Hynek Preisler
19. června 2015 • 13:07

Tygři bojují o farmu! Prvoligové kluby nás nechtějí chránit, štve Pešána

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už sedm sezon má extraligový Liberec svou farmu v Benátkách nad Jizerou, která v poslední době vystřelila do extraligy obránce Radima Šimka, na loňské mistrovství světa Ondřeje Vitáska či až do Washingtonu gólmana Víta Vaněčka.



Jenže teď Bílí Tygři zvažují, že celý projekt stopnou, pokud se jim nepodaří získat pro svou farmu ochranu proti sestupu, díky čemuž by mohli dávat větší prostor mladým hráčům. Tím by zabili „dvě mouchy jednou ranou“, když by podtrhli původní smysl farmy a pochopitelně tím ponížili náklady.

„Je to velmi nemilá věc, protože Benátky k nám již po delší dobu patří a vnímám je jako náš klub, ale finanční stránka je v současné chvíli tak náročná, že majitel zvažuje konec Benátek v naší organizaci,“ vysvětlil sportovní ředitel extraligového Liberce Filip Pešán. Farma v Benátkách nad Jizerou Liberec v loňské sezoně přišla na téměř 20 milionů korun.

Liberec se pro svůj záložní tým snaží získat status ochrany proti sestupu z druhé nejvyšší soutěže, díky čemuž by pak Benátky mohly dávat více prostoru mladým hokejistům místo zkušených, tedy dražších hráčů.

Bez podpory svazu

„Bohužel jsme se nesetkali v tomhle směru s podporou svazu či činovníků prvoligových klubů, byť to absolutně nechápu, protože například pro takovou Jihlavu nemůžou být Benátky žádný soupeř. Přesto nevím, proč mají tyto kluby strach z ochrany dvou tří farmářských týmů v lize od sestupu, aby mohly v klidu pracovat,“ štve Pešána, který v uplynulých dvou sezonách Benátky nad Jizerou v první lize trénoval.

„Bojím se, aby další mecenáš českého hokeje Petr Syrovátko, který vkládá peníze i do první ligy, s tím neskončil jen z toho důvodu, že nejsme schopní mladý farmářský tým ochránit od sestupu. Tím pádem se musí v týmu objevovat více hráčů staršího ročníku, což znamená větší finanční náročnost. Tři čtvrtě sezony se staráme ne o vývoj hráče, ale o to, abychom nesestoupili,“ vysvěluje Pešán.

Pro nadcházející sezonu Liberec seškrtal náklady na svou farmu na polovinu a spolupracovat bude se Spartou a Mladou Boleslaví. „Sparta s Mladou Boleslaví se budou podílet hráčsky,“ prozrazuje Pešán.

„Ale jak silný kádr to bude a případně jestli budeme mít sestupové starosti nejsem v tuto chvíli schopen říci. Bojím se však, že příští rok se bude situace opakovat a majitel už nebude mít trpělivost s tím, aby platil zkušené hráče, kteří by nám nesestup z první ligy zajistili,“ uzavírá Filip Pešán.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud