8. listopadu 2010 • 18:31

Národní tým se sešel bez pětice hráčů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté se sešli v pražské Tesla Aréně na první akci reprezentační sezony, turnaj Karjala v Českých Budějovicích a Helsinkách, ještě bez beků Filipa Nováka z Dynama Moskva, Martina Škouly s útočníkem Romanem Červenkou z Omsku, Josefa Vašíčka z Jaroslavle a Lukáše Klimka z Vítkovic.



Staronový kouč Alois Hadamczik naordinoval na dnešek po srazu dobrovolný trénink a regeneraci, některým hráčům dal volno.

"Jsou hráči, kteří hráli v neděli zápas a dneska cestovali. Mají nějaké osobní věci. Dnešní trénink jsme udělali pro hráče, kteří hráli naposledy v pátek nebo v sobotu. Od té doby měli volno, a tak půjdou na led. U některých hráčů jsme akceptovali, že si vyřídí doma potřebné věci s rodinou," řekl novinářům Hadamczik, jenž se vrátil k reprezentaci po dvou letech.

Kouč, který převzal národní tým po Vladimíru Růžičkovi, musel udělat v původní nominaci změny. Kvůli zdravotním potížím vypadli beci Michal Barinka z Vítkovic, Vladimír Sičák z Kärpätu Oulu a útočník Zbyněk Irgl z Atlantu Mytišči. Později i dodatečně povolaný Petr Kumstát z Karlových Varů.



"Petra Kumstáta přepadla v noci teplota a průjmy, takže mi volal, že je vyřízený a nemůže," prohlásil Hadamczik. Uvolněná místa zaujali Filip Novák, Petr Gřegořek z Karlových Varů a Klimek, který je spolu s Kamilem Krepsem v národním týmu nováčkem.

"Lukáše jsem dva roky trénoval. Vím, co od něj očekávat. Má velmi dobrý přístup, techniku hole a bruslení," uvedl kouč na adresu hráče, který si v této sezoně extraligy připsal v 20 zápasech šest bodů za dvě branky a čtyři asistence.

V úterý se přesune tým do Českých Budějovic, kde by měl mít Hadamczik už kompletní kádr. "Máme tam hned dopoledne poradu, abychom si řekli něco k systému hry. Večerní trénink a herní cvičení už na to budou navazovat," prohlásil Hadamczik.

V Budvar Aréně vstoupí národní tým do turnaje ve čtvrtek utkáním proti Švédsku od 18:10. Po pátečním přesunu do Helsinek čeká Hadamczikův výběr v sobotu od 15:30 duel s Finskem a v neděli od 11:00 utkání s Ruskem.

Pro utkání v Českých Budějovicích chtěl původně povolat hvězdu Omsku Jaromíra Jágra, ale toho trápila naražená klíční kost, navíc nedávno cestoval do Prahy pro vyznamenání od prezidenta Václava Klause, takže v nominaci chybí.

V kádru má ale Hadamczik i tak celkem patnáct letošních mistrů světa z Kolína nad Rýnem, navíc Vašíček má také zlato už z roku 2005 z Vídně.

Řada hráčů v současné době září. Útočník Lukáš Kašpar z Astany je nejlepším střelcem a druhým nejproduktivnějším hráčem KHL, blíží se mu i Červenka a v prestižní evropské soutěži se daří také Vašíčkovi, Novotnému či Janu Markovi z CSKA Moskva.

Kanadské bodování obránců v KHL ovládá Karel Rachůnek z Jaroslavle, který při absenci útočníka Tomáše Rolinka z Magnitogorsku bude na Karjale kapitánem.Hadamczika těší, že se Češi takto prosazují a doufá, že si to přenesou i do národního týmu.

"Budeme hrát ve čtyřech kompletních řadách a hráči budou podle výkonnosti nasazovaní méně nebo více. Ti, kterým se daří, budou nasazováni více do přesilových her. Ale ukáže to až samotné utkání. Musíme mít hlavně dobře vyváženou obranu s útokem. Hokej se hraje na góly, budeme je chtít dávat, ale bez dobré obrany to nejde," prohlásil kouč.

Národní tým vedl Hadamczik už v letech 2005 až 2008, potom působil jako trenér a generální manažer ve Vítkovicích, s nimiž na jaře dokráčel do finále extraligy. Už se zase těší na koučování.

"Od posledního zápasu s Pardubicemi už je to dlouho. Když člověka hokej baví, tak mu začne chybět. Ale už jsem s hráči komunikoval, pozoroval jsem je. Stále se díváte na zápasy a dáváte si to všechno v hlavně dohromady, až ten čas přijde," řekl Hadamczik.

Kádr českých hokejistů pro turnaj Karjala v Českých Budějovicích a Helsinkách:

Brankáři: Marek Schwarz (BK Mladá Boleslav), Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad/KHL),

obránci: Petr Gřegořek (Energie Karlovy Vary), Lukáš Krajíček (Oceláři Třinec), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Tomáš Mojžíš (Dinamo Minsk/KHL), Ondřej Němec (Severstal Čerepovec/KHL), Filip Novák (Dynamo Moskva/KHL), Karel Rachůnek (Lokomotiv Jaroslavl/KHL), Martin Škoula (Avangard Omsk/KHL),

útočníci: Petr Hubáček, Marek Kvapil (oba Kometa Brno), Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Barys Astana/KHL), Lukáš Klimek (Vítkovice Steel), Ivan Rachůnek (PSG Zlín), Martin Růžička (Oceláři Třinec), Milan Gulaš (Mountfield České Budějovice), Roman Červenka (Avangard Omsk/KHL), Jakub Klepiš (Salavat Julajev Ufa/KHL), Kamil Kreps (Kärpät Oulu/Fin.), Jan Marek (CSKA Moskva/KHL), Josef Vašíček (Lokomotiv Jaroslavl/KHL).

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud