30. října 2018 • 10:24

Říha nominoval na Karjalu. Vrací se Novotný, v sestavě čtyři nováčci

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři nováčky zařadil nový trenér české hokejové reprezentace Miloš Říha starší do své první nominace na listopadový turnaj Karjala v Praze a Helsinkách. Nástupce Josefa Jandače pozval do sedmadvacetičlenného kádru i pětatřicetiletého útočníka Jiřího Novotného z Ambri-Piotty. Mistr světa z roku 2010 naposledy reprezentoval v květnu 2015 na domácím světovém šampionátu v Praze.



Debut si v prvním dílu série Euro Hockey Tour mohou připsat obránce Jan Štencel s útočníkem Radimem Zohornou z mistrovské Komety Brno a další forvardi Radovan Pavlík z Hradce Králové a Patrik Zdráhal z Vítkovic. Dvacetiletý Pavlík je nejmladším hráčem Říhova výběru.

V týmu je po deseti hráčích z domácí extraligy a z KHL, tři z Finska a po dvou ze Švédska a ze Švýcarska. "Může se zdát, že se vracíme trošku zpátky a mužstvo je trochu starší, ale ta výkonnost hráčů v Evropě je pořád výraznější než v extralize, která se nám zdála na začátku sezony slabší," řekl Říha na tiskové konferenci v Praze.

Dvaadvacetiletý Radim Zohorna se potká v týmu se starším bratrem Hynkem, který odešel v létě z Komety do finského Lahti a má zatím na kontě dva reprezentační duely. Jejich nejstarší sourozenec Tomáš z Chabarovsku s 69 zápasy v národním mužstvu tentokrát ve výběru chybí.

Trio bratrů Zohornů v případě Radimova startu napodobí dosud jedinou sourozeneckou trojici, která v samostatné české reprezentaci nastoupila. Jsou to obránce Karel a útočníci Ivan a Tomáš Rachůnkové. V bývalé federální reprezentaci hrálo slavné trio Slováků Marián, Peter a Anton Šťastní.

Říha nominoval na Karjalu: Nikdo neodmítl, lebedil si kouč
Video se připravuje ...

Říha s asistenty Robertem Reichlem, Karlem Mlejnkem a trenérem gólmanů Zdeňkem Orctem počítá na turnaj s brankáři Jakubem Kovářem z Jekatěrinburgu a Patrikem Bartošákem z Vítkovic, které doplňuje Šimon Hrubec z Třince. "Jakuba Kováře budeme brát jako jedničku tohoto výběru, jeho výkony určitě všichni dobře vnímají," řekl Říha na adresu opory lídra KHL.

V týmu je sedm hráčů, kteří se představili na květnovém mistrovství světa v Dánsku. Jsou to obránci Michal Jordán z Chabarovsku, Jakub Krejčík z finské Raumy a útočníci Roman Horák z Växjö, Robert Kousal z Brynäs, Dominik Kubalík z Ambri-Piotty, Andrej Nestrašil z Nižněkamsku a Michal Řepík ze Slovanu Bratislava.

Na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu hráli Jordán, jeho spoluhráč z Chabarovsku Jan Kolář, další beci Vojtěch Mozík z Podolsku, Jakub Nakládal z Jaroslavle a v útoku vedle Horáka, Kubalíka a Řepíka také Jiří Sekáč z Kazaně.

Po pauze se ze zkušených reprezentantů vrací také bek Petr Zámorský z Hradce Králové, jenž oblékl dres národního týmu naposledy v listopadu 2016. Gólman Kovář naposledy chytal za reprezentaci loni v únoru.

Tým se sejde v pondělí v Praze a do turnaje vstoupí ve čtvrtek 8. listopadu od 18:00 proti Švédsku. Zápas v pražské Tipsport Areně bude součástí oslav 110. výročí českého hokeje. Po pátečním přesunu do Helsinek nastoupí Češi v sobotu v 16:30 proti domácímu Finsku a v neděli ve 12:30 je čeká souboj s Ruskem.

Nominace hokejové reprezentace na Karjalu

Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice; 3 zápasy v reprezentaci), Šimon Hrubec (Oceláři Třinec; 2), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL; 46),

Obránci: Jan Košťálek (3 zápasy/0 branek), Tomáš Pavelka (oba Sparta Praha; 12/2), Michal Jordán (68/5), Jan Kolář (oba Chabarovsk/KHL; 84/5), Jan Štencel (Kometa Brno; 0/0), Petr Zámorský (Hradec Králové; 42/1), Jakub Krejčík (Lukko Rauma/Fin.; 74/1), Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL; 35/4), Jakub Nakládal (Jaroslavl/KHL; 111/3),

Útočníci: Rudolf Červený (5/0), Michal Řepík (oba Slovan Bratislava/KHL; 57/19), Dominik Kubalík (42/8), Jiří Novotný (oba Ambri-Piotta/Švýc.; 148/24), Radan Lenc (Liberec; 10/2), Radovan Pavlík (Hradec Králové; 0/0), Patrik Zdráhal (Vítkovice; 0/0), Radim Zohorna (Kometa Brno; 0/0), Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL; 28/8), Roman Horák (Växjö/Švéd.; 53/10), Robert Kousal (Brynäs/Švéd.; 47/8), Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL; 19/4), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL; 42/3), David Tomášek (Jyväskylä/Fin,; 11/3), Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.; 2/0).

Generální manažer reprezentace Petr Nedvěd a trenér Miloš Říha rozdávali úsměvy
Generální manažer reprezentace Petr Nedvěd a trenér Miloš Říha rozdávali úsměvy

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud