Miroslav Horák
27. dubna 2019 • 04:45

Hradec zbrojí. Do brankoviště získal Mazance, na přesilovky Bednáře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mountfield a Mazanec: spolu jsme silnější? V Hradci Králové jsou o tom přesvědčeni, do příští sezony se vyzbrojují bývalým šampionem Plzně, jenž posléze podnikl šestiletý výpad do zámoří. Za tu dobu se brankář Marek Mazanec v NHL neuchytil podle přání či potřeb a nyní se rozhodl pro restart na extraligové půdě. „Velká posila, které věříme,“ podotkl Miroslav Schön, šéf klubu.



Ocenění Nováček listopadu roku 2013 v NHL mělo být prvním diplomem Marka Mazance z řady na cestě kariérního růstu. Pak se něco zadrhlo, sumář 25 sezonních startů v premiérovém ročníku za Predators byl nejvyšším číslem omaskovaného Čecha mezi světovou elitou. Po šesti letech vyhlásil stop kočování a vsadil víceletým kontraktem na hradeckou adresu.

Pod Bílou věží v klíčové fázi sezony hartusili nad gólmany. Sázka na Brandona Maxwella jako lídra brankoviště pro play off hrubě nevyšla a než se do klece dostal zástupce Jaroslav Pavelka, gólman větších příslibů i kvalit, bylo už pozdě. Kometa vyřídila Hradec 4:0 a v táboře poražených si definitivně ujasnili: Oba pryč, začneme jinak.

Hradečtí manažeři věděli, že musí dotáhnout eso, horké zboží. Marek Mazanec jím skutečně může být, na trhu patřil k žádanému artiklu. Samotnému mu jde o úspěšný comeback, o návrat do reprezentace a oživení jména, jež se na zámořských farmách vytratilo z širšího podvědomí.

„V sezoně jsme rozpoznali dvě velké slabiny našeho mladého týmu, jednou z nich byl post brankáře. Ani jeden nesplňoval parametry opravdu špičkového hráče, bez nějž nelze pomýšlet na pronikavý úspěch,“ řekl Sportu Miroslav Schön, předseda představenstva Mountfieldu HK.

Jakmile Hradečtí narazili na možnost 27letého gólmana najmout, pracovali rychle. „Mazanec přichází ze sféry NHL, a byť v ní toho tolik neodchytal, minulost má dobrou. A jestliže si ho překupují týmy NHL, kvalita v něm musí být, ačkoli nedostal zásadní příležitost,“ připojuje Schön. „U nás šanci dostane, zachytá si,“ nepochybuje šéf klubu, jenž plánuje Mazancovi fandit déle než nový ročník. „Nechci gólmana na sezonu, ale na dvě či na tři,“ zmiňuje dlouhodobější dohodu, v níž samozřejmě figurují výstupní klauzule. „Vždy po sezoně a za poměrně vysoké odstupné.“

Roli dvojky by podle spekulací mohl zastoupit o čtyři roky mladší Štěpán Lukeš, ve hře však bude i domácí talent Daniel Dvořák.

A co druhá hradecká slabina? Přesilové hry. V základní části až devátá nejlepší (15 %), v play off vůbec nejslabší (6 %). Nízká čísla vyvolala docela silnou reakci. „Přijal jsem radikální opatření. Jakmile hráči půjdou na led, velmi intenzivně se bude nácviku přesilovek věnovat Jarda Bednář ,“ zmiňuje Schön sportovního manažera. „Nikoli jednou ano, příště ne, jsou tam nastavena velmi přísná pravidla. Jakmile se jeden takový trénink neuskuteční, generální manažer bude muset zdůvodňovat, proč,“ dává spoluvlastník klubu najevo týmovou prioritu.

Mountfield a spekulace

Konec GM Aleš Kmoníčka. „Nesmysl. Jsme domluveni na další spolupráci, uzavřeme nový čtyřletý kontrakt, bude mít tedy stejně dlouhou podobu jako u hlavního kouče Tomáše Martince. Vše směřuje k tomu, abychom v pětiletém horizontu dosáhli na velký úspěch,“ říká Miroslav Schön.

Kouč Vladimír Růžička do Hradce. „To jméno u nás nikdy nepadlo, nebylo předmětem žádné reálné debaty a diskuze,“ tvrdí Schön.

Příchod Romana Červenky. „Bylo to trochu téma. S ohledem na jeho zdravotní stav a agentem požadovanou odměnu, jsme však riziko hráčova pořízení s ohledem na možnosti klubu vyhodnotili jako příliš veliké,“ pronáší Schön.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud