8. listopadu 2022 • 11:58

Jalonen má nového kolegu. Zachytal si v NHL, má stříbro z olympiády i MS

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým členem realizačního týmu hokejové reprezentace je bývalý brankář Fredrik Norrena. Osmačtyřicetiletý Fin, jenž během aktivní kariéry působil i v NHL, bude mužstvu pod vedením jeho krajana Kariho Jalonena pomáhat v roli videotrenéra.



Pozici videotrenéra vedle Jiřího Horáčka zastával v minulé sezoně po Jalonenově nástupu jiný Fin Kalle Kaskinen, jenž při nemoci asistenta Libora Zábranského zkraje zaskakoval i na postu asistenta hlavního trenéra.

„Kalle začal trénovat v Brynäs, takže jsme museli udělat změnu. Fredrika znám dlouhá léta. Hrál jsem s ním i trénoval v TPS (Turku). Bude mít na starosti oslabení a Martin (Erat) bude mít dál na starost přesilovky. Moje přání na federaci bylo, abych měl tři videokouče jako v Tampere. A teď je máme,“ uvedl Jalonen. U týmu nadále působí i Denis Havel.

Bývalý brankář Norrena má z dob hráčské kariéry mnoho úspěchů. Na olympiádě 2006 v Turíně pomohl Finsku ke stříbru. Stříbro a bronz má ze světových šampionátů v letech 2006 a 2007. Čtyřikrát vyhrál finskou ligu, jednou slavil na klubové úrovni ve Švédsku a v KHL. Více než dvě sezony odchytal v NHL v barvách Columbusu.

Hráčskou kariéru ukončil Norrena v roce 2014 a hned se přesunul do pozice kouče. Mezi lety 2014 a 2020 působil jako trenér brankářů v předním finském klubu TPS Turku. Ve stejném klubu se stal následně asistentem i posléze i hlavním koučem juniorského týmu.

U české reprezentace by mohl Norrena s ohledem na své zkušenosti z aktivní kariéry více spolupracovat i s koučem brankářů Zdeňkem Orctem. „Může někdy pomoct, není to ale jeho hlavní práce,“ řekl Jalonen. Norrena stejně jako Horáček chodí při tréninku s týmem i na led.

Brankář Fredrik Norrena pomohl finské reprezentaci ke stříbru z mistrovství světa i olympijských her
Brankář Fredrik Norrena pomohl finské reprezentaci ke stříbru z mistrovství světa i olympijských her

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud