11. září 2015 • 14:15

10 otázek o extralize: Jak se změní play off? Hrozí chuligáni?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Startujeme! Konečně. Extraligovou sezonu dnes odpálí vhazování na sedmi stadionech, a tak se sluší a patří zopakovat si některé novinky, které přes léto šéfové klubů i soutěže samotné vymysleli. Deník Sport odpovídá na deset zásadních otázek, jaké by vás mohly napadnout.



1. Kdo zlepší práci sudích?

Minely, které v minulé sezoně několikrát ovlivnily i výsledky zápasů, se nemají opakovat, ale proces generační obměny ještě nějaký čas zabere. Za spasitele byl vybrán Vladimír Šindler. Zkušený a respektovaný arbitr bude dál pískat, stal se však i manažerem rozhodčích, jenž bude mít na starosti vzdělávání a hodnocení kolegů, navíc povede akademii. Nadcházející ročník bude řídit celkem 18 hlavních a 31 čárových rozhodčích.

2. Jak si užít extraligu se Sportem?

Nabídneme vám podrobné zpravodajství. V deníku Sport najdete po každém kompletním hracím kole několik stránek věnovaných právě extralize, na portálu iSport.cz kromě reportáží, rozhovorů, výsledků i statistik audiovizuální obsah, z každého zápasů i několikaminutový sestřih. Pravidelné jsou i týdenní rubriky TOP góly a momenty. Specialitou je pak soutěž FANTASY (vstupte zde >>>), ve které si můžete složit vlastní tým a na základě reálných výsledků a statistik sbírat body.

Extraliga je zpět: Co ukáže Litvínov? Jak se povede Růžičkovi?
Video se připravuje ...

3. Co znamená náhubkový zákon?

Mlčet! Už žádné hodnocení rozhodčích po zápasech. A to ani v náznacích. Pokud by se tak stalo, přijde pokuta. „Během léta jsem zaznamenal i návrh, že bychom měli tento zákaz úplně zrušit. Ale drtivá většina klubů byla pro jeho zachování a naopak zpřísnění,“ vysvětloval ředitel extraligy Josef Řezníček nový výklad pravidla. Inu, nechme se překvapit, zda někomu ujedou nervy a sudím to v návalu emocí spočítá.

4. Jak se mění zápasy v play off?

Méně nájezdových loterií, více hokeje. Vedení soutěže netouží udělovat titul za triumf v penaltovém rozstřelu a zavádí tedy nové pořádky. V pátém až sedmém utkání série play off se bude prodlužovat až do rozhodnutí (pokud bude mít jeden z týmů šanci sérii ukončit). „Uvažovali jsme, že bychom tak hráli každý zápas vyřazovacích bojů. Ale ukázalo se, že by to mohlo být logisticky složité. Tenhle model se nám zdá být ideální,“ pravil šéf extraligy Josef Řezníček.

5. Jak bude vysílat televize?

Už šedesát let vysílá extraligový hokej Česká televize, stihla za tu dobu vyrobit na 1740 přenosů. A letos přidá další. Pro diváky u obrazovek se totiž nic nemění. Extraliga zůstává pod taktovkou Roberta Záruby a jeho pořadu Buly – hokej živě, v rámci kterého letos fanoušci uvidí živě na 90 zápasů. Všechny ostatní duely můžete zároveň sledovat zdarma na internetových streamech prostřednictvím sázkové kanceláře Tipsport, hlavního partnera soutěže.

Velký průvodce EXTRALIGOU. Už v pátek ve Sport Magazínu
Video se připravuje ...

6. Kde se bude hrát pod širým nebem?

Už aby hokejová Sparta začala fasovat čepice a pořádně teplá ribana. Bude je potřebovat. Pražský tým by totiž v zimě mohl nastoupit hned do dvou zápasů pod širým nebem. O Winter Classic, které je ozdobou každého ročníku NHL, velmi vážně usilují v Brně i Litvínově. Kometa už vede usilovná jednání o zápase na fotbalovém stadionu Za Lužánkami, na který by se na hokej vtěsnalo zhruba 18 500 diváků. Litvínov přemýšlí o tom, že by si po Novém roce se Spartou zahrál v Teplicích. „Rozhodneme se do 14 dnů,“ potvrdil manažer Vervy Jiří Šlégr.

7. Kolik hráčů smí mít soupiska?

Experiment s povinným nasazováním mladíků končí. Respektive je značně okleštěn. Nově může být na zápasové soupisce maximálně 20 hráčů do hry a k nim dva brankáři. Z toho dva musí být ročníku 1996 a mladší, cizinců může být maximálně šest. „Věříme, že kluby budou i dále dávat příležitost svým talentům. Ostatně se jim to může díky smlouvě s NHL bohatě vyplatit,“ upozorňoval extraligový šéf Josef Řezníček.

8. Proč straší hokej chuligáni?

Hořící světlice v hledišti, pyrotechnika pod střechou. Chuligáni na stadionech, to je jedna z největších Řezníčkových starostí před dnešním vhazováním. „Zdá se mi, že se nám začaly na tribuny stahovat některé skupiny fotbalových fanoušků. Musíme se snažit podobným excesům preventivně předejít,“ řekl důrazně, že chce svému sportu zachovat pověst bezpečné zábavy pro celé rodiny.

9. Koho favorizují sázkovky?

Třinec. Ostatně stejně jako deník Sport ve své prognóze. Na triumf Slezanů si můžete u extraligového generálního partnera Tipsport vsadit v kurzu 4,2:1, u společnosti Victoria TIP je favorit ještě výraznější (3,8:1). Fortuna vypsala sázky na základní část a i u ní vedou Oceláři (3,2:1). Pokud věříte v obhajobu úřadujících šampionů z Litvínova, můžete si na ně vsadit u Tipsportu za kurz 12,5. „Prožili jedinečnou historickou sezonu,“ zdůvodňoval to Ladislav Pavlis, vedoucí bookmaker.

10. Jaké dresy budou domácí?

Těšte se na světlé varianty trikotu svých miláčků, právě ty na domácím stadionu výhradně uvidíte. Pryč je doba, kdy záleželo na dohodě klubů, kterou sadu vytáhnou ze skříně. „V minulé sezoně to byl takový pokus, ale některé týmy pak hrály téměř výhradně v jedné variantě,“ všiml si Josef Řezníček. A pozor, ještě jedna změna. O práci mohou přijít ledová koťátka ve slušivých oděvech válčící s košťaty a nánosy sněhu. Nahradit je mají
sofistikované čtyřčlenné týmy s hrably.

1. kolo extraligy
17:30 Plzeň - K. Vary
17:30 Ml. Boleslav - Pardubice
17:30 Litvínov - Zlín
17:30 Třinec - Chomutov
18:00 Mountfield HK - Vítkovice
18:00 Kometa - Liberec
18:30 Sparta - Olomouc

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud