31. října 2013 • 15:00

Jedna věta rozhodčímu za 30 tisíc. Nebylo to nic sprostého, říká Pešout

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedno kratší souvětí přijde hodně draho Martina Pešouta, asistenta trenéra hokejové Komety Brno. Před třetí třetinou pátečního zápasu na Slavii (vyhrála 4:1) měl kvůli neodpískanému trestnému střílení říct rozhodčímu Janu Hribikovi: „Jestli tady nevyhrajeme, dáme to k posouzení komisi.“ Musel k ní naopak sám a odnesl si pokutu 30 tisíc korun.



V Pešoutovi ten večer bublaly emoce. Na Slavii dřív působil, hodně chtěl opouštět arénu jako vítěz. Jenže...

Kometa přes veškerou snahu v útoku prohrávala na Slavii po druhé třetině 1:3, a velkou šanci v podobě trestného střílení za faul na unikajícího Tomáše Svobodu, které si žádala, nedostala. Krátce před nástupem do třetí části hry se v chodbě před šatnami potkali rozhodčí a asistent trenéra brněnského celku.

„Určitě jsem rozhodčího neurazil sprostě. Nervy jsem ale neudržel, což je moje chyba a trest přijímám,“ uznal Martin Pešout, jemuž disciplinárka vyměřila stejnou pokutu za kritiku rozhodčích během zápasu nebo po něm jako v minulé sezoně Ladislavu Lubinovi z Pardubic a Petru Husičkovi z Vítkovic. Tedy 30 tisíc korun.

Kdo také platil pokutu

Říjen 2012 Ladislav Lubina

V roli asistenta trenéra Pardubic měl verbálně napadat rozhodčí po zápase na ledě Vítkovic, kde jeho tým prohrál 2:3. Stálo ho to 30 tisíc.

Březen 2013 Petr Husička

Vítkovický manažer se provinil během zápasu předkola play off v Českých Budějovicích, před šatnami rozhodčí sepsul. I on si odnesl třicetitisícovou pokutu.

Shodou okolností byli u problematického kontaktu stejní aktéři jako v 1. extraligovém kole v Brně, po kterém si Kometa stěžovala na rozhodčí a jejich řízení závěru zápasu s Pardubicemi. Protože byla stížnost uznaná jako oprávněná, vyfasoval tehdy pokutu Hribik, a to srážku 5% z pohyblivé složky platu. Šlo o částku v řádech tisíců korun.

Z dalšího nesouladu mezi brněnskou stranou a tímto sudím vyšel Pešout výrazně hůř.

„Při stanovení výše pokuty jsme vyšli z předchozích případů. Maximální výše je padesát tisíc korun,“ podotkl šéf disciplinárky Karel Holý.

„Diskutovat s rozhodčími během zápasu a nevhodně komentovat jejich výkon mají trenéři zakázáno. Kluby mohou rozhodčího vetovat, mohou podat oficiální stížnost. Rozhodčím jsme podruhé zvýšili pokutový sazebník. Pod tlakem už jsou. Není na místě je dostávat pod další tlak.“

Jestli měly obě sporné situace mezi Kometou a Hribikem souvislost, do toho se Pešout pouštět nechtěl. Už tak byl po sobotním verdiktu komise celou neděli nervózní, jak dopadne cesta Komety do Chomutova.

Nechtěl působit jako rušivý moment pro mužstvo, které jeho trenéři chválí za příkladnou disciplínu, nízký počet vyloučených a dodržování systémů při zápasech.

„Aspoň že se to nestalo při hře a nestálo nás to vyloučení. Po hráčích vyžadujeme disciplínu a oni se toho drží. I my se na střídačce snažíme chovat slušně. Byl jsem hodně rád, že jsme v Chomutově zahráli opět výborně a vyhráli,“ přiznal Pešout.

Odvolání proti pokutě dávat nebude, nejraději by měl celou záležitost už za sebou. „Trest jsem přijal, to je dané. Příště si dám pozor,“ přislíbil energický kouč.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud