. Pořád má nějaké rezervy, ale nejlepší na něm je, jak moc se chce zlepšovat. A tohle je pak na jeho výkonech vidět,“ chválí si gólmana třinecký kouč.

Aby trnul, jestli se Hrubcovi s Douderou ve Finsku něco nestane? Prý ne. Naopak, měl radost, že svoje hráče viděl v dresu národního týmu: „Pro kluky je to odměna za to, co podávají v extralize. Pro každého trenéra by bylo nepříjemné, kdyby se vám tam někdo zranil, jenže riziko máte i na každém tréninku, takže takhle přemýšlet nemůžete.“

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud