Jakub Hlaváč
30. listopadu 2010 • 20:45

Sparta se dočkala, výhra po šesti porážkách!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Občas smích, občas výkřik radosti. Ale bezbřehá euforie vůbec. Sparta po šesti prohrách konečně vyhrála, moc dobře si však uvědomuje, že z krize venku zdaleka není. Dva body za triumf 4:3 po samostatných nájezdech v Karlových Varech ji vytouženému předkolu play off posunuly nepatrně.



Před rokem a měsícem se v Karlových Varech odrazili k báječné jízdě. K návratu do boje o přední příčky extraligy, překonali svou bídu. Nyní sparťanské vítězství znamená jen přetržení série šesti proher. Jakákoliv cesta tabulkou vzhůru se nekoná. A ještě dlouho konat nebude.

„Vloni jsme hráli o úplně jiné umístění, o nějaké deváté místo. A je pravda, že jsme tu nastartovali nějakou sérii,“ vzpomínal David Výborný, kapitán Pražanů. „Jenže teď nebýt odpočtů bodů, tak jsme předposlední. Situace je úplně jiná. Tehdy jsme hráli o čtyřku, nyní o desítku,“ uvědomoval si.

Sloboda posílá ne led hostujícího Hromase.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Sám jde příkladem, hraje možná svůj nejlepší hokej od návratu do dresu Holešovických. Nevšimnete si, že by střídání jen odbruslil, že by vynechal souboj. Pořád pracuje naplno. „Je to pro mě nová výzva. Něco podobného jsem nikdy nezažil a doufám, že už nikdy nezažiju,“ podotkl pětinásobný mistr světa po utkání.



Všichni ve Spartě však vědí, že jedna výhra mnohé neřeší. K vytoužené desítce, tedy předkolu play off posunula svěřence trenéra Miloslava Hořavy o pouhý jeden bod. A to navíc mají všichni soupeři dva duely k dobru.

„Teď nemůžeme říkat, jestli jedním zvládnutým zápasem něco začíná. Byli bychom samozřejmě rádi, ale musíme to potvrdit. Nejlépe už ve čtvrtek v Pardubicích. Pokud se to podaří, tak teprve můžeme mluvit o tom, že jdeme správnou cestou,“ podotkl Radim Rulík, asistent kouče hostí.


Smoleňák už brance zabránit nedokázal.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Karlovarští mohou smutnit bez přemýšlení. Nahlodaného soupeře dostali během 19 sekund 11. minuty první třetiny do kolen dvěma góly, přesto ho nechali duel otočit. Nakonec mohli být za vyrovnání a z toho pramenící bod ještě vděční.



Ač jejich herní převaha byla chvílemi drtivá, obětavě bránící sok více než vyrovnání nedopustil. A v samostatných nájezdech se trefil jediný hráč – David Výborný. V penaltových rozstřelech uspěl už počtvrté v řadě.

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Melenovský (M. Procházka), 11. T. Klíma (Sailer),
52. Mucha (T. Klíma) - 19. Broš (Bartánus), 28. Smoleňák (Vykoukal),
29. Karpov (O´Brien), rozhodující sam. nájezd Výborný. Rozhodčí: Trombík, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:7. Využití: 0:1. Diváci: 3113.

Sestavy:

Karlovy Vary: Mensator (na nájezdy Sáblík) - Mucha, Čutta, Gřegořek, Kokko, Dobroň, Havíř, Sloboda, M. Rohan - Kumstát, Skuhravý, Dej - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, M. Procházka - Hřebejk, T. Klíma, Sailer. Trenéři: Stavjaňa, Baďouček a Kněžický.

Sparta Praha: Pöpperle - Vykoukal, Jan Hanzlík, Philipp, Gulaši, Macholda, O´Brien - Kůrka, D. Výborný, Kafka - Ton, Koreis, Hromas - Y. Treille, Karpov, Smoleňák - D. Tůma, Broš, Bartánus. Trenéři: M. Hořava st. a Rulík.

OHLASY PO UTKÁNÍ
Antonín Stavjaňa (Energie Karlovy Vary):
"Šli jsme dvěma slepenými góly do vedení, potom zvonily tyčky a naším problémem je dát branku i z vyložených šancí. Je to náš problém po celou sezonu. Po vyrovnávací brance bylo opět vidět, že si dokážeme vytvořit velký tlak, ale bez efektivního zakončení. Z 26 zápasů máme devátý zápas v prodloužení, z toho osm na nájezdy, je to pro hráče hodně náročné. Jsme tým, který v extralize asi odehrál nejvíce zápasů v prodloužení. Je to možná tím, že v závěrech zápasů se zaměřujeme spíše na obranu, že nemáme ten správný šmrnc, abychom zápas ještě v tom řádném čase zvrátili ve svůj prospěch.

Radim Rulík (Sparta Praha):
"Bylo klíčové, že jsme se vrátili do zápasu. To se nám v předchozích zápasech nedařilo. Místy byl karlovarský tlak silný a bylo důležité, že jsme ho ustáli. Remíza po šedesáti minutách byla asi spravedlivá, i když mohla vyhrát obě mužstva. Měli jsme velkou šanci dát na 4:2, ale i domácí mohli rozhodnout."





Zamyšlený kouč Sparta Hořava.
Zamyšlený kouč Sparta Hořava.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud