8. února 2020 • 14:41

Česko – Finsko 3:1. Národní tým slaví první výhru, zářili bratři Zohornové

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté porazili ve druhém utkání na Švédských hrách ve Stockholmu Finsko 3:1 a dostali se před něj do čela tabulky Euro Hockey Tour. Tým kouče Miloše Říhy přerušil sérii tří porážek a Finy zdolal i potřetí v sezoně.



Českou reprezentaci poslal do vedení ve čtvrté minutě v oslabení Roman Horák. V polovině úvodní třetiny vyrovnal Jere Karjalainen, ale šest sekund před koncem druhé části rozhodl Tomáš Zohorna. V oslabení při power play Finů pečetil výsledek do prázdné branky Hynek Zohorna.

S třetím dílem Euro Hockey Tour se český tým rozloučí v neděli zápasem proti Rusku od 12:15.

Češi, v jejichž sestavě debutoval útočník Jan Dufek, vstoupili do utkání dobře. V úvodu měl šanci Flek, který z úhlu zkoušel trefit branku bekhendem. Ve čtvrté minutě se Říhův tým ujal vedení, přestože hrál po Klokově vyloučení v oslabení. Horák obral o puk Ruotsalainena a prostřelil debutujícího Lehtinena mezi betony.

Vyrovnat mohl nejdříve Junttila, na druhé straně zahrozil Tomáš Zohorna. V polovině úvodního dějství nedotáhl do úspěšného konce únik Pulkkinen, ale vzápětí při přečíslení nabil Junttila na levý kruh Karjalainenovi, který už Furcha překonal. V 15. minutě se Češi dočkali první přesilovky po Seppäläově faulu, ale Finové se ubránili.

Tomáš a Hynek Zohornovi se radují z trefy do prázdné branky na 3:1 proti Finsku
Tomáš a Hynek Zohornovi se radují z trefy do prázdné branky na 3:1 proti Finsku

V úvodu druhé části trefil Parikka od modré čáry konstrukci Furchovy branky. Češi se ubránil i při Košťálkově trestu. Ve 24. minutě po Kovářově střele dorážel Zaťovič, po něm i autor střely a dotlačil Lehtinena i s pukem do branky, ale gól neplatil.

Říhův výběr potom odolal při Košťálkově trestu. Při Melartově vyloučení dvakrát pálil právě Košťálek. Češi se zase ubránili při trestu kapitána Kováře a šest sekund před koncem jim vrátil vedení Tomáš Zohorna, který se z levého kruhu trefil do protějšího horního rohu Lehtinenovy branky.

Úvod třetí třetiny přinesl několik nadějných situací na obou stranách, ale skóre se neměnilo. V 50. minutě proti Furchovi neuspěl Aleksi Mustonen. Při Honkově vyloučení nepřekonal Lehtinena zblízka bekhendem Radim Zohorna a finský gólman následně v závaru puk přikryl.

V závěru se bránili Češi v oslabení při Skleničkově vyloučení, ale při power play pojistili náskok. Tomáš Zohorna přenechal puk bratru Hynkovi, který dovršil skóre.

Ohlas trenéra:

Miloš Říha (trenér ČR): „Začátek nebyl po taktické stránce takový, ale zlepšovali jsme se, že hráči plnili, co jsme si řekli. Vidí, že když se to plní, tak se nám hraje i lehčeji. Finy jsme pak vlastně už k ničemu nepustili. Pokud se o to plnění taktiky postará sto procent hráčů jako dnes a s naprostou jistotou v bráně, tak to takto dopadne. Chtěli jsme hrát lépe bez kotouče. My jsme se Švédy měli pár obrovských chyb, že jsme koukali na kotouč, pořád jsme se dívali do hry a oni za nás jezdili v rotacích. Finové to umějí taky zespodu a z vrchu chodit v rotacích za obranu, to se nám dneska povedlo eliminovat.“

Góly

Domácí: 10:00. Karjalainen

Hosté: 03:53. Horák, 39:54. T. Zohorna, 58:54. H. Zohorna

Sestavy

Domácí: Lehtinen (Tuohimaa) – Melart, Koivisto, Salo, O. Manninen, Parikka, Honka, Seppälä, Näkyvä – Ju. Nättinen, Lehterä, Pulkkinen – Junttila, Ruotsalainen, Karjalainen – J. Mustonen, Ilomäki, Puljujärvi – Innala, J. Lajunen, A. Mustonen.

Hosté: Furch (Will) – Jeřábek, Šulák, J. Krejčík, Košťálek, Němeček, D. Sklenička, D. Musil, Klok – Zaťovič, Jan Kovář, Řepík – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – Flek, Horák, Hyka – Šťastný, M. Kovařčík, Dufek – Rousek.

Rozhodčí

Öhlud, Björk – Persson, Jonsson

Stadion

Ericsson Globe (Stockholm)

Návštěva

3769 diváků

Tabulka Švédských hokejových her

1. Švédsko 2 2 0 0 0 7:3 6
2. ČR 2 1 0 0 1 4:3 3
  Finsko 2 1 0 0 1 4:3 3
4. Rusko 2 0 0 0 2 2:8 0

Tabulka Euro Hockey Tour

1. ČR 8 3 2 1 2 21:16 14
2. Finsko 8 4 0 2 2 20:17 14
3. Švédsko 8 4 0 1 3 21:22 13
4. Rusko 8 1 2 0 5 19:26 7

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud