29. září 2023 • 20:55

Hradec zničil Třinec 5:0! Sparta dál bez prohry. Čtvrtý pád Vítkovic v řadě

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tvrdá odplata za prohraný boj o titul. Hradečtí hokejisté v první sezonní repríze posledního finále play off rozstříleli úřadujícího mistra z Třince 5:0. Sparta nepoznala přemožitele ani v 6. kole Tipsport extraligy, Olomouc porazila na svém hřišti 4:0. Brněnská Kometa zvítězila 4:1 v Kladně a na kontě má druhou výhru za sebou. Vítkovice padly 1:2 v Českých Budějovicích a připsaly si již čtvrtou prohru v řadě. Karlovy Vary přestřílely Liberec a vyhrály 5:2. Stejný výsledek se povedl i Litvínovu proti Mladé Boleslavi (5:2). Pardubice skolily Plzeň 4:1.



Blain řídil demolici mistra

Třinec začal aktivně a Kundrátek se blýskl individuálním průnikem, který ale zneškodnil Kiviaho. Hradec udeřil z první vážnější akce. Pavelka udržel pod tlakem útočné pásmo a po elegantní zadovce Jaspera vymetl Miškář střelou z pravého kruhu horní růžek třinecké branky.

Ve zbytku první třetiny Mazanec několikrát zachránil domácí od druhého gólu. Kryl teč Jaspera, špičkou brusle vyrazil pokus Pilaře a v přečíslení dva na jednoho na něj nevyzrál v oslabení ani Zachar.

Hosté si na začátku prostřední části vše vynahradili. Šťastný ještě nevyužil zaváhání Nedomlela, v úniku jej ale fauloval Kundrátek a následnou přesilovou hru ukončil už po deseti sekundách Pavelka. Jeho milimetrová rána z pravého kruhu zapadla do branky od tyčky. Vzápětí vystřihl parádu Blain. Kanadský obránce naznačil z pravé strany střelu, obkroužil branku a zasunul puk u tyčky.

S Třincem mohlo být ještě hůře. Zachar ale v oslabení nepřekonal z úniku Mazance a domácí přečkali i krátké oslabení ve třech proti pěti. Na začátku třetí třetiny už ale v klasické přesilové hře zvýšil Blain přesnou střelou od modré čáry.

Hradec Králové, který postrádal čtyři hráče (Bartošák, Filip Pavlík, Jergl a Perret) kontroloval zápas bez větších problémů a v 50. minutě ještě dokonal pomstu za jarní finále Okuliar. V závěru ještě rozhodčí vyloučili Voženílka a Marcela za bitku. O nulu nepřipravil Kiviaha ani Daňo.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (Třinec): „Měli jsme velmi dobrý pohyb zhruba osm minut do naší první přesilovky. Ta nám vůbec nevyšla, a jako bychom ztratili momentum. Víceméně to trvalo během celého zápasu. Přesilovky nám nevycházely, naopak v oslabení jsme dvakrát inkasovali. Speciální týmy byly důležitou součástí zápasu. Hráli jsme jinak komplikovaně, odskakovaly nám puky. Vymýšleli jsme věci, které nechceme dělat. Velmi těžce jsme se dostávali do šancí, a když jsme se si nějakou vypracovali, tak jsme ji neproměnili. Soupeř trestal z protiútoků, byl silnější v osobních soubojích. Vyhrál zaslouženě.“

Peter Frühauf (Mountfield HK): „V úvodu i v určitých okamžicích během zápasu nás zachránil Kiviaho. Paradoxně jsme z první šance dali gól, trošku nás uklidnil a soupeře možná znervózněl. Myslím si, že rozhodly speciální týmy. V přesilovce jsme se nakopávali a mám pocit, že soupeř se ve svých dostal trochu dolů. Ale byli nebezpeční. Měli úseky, kdy se mohli dostat na kontakt a podržel nás skvělý brankář. Nechci moc chválit, ve hře bylo i z naší strany hodně chyb. Ale podali jsme týmový výkon a a to se možná přeneslo i do přesilových her.“

Góly

Domácí:

Hosté: 04:57. Miškář, 21:19. Pavelka, 24:29. Blain, 40:40. Blain, 49:24. Okuliar

Sestavy

Domácí: Mazanec (Švančara) – Marinčin, Smith, Adámek, J. Jeřábek, Kundrátek, Nedomlel, Polášek – M. Růžička (A), Voženílek, Daňo – Hudáček, Vrána (C), Pánik – Hrehorčák, M. Roman, Nestrašil – Kurovský, Čacho, Dravecký (A).

Hosté: Kiviaho (Soukup) – Blain (C), Jank (A), Pavelka, Kalina, Freibergs, Marcel, Gaspar – Jasper, Miškář (A), R. Pavlík – Chalupa, Tamáši, Okuliar – Šťastný, Lalancette, Zachar – Smoleňák, Moravec, Pilař.

Rozhodčí

A. Jeřábek, Šír – Lederer, Rampír

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

4 104 diváků

Kubík zařídil Ostravanům další krach

Jihočeši v porovnání s předchozími zápasy nastoupili v pozměněné sestavě. Poprvé po dlouhodobém zranění se objevil na ledě zkušený obránce Vráblík a jeho přítomnost byla znát. Aktivněji však začali hosté. Již po několika vteřinách od úvodního buly zaměstnal Hrachovinu ranou od modré čáry Raskob a následovaly další střelecké pokusy.

Následně si Vítkovice vynutily první přesilovou hru, ale domácí se bránili pozorně. Budějovický tým nabíral tempo a vítkovický gólman Klimeš musel zastavovat střely Vráblíka, Doudery a Vopelky. Na protější straně zahrozili Claireaux s Dejem, ale přečíslení dva na jednoho skončilo nezdarem. Hezkou akci vymyslel Kubík, jenž zpětnou přihrávkou našel Harrise, ani jeho střela však nenašla cíl.

Do druhé části vstoupili znovu lépe hosté a vynutili si další přesilovku. Motor se ubránil, ale sotva Pýcha naskočil z trestné lavice do hry, napřáhl v mezikruží Bukarts a získal Slezanům vedení. Z pokračujícího tlaku vyplynulo také následující vyloučení domácího Hovorky. V oslabení se vyznamenal Hrachovina, jenž zázračně pokryl střelu Muellera a potom i pokus Bukartse u levé tyčky.

Přesilovky se dočkali rovněž Jihočeši, ale jejich manévry nevedly k vyrovnání. Gólem neskončila akce Bukartse s Kriegerem, ani příležitost Fridrich. Před koncem druhé části marně zkoušeli vyrovnat Pýcha a Gulaš.

V závěrečné třetině již domácí srovnali. Gulašovu přihrávku před brankoviště ještě Pech nestihl zpracovat, ujala se až spolupráce Ordoše s Harrisem, kteří se štěstím protlačili kotouč za Klimešova záda. Puk se do branky odrazil od brusle zámořského útočníka.

V krátké přesilovce mohl otočit skóre Ordoš, v dalším průběhu nepotrestal chybu budějovické obrany Mueller, jemuž stál v cestě Hrachovina. Následný trest vítkovického Chlána předčasně ukončili hráči Motoru. Z levého kruhu se trefil Kubík. Brankář Hrachovina poté v oslabení vytáhl další skvělý zásah po střele Kriegera. Vyrovnat se hostům nepodařilo ani v power play.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „Dvě třetiny jsme nebyli moc spokojení s výkonem. Na hokejkách byla nervozita, ale Hrachovina nás udržel v zápase. Lepší třetinu jsme si nechali na závěr. Stáhli jsme sestavu, zlepšili pohyb, i hokej byl z naší strany lepší a pomohli jsme si přesilovkami. Po vyrovnaném boji jsme zvítězili se štěstím. I takové vítězství se počítá.“

Miloš Holaň (Vítkovice): „Zápas byl těžký a vyrovnaný. Hráli jsme tvrdě a pro soupeře nepříjemně. Získali jsme vedení a hlavně ve druhé části jsme si vytvořili hodně šancí, které jsme měli proměnit. Máme na to hráče. Třetí třetina byla od nás velice špatná. Udělali jsme tři zbytečné fauly a jeden byl potrestaný. Na čem se dá stavět, to byla bojovnost.“

Góly

Domácí: 46:03. Harris, 52:26. Kubík

Hosté: 25:53. Bukarts

Sestavy

Domácí: Hrachovina (Strmeň) – Krutil, Gulaši, Pýcha, Doudera (A), Hovorka, Štencel, Vráblík – Ordoš, Harris, Kubík – D. Simon, Pech (A), Gulaš (C) – M. Beránek, F. Přikryl, Valský – Chlubna, Vopelka, Toman.

Hosté: Klimeš (Machovský) – Percy, Raskob, Mikuš, Grman, Gewiese, L. Kovář, Stehlík – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – Káňa, Chlán, Lakatoš (C) – Dej (A), Claireaux, Fridrich – Lednický, Přibyl, Krejsa.

Rozhodčí

Pražák, Květoň – Hynek, Zíka

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

5 704 diváků

Střelec Koffer zkrotil Bílé Tygry

Bílí Tygři přitom začali aktivně a během úvodních pěti minut si vytvořili několik zajímavých příležitostí, kdy zejména Najmanova ve druhé minutě neskončila brankou jen díky nadvakrát vytrčenému Frodlovu betonu. První nebezpečnou střelu na hostujícího Hrenáka vyslali domácí až v 6. minutě, hned se ale dostali do vedení. Skóre otevřel Rachůnek. Blízko vyrovnání byl Vlach, trefil ale jen horní tyč domácí branky.

Otevřený a atraktivní hokej se hrál i ve druhé třetině a aktivnější byl i nadále Liberec. I přesto, že ve 23. minutě trefil tyč domácí Zetterberg. Ve 25. minutě jen díky Frodlovi nevyužil z bezprostřední blízkosti další velkou šanci Melancon. V následné přesilovce pět na tři ale již zámořský bek vyrovnal, když tvrdou střelou prostřelil Frodla.

Stejnou mincí odpověděly Karlovy Vary ve 33. minutě, když byli krátce po sobě vyloučeni Dvořák a McCoshen. Vedení Energii vrátil aktivní Gríger. V pokračující klasické početní výhodě navíc Zetterberg dnes podruhé trefil tyč liberecké branky. I proto mohli hosté vyrovnat, ve 37. minutě se o to zasloužil Budík.

O osudu do té doby vyrovnaného zápasu rozhodla 43. minuta, ve které byl vyloučen Rachůnek. Liberec nejenže přesilovku nevyužil, ale díky hrubé chybě Hrenáka v rozehrávce inkasoval. Koffer navíc o dvě minuty později navázal na svou premiérovou branku v sezoně a přiblížil Západočechy k výhře. Povedenou třetinu čtvrté karlovarské formace dokončil v 54. minutě Kofroň. Domácí tak nemusela mrzet ani další tyč, kterou opět nastřelil Zetterberg.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Na začátku zápasu byl soupeř aktivní a účinnou hrou nás dostával pod tlak, ustáli jsme to jen díky Dominiku Frodlovi. Bylo důležité, že jsme šli do vedení a po dvou třetinách byl vyrovnaný stav 2:2. Dalo se asi predikovat, že kdo dá ve třetí třetině vedoucí branku, bude mít blíže k vítězství, což se také nakonec potvrdilo. My jsme využili nedorozumění při soupeřově přesilovce v předbrankovém prostoru, kde byla chyba komunikace gólmana s obráncem, dali jsme vítěznou branku a posléze přidali čtvrtou. Utkání jsme potom už dotáhli do vítězného konce. Dali jsme sice pět branek, ale utkání bylo vyrovnané a byly tam pasáže, kdy jsme byli pod tlakem.“

Filip Pešán (Liberec): „Utkání se mi hodnotí těžce, protože jsme do něj velmi dobře vstoupili. Myslím, že jsme dnes celý zápas byli velmi nebezpeční do útoku, ale všechny naše velké šance pochytal vynikající Frodl v bráně a obráceně jsme z první střely inkasovali. Potom se obrázek začal trochu podobat posledním zápasům, které jsme absolvovali od začátku sezony. Dostáváme extrémně laciné branky. Gól, který v podstatě rozhodl zápas, jsme dostali v naší přesilovce, kdy jsme soupeři nahráli před vlastní prázdnou bránu, což byl úplný vrchol. Opakuje se obrázek, že potom chceme, tlačíme a dostaneme zase jednoduchý gól. Poté už je tam frustrace, vyloučení a soupeř vítězí. Musíme se z toho poučit a zlepšit individuální výkony.“

Góly

Domácí: 08:28. Rachůnek, 32:08. Gríger, 42:56. Koffer, 44:51. Koffer, 53:35. Kofroň

Hosté: 25:22. Melancon, 36:58. Budík

Sestavy

Domácí: Frodl (Habal) – Plutnar, Huttula, Havlín, Dlapa, Pulpán (A), Stříteský, Mikyska – Hladonik, Černoch (C), O. Beránek – Rachůnek, Gríger, Kangasniemi – Redlich, Jiskra, Zetterberg – Koffer, Kofroň, O. Procházka.

Hosté: Hrenák (D. Král) – McCoshen, Budík, Ivan, Melancon, Derner, J. Dvořák, Galvas – Flynn, Filippi, Faško-Rudáš – Birner, Bulíř, Pérez – Vlach, A. Najman, Rychlovský – Mucha, Šír, Gajda.

Rozhodčí

Sýkora, Pilný – Gerát, Brejcha

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

4016 diváků

Kudrna protáhl litvínovskou sérii výher

Litvínov se ujal vedení ve 4. minutě, kdy po tlaku své formace usměrnil David Kaše za gólmana Růžičku přihrávku Czuczmana. Mladoboleslavský gólman, který ve středu při svém prvním startu v sezoně udržel proti Karlovým Varům čisté konto, poprvé inkasoval.

Domácí se ubránili při Šaldově trestu a sami po vyloučeních Järvinena a Osburna měli na půl minuty výhodu pěti proti třem. Prosadili se až v klasické přesilovce, bližší horní roh branky trefil z pravého kruhu Abdul a připsal si pátý gól v sezoně. Další šance měli Hlava a po Kirkově přihrávce Válek. Tomkovi na druhé straně ve 13. minutě po Osburnové skryté střele od modré čáry pomohla levá tyč.

Na přelomu první a druhé části Verva odolala při Kirkově pobytu na trestné lavici. Tomek potom kryl i Šmerhovu dorážku, na druhé straně zahrozil Koblasa. V 25. minut nejdříve trefil z pravého kruhu horní tyč Aaltonen, který v pokračující akci našel mezi kruhy Lantošiho a ten už skóroval.

Litvínov se ubránil při dvou trestech Davida Kašeho v rychlém sledu a v 33. minutě osamocený Aaltonen nezamířil přesně. O dvě minuty později se při Čechově vyloučení prosadil v souboji mezi kruhy kapitán Sukeľ a zamířil do levé tyče. V 37. minutě proměnil Šmerhovu ideální přihrávku Malát a vyrovnal.

Bruslařský klub pokračoval i na začátku třetí třetiny v aktivitě a do dobrých střeleckých pozic se dostali Söderlund, Aaltonen i Dvořáček. V 48. minutě se ale radovali domácí a kombinaci Koblasy a Sukeľa zakončil před brankou nekrytý Kudrna.

Hosté se ubránili při Järvinenově vyloučení a další přesilovku domácích při Osburnově trestu přerušil po 68 sekundách faulem Baránek. Po Czuczmanově faulu měli hosté na osm sekundy i výhodu pěti proti třem. Vzápětí sáhli ke hře bez gólmana a do prázdné branky pojistil náskok Vervy v čase 55:23 Sukeľ. Hosté pokračovali v power play a ještě jednou inkasovali. V poslední minutě David Kaše ještě trefil tyč, ale jeho bratr Ondřej o chvíli později zamířil přesně. Litvínov vyhrál popáté v řadě.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (Litvínov): „Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání. Troufnu si říct, že po druhé inkasované brance soupeř převzal otěže utkání. Ze šesti odehraných kol jsme hráli s jasně nejlépe bruslícím a tvrdým, odolným a vysokým soupeřem. Mužstvo v současné době v Boleslavi je velice zkušené, hráči mají leccos za sebou a dokážou si s těmi utkáními poradit. Myslím, že se body měly dělit, ale takový někdy zkrátka hokej je. Musíme asi hodně pracovat na tom, abychom si to zasloužili dál.“

Petr Haken (Mladá Boleslav): „Musím pogratulovat domácím ke třem bodům. Když vezmu zápas celkově, tak si myslím, že by bylo zasloužené, abychom si body podělili. Ale domácím měli bohužel lepší vstup do utkání. My jsme nestíhali, byli jsme všude později, navíc jsme hráli i ve třech. Inkasovali jsme branku a bylo to takové opařené. Myslím si, že od 10. minuty jsme byli lepší, dotáhli jsme se i výsledkově. Do branky, kterou jsme (ve třetí třetině) inkasovali, tak si troufnu říct, že jsme měli víc brankových šancí. Byli jsme blíž ke gólu, ale pak jsme bohužel špatně rozebrali jednu situaci a byli jsme potrestaní.“

Góly

Domácí: 03:45. D. Kaše, 10:03. Abdul, 47:35. Kudrna, 55:23. Sukeľ, 59:37. O. Kaše

Hosté: 24:41. Lantoši, 36:36. Malát

Sestavy

Domácí: M. Tomek (Klika) – Demel (A), Zile, Jaks, Baránek, Zeman, Czuczman, Šalda – Koblasa, Sukeľ (C), Kudrna – O. Kaše (A), D. Kaše, Hlava – Abdul, Kirk, Válek – Havelka, Jurčík, Zygmunt.

Hosté: J. Růžička (Novotný) – Osburn, Pyrochta (A), Čech, Jánošík (A), Pláněk, R. Jeřábek, Bernad – Skalický, Järvinen, Aaltonen – Lantoši, O. Roman, Söderlund – Šmerha, Fořt, Malát – Stránský (C), Suchý, Dvořáček.

Rozhodčí

Úlehla, Šindel – Lhotský, Hnát

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Gazda nastartoval Brno k druhé výhře

Ve třetí minutě sice trefil mladý Petr Ton při své extraligové premiéře tyč Furchovy branky, ale byla to na delší dobu jediná možnost Kladenských, jak ohrozit soupeře.

Brno totiž hned od prvních minut navázalo na vydařený výkon v minulém kole, aktivní hrou si vynutilo převahu, z níž pramenily šance. Zaťovič ještě neuspěl, avšak spolupráce obránců s Pospíšilem na modré čáře už úspěch přinesla. Třetí gól v sezoně si na své konto připsal Gazda.

Furch se vzápětí vyznamenal při šanci zkušeného Frolíka, na druhé straně zachránila Brízgalu tyč po ráně Pospíšila. Kromě toho zdobila Brno dobrá defenzíva, která ubránila v naprosté pohodě i bezzubou přesilovku domácích.

Kladno po první přestávce přidalo na útočné aktivitě, zlepšilo pohyb, ovládlo střední pásmo, ale před Furchem se neprosadilo. Naopak velkou šanci navýšit náskok měl Zbořil, jehož střelu do odkryté branky na poslední chvíli zachránil Brízgala.

Domácí brankář se stal v dalším průběhu hrdinou několika okamžiků, když čelil mnoha střelám a slibným šancím Komety, která si vytvořila velký tlak. Ten vyústil v druhý gól. Po rychlé kombinaci na levém křídle se k pohotové střele dostal Pospíšil a prosadil se potřetí v sezoně.

Do té doby nejlepší hráč Kladna Brízgala se podepsal pod třetí gól Brna, na začátku třetí třetiny Flek vystihl za brankou jeho špatnou rozehrávku a Zaťovič po jeho přihrávce skóroval do prázdné branky.

Kladno pak zbrzdila vlastní disciplína. Veber dostal trest pět minut plus do konce zápasu, přesilovku si Brno ještě vylepšilo při dalším kladenském vyloučení, ale neprosadilo se.

Kladnu svitla naděje šest minut před koncem při vyloučení Mosese, riskla hru bez brankáře, ale prosadil se hostující Flek. Domácí si podobný scénář s prázdnou brankou ještě jednou zopakovali a vyšlo jim to. Od modré prostřelil Furcha obránce Ticháček a vzal mu druhé čisté konto za sebou. Nikoliv však tři body pro Kometu.

Ohlasy trenérů

Pavel Skrbek (Kladno): „Byl to z naší strany nemastný, neslaný výkon. Chybělo tam víc šťávy. Soupeř nás přestřílel i přebruslil a když jsme se dostali do tlaku, tak jsme se nedostali pořádně k bráně. S jedním gólem nevyhrávají ani fotbalisti. Musíme se připravit na další zápas.“

Jiří Otoupalík (Kometa Brno): „Samozřejmě jsme rádi, že jsme navázali na středeční vítězné utkání s Budějovicemi. Z naší strany to byl dnes zodpovědný a kolektivní výkon, podpořený opět výborným výkonem Dominika Furcha v bráně. Naší slabinou ale zůstávají přesilové hry, i když Kladno patří v oslabení k nejlepším týmům v lize, tak jsme v dlouhé početní výhodě na začátku třetí třetiny měli skórovat. Ale jsme rádi za vítězství, po špatném začátku potřebujeme každý bod.“

Góly

Domácí: 56:21. Ticháček

Hosté: 07:46. Gazda, 32:52. Pospíšil, 42:25. Zaťovič, 53:54. Flek

Sestavy

Domácí: Brízgala (Bow) – Slováček, Veber, Ticháček, Hejda, Babka, Martenet – Frolík (A), Plekanec (C), Tralmaks – Kusý, Klepiš, Jarůšek – Bláha, Pytlík, M. Procházka – Ton, Melka, Beran.

Hosté: Furch (Lukeš) – Lintuniemi, Ščotka, Kučeřík (A), Holland, Ďaloga, Gazda, Zahradníček – Pospíšil, Cingel, Moses – Kohout, Marcinko (A), Zbořil – Zaťovič (C), Holík, Flek – Okál, Zembol, Kratochvíl.

Rozhodčí

Hribik, Jaroš – Špůr, Šimánek

Stadion

ČEZ stadion, Kladno

Radil se rozpálil, blýskl se Vála

Po menším zdržení hned v úvodu zápasu, kdy se upravovalo upevnění plexiskla, se bleskově dostali Východočeši do vedení. Ve 2. minutě nahození Dvořáka tečoval Radil a vstřelil svůj sedmý gól v sezoně. Další velkou šanci měl obránce Vála, s jehož střelou mezi kruhy si plzeňský brankář Hlavaj poradil.

Na druhé straně už měli hosté téměř odkrytou branku, ale akci druhého útoku Západočechů nedotáhli. Dynamo mělo v první třetině převahu, kterou mohlo zvýraznit i gólově v přesilovce, ale hosté už neinkasovali.

Hráči Plzně se mohli dotáhnout v početní výhodě, kterou rozehráli ve 28. minutě, jenže domácí se i s přispěním blokujícího Mandáta ubránili. A zanedlouho sami skórovali, když po odrazu od zadního mantinelu nasměroval Zohorna puk do branky a zvýšil na 2:0 pro Pardubice.

Víc práce měl i Will v domácí brance, který zneškodnil i únik Straky v plzeňském oslabení. Hlavaj v brance Západočechů vytáhl další zákroky během 37. minuty, kdy zasahoval proti Sedlákovi a skokem vyrazil i další střelu Koláře.

Nešťastný moment prožil Hlavaj ve třetí třetině, kdy se střela Vály odrazila od zadního mantinelu do plzeňského brankoviště a následně za záda hostujícího gólmana. V 53. minutě si na přihrávku Kousala najel Radil a přesnou trefou navýšil pardubické vedení.

Hosté se radovali až v poslední minutě, když deset vteřin před koncem dotlačil puk za Willa Jansa. Situaci rozhodčí ještě přezkoumali a gól Plzně uznali.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (Pardubice): „Chtěl bych klukům poděkovat, na soupeře jsme vletěli a měli více ze hry. V první třetině jsme měli víc šancí, ale dali jen jeden gól. Ve druhé jsme přidali další, pak měl soupeř příležitost, kdy mohl dát na 2:1, mohlo to být ještě nervóznější. Celkově byl náš výkon velmi dobrý, drželi jsme Plzeň na minimum střel. Mrzí nás, že jsme nedotáhli nulu pro Romana Willa. Těší nás tři body před skvělou kulisou.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Připravovali jsme se na silný tým Pardubic a chtěli zachytit hlavně začátek. Bohužel jsme hráli třikrát v oslabení, což je moc. Ve druhé třetině jsme měli šance v přesilovce, ale soupeř vše obětavě zblokoval. Vzápětí jsme inkasovali po buly, kdy jsme si špatně rozebrali hráče. Zkoušeli jsme to, ale inkasovali potřetí, pak už to bylo hrozně složité. Musím říct, že dnešní výkon gólmana Hlavaje byl výborný, podržel nás.“

Góly

Domácí: 01:13. Radil, 30:26. Zohorna, 44:30. Vála, 52:48. Radil

Hosté: 59:50. Jansa

Sestavy

Domácí: Will (Klouček) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Bučko, Vála, Hrádek, Kolář – Cienciala, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, Poulíček (A), Paulovič – Mandát, Rákos, Vondráček.

Hosté: Hlavaj (Pavlát) – Kvasnička, Zámorský, Houdek, Dujsík, Piskáček (A), Jiříček – Schleiss (C), Lev (A), Holešinský – Hrabík, Adam, Pour – Benák, Mertl, Rekonen – Straka, Jansa, Matýs – Indrák.

Rozhodčí

Kika, Vrba – Axman, Bohuněk

Stadion

Enteria arena, Pardubice

Návštěva

9187 diváků

Nevyužitým šancím na úvod dal zapomenout Horák

Favorit byl od začátku o poznání aktivnější, ale gólman Sedláček v olomouckém brankovišti byl pozorný. Na začátku osmé minuty měli sparťané k dispozici necelou půlminutu přesilovky pět na tři, skórem však nepohnuli. V desáté minutě se provinil jako první z domácích Irving a Olomoučtí byli blízko vedení: Chmielewski vypálil z kruhu a rozezvučel horní tyčku. V další přesilovce Sparty se nepovedlo zakončení podle představ Řepíkovi a i proto skončila první třetina bez branek.

Hned v úvodu druhé části se dostal za záda Hanáků Kousal, uháněl sám na Sedláčka, blafák do forhendu ale k vedoucímu gólu nedotáhl. Vzápětí trefil Kestner kotouč parádně ze vzduchu, Sedláček mu však radost z výstavní trefy sebral. Při narůstajícím tlaku Pražanů ujeli zničehonic do přečíslení dvou na jednoho Musil a zakončující Macuh, domácí zachránil fantastickým zákrokem Kovář.

Ve 26. minutě zachránila Kováře opět branková konstrukce - po Musilově zakončení zblízka zazvonila za jeho zády levá tyčka. Chvilku nato slavili domácí. Kestner zakončil akci zpětnou přihrávkou za sebe na volného Horáka, jenž ranou z kruhu bez přípravy na bližší tyčku otevřel skóre. Sparťané pak nevyužili dvě po sobě jdoucí početní výhody, nedlouho po skončení druhé ale zvýšil kapitán Řepík a dal tak už svůj šestý gól v sezoně.

Když v úvodu třetího dějství upřesnil Hauserovu přihrávku před branku nechtěnou tečí Rašner a Buchtele zvýšil na 3:0, bylo zřejmé, že Pražané uhájí neporazitelnost i po dnešním vystoupení. V 54. minutě zamířili navíc na trestnou lavici společně Knotek se Sirotou, domácí střídačka sáhla po oddechovém času a následnou dvojnásobnou přesilovku využil svým druhým dnešním gólem Horák. V závěru Kovář odolal i po faulech Formana a Moravčíka.

Ohlasy trenérů

Pavel Gross (Sparta): „V první třetině jsme nebyli dobří a musím to říct nahlas. Soupeř měl lepší šance, nás držel v zápase Kuba Kovář. A když ne on, tak nám pomohlo břevno. Pokračovalo to dál ještě pět minut i ve druhé třetině, ale líbilo se mi, jak jsme se pak postupně zvedali. Už jsme lépe bruslili a byli aktivní. Samozřejmě nám pomohl první gól. Kdyby ho dnes dala Olomouc, tak by zápas vypadal možná úplně jinak. Druhých třicet minut už bylo lepších, takhle musíme v neděli proti Brnu hrát od začátku. Pro Olomouc je to krutá porážka, protože určitě nebyli horší o tolik, aby prohráli výsledkem 0:4.“

Róbert Petrovický (Olomouc): „Těžko se mi to teď hodnotí. Myslím, že na začátku zápasu jsme podali dobrý výkon. První třetina byla na jednu i druhou stranu, měli jsme tam i nějaké šance, ubránili jsme důležitá oslabení a byli jsme v zápase. Bylo tam i nastřelené břevno. Ve druhé třetině tam byla ještě vyložená šance v podobě přečíslení dvou na jednoho, nastřelená tyčka, ale pak jsme postupně odcházeli a sami jsme se dostávali do těžkých situací oslabeními. Soupeř zvýšil pohyb, agresivitu a rychlost, vyloučení bylo na naší straně strašně moc. Ztratili jsme naše tempo a už jsme se z toho prostě nedostali. Ve třetí třetině už byl soupeř na koni.“

Góly

Domácí: 27:27. Horák, 34:02. Řepík, 41:32. Buchtele, 54:17. Horák

Hosté:

Sestavy

Domácí: J. Kovář (Cichoň) – Němeček, Mozík, Kempný (A), Irving, Krejčík, Moravčík, Mikliš – Chlapík (A), O. Najman, Řepík (C) – P. Kousal, Horák, Kestner – Buchtele, Lajunen, Hauser – Forman, Vitouch, Konečný.

Hosté: Sedláček (Konrád) – Černý, Ondrušek (C), Sirota, Rutar, Švrček, Rašner, Řezníček – Orsava, Nahodil (A), Kusko – Navrátil, Knotek (A), Kunc – P. Musil, Macuh, Chmielewski – Kucsera, Menšík, Klimek.

Rozhodčí

Cabák, Ondráček – Klouček, Thuma.

Stadion

O2 arena, Praha

Návštěva

7253 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud