10. dubna 2018 • 14:55

Baráž na hraně pravidel: Vary žádají více respektu a úcty, Jiránek má trest

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Baráž o Tipsport extraligu je ve své polovině a před dnešním 7. kolem se musela činit disciplinární komise. Karlovy Vary na svém webu žádají „větší respekt a úctu“ od všech účastníků baráže a komisi poslaly dva podněty. Trest však padl jen v případě jihlavského Tomáše Jiránka za tvrdý hit na Jakuba Fleka, za který si útočník Dukly nezahraje dva zápasy. Protestovat zkoušelo také Kladno, ale ani s jedním ze tří podnětů, z nichž dva mířily na zákroky Michala Trávníčka, neuspělo.



V baráži o účast v Tipsport extralize se hraje doslova o všechno a přibývá i zákroků na hraně pravidel. V pondělí pak na tvrdou hru soupeřů upozornily Karlovy Vary. „Majitel a generální manažer Karel Holoubek se pozastavuje nad způsobem hry některých hráčů Litvínova a Jihlavy. V řadě případů jde o zákroky, které jsou za hranicí tvrdé hry a ve kterých jde o samotné zdraví hráčů,“ stojí v oficiálním prohlášení Energie.

Západočeši si ve svém prohlášení uvědomují, že jde v baráži o hodně, ale žádají větší vzájemnou úctu. „Doufáme, že ve druhé části baráže budou mít hráči k sobě daleko větší respekt a úctu, a budou brát mnohem větší ohled na zdraví hráčů soupeře. Chápeme, že se v této soutěži hraje o hodně, přesto věříme, že si všichni uvědomí, že v první řadě jde především o sport. Proto apelujeme, aby se hrálo v duchu Fair play a zbytek baráže se odehrál bez dalších zbytečných zranění.“

Energie nejprve upozornila na zákrok Michala Trávníčka na Stanislava Balána i Jiřího Guly na Jaromíra Kverku. Před disciplinární komisi pak putovaly dva podněty proti hráčům Jihlavy, kteří se podle Západočechů provinili v posledním utkání na ledě Dukly, kde Karlovy Vary vyhrály 2:1. Energii se nelíbil zejména zákrok Tomáše Jiránka na Jakuba Fleka.

Jihlava - Karlovy Vary: Jiránek srazil k ledu karlovarského střelce Fleka. Dostal trest na dva zápasy
Video se připravuje ...

Domácí útočník si v závěru druhé třetiny vyhlédl v rohu útočného pásma svého soupeře a tvrdým zákrokem ho narazil na mantinel. „Zákrok byl veden čelně na protihráče, který byl v držení kotouče a před střetem při odehrání puku výrazně snížil těžiště, čímž omezil možnosti vlastní obrany. Hráč nicméně vedl svůj zákrok ve vysoké nájezdové rychlosti, přičemž krátce před tím, než zasáhl loktem protihráče do hlavy, se z pravé nohy odrazil, čímž zvýšil intenzitu zásahu,“ stojí v prohlášení komise.

Autor dvou gólů a jedné asistence Tomáš Jiránek nakonec dostal trest na dva zápasy a bude Jihlavě chybět v dnešním utkání proti Kladnu i v pátek na ledě Karlových Varů. U zákroku Jakuba Suchánka na Henriho Tuominena už byla komise milosrdnější.

„Zákrok nebyl veden v nebezpečné vzdálenosti od hrazení a hráč se při něm nedopustil přistrčení oběma rukama. K pádu na hrazení došlo mimo jiné z toho důvodu, že protihráč nedostatečně vyhodnotil vlastní postavení a čelním postavením k hrazení limitoval možnosti vlastní obrany,“ vysvětlila.

Jihlava - Karlovy Vary: Bek Suchánek narazil Tuominena na mantinel. Ten se těžko zvedal z ledu
Video se připravuje ...

Kladno protestovalo třikrát - neúspěšně

Komise se zabývala také třemi podněty Kladna, které si z Litvínova odvezlo důležité vítězství 2:1, ale jeho hráči dostali pořádně do těla. Aktivní byl podle Rytířů zejména Michal Trávníček, který atakoval Martina Lenďáka a také Davida Šticha.

U zákroku na prvního jmenovaného neuspěli Středočeši i kvůli nedostatečným záběrům kamer. „Z dostupných záběrů nelze prokázat, zda se hráč před střetem odrazil nebo zda protihráče zasáhl do oblasti hlavy či krku,“ vysvětlila své rozhodnutí netrestat disciplinární komise. Ta nepotrestala ani druhý zákrok Michala Trávníčka, jenž si vyšlápl na dalšího tvrďáka Davida Šticha, přestože si odvezl krvavé zranění.

„V tomto případě se komise neztotožnila s názorem navrhovatele, že hráč před střetem nadskočil a že jednal se záměrem protihráče zranit. Zdůraznil naopak, že hráč atakoval protihráče, který byl ve snížené pozici a výrazně tak limitoval možnosti vlastní obrany a že zákrok nebyl veden s razancí, která by vybočovala z mezi souboje u hrazení,“ stojí v prohlášení.

Litvínov - Kladno: Au! Trávníček narazil Šticha na mantinel, ten s krvavým zraněním opustil led
Video se připravuje ...

Kladno neuspělo ani se třetím žádostí, a to s potrestáním Marka Beránka za faul kolenem na Patrika Machače. „Komise v zákroku neshledala záměr zranit protihráče vystrčeným kolenem, jak uváděl navrhovatel, neboť hráč chtěl při přenesení těžiště zasáhnout protihráče primárně tělem a k pádu protihráče na ledovou plochu došlo v důsledku střetu bruslí obou soupeřů.“

Už dnes vstoupí baráž do druhé poloviny a dá se očekávat, že podobných zákroků začne přibývat. Ve hře jsou stále všechny týmy, protože rozdíl mezi první Jihlavou a posledním Litvínovem je pouze dvoubodový. Už dnes přivítá Verva hokejisty Energie, zatímco na ledě Dukly nastoupí Kladno.

Litvínov - Kladno: Baránek fauloval kolenem Rytíře Machače. Aktér trestán nebyl
Video se připravuje ...

Litvínov - Kladno: Litvínovský kapitán nemá v lásce Rytíře. Obránce Lenďáka orazítkoval o plexisklo
Video se připravuje ...

Průběh všech úterních zápasů 7. kola baráže o Tipsport extraligu sledujte ONLINE na iSport.cz!

Z V VP PP P Skóre B
1. Litvínov 12 5 2 1 4 27:27 20
2. K. Vary 12 4 3 2 3 30:24 20
3. Jihlava 12 5 1 2 4 29:25 19
4. Kladno 12 4 0 1 7 17:27 13

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud