Květoslav Šimek
26. listopadu 2023 • 10:48

Bartošákovy průšvihy: domácí násilí a konec v USA, alkohol i napadení táty

Vstoupit do diskuse
6
  • Video se připravuje ...

    Skvělý brankář, který dlouhodobě bojuje s démony. Třicetiletý Patrik Bartošák si cestu mezi absolutní elitu několikrát zavřel excesy mimo led. Kvůli domácímu násilí se s ním nekompromisně rozloučili v Los Angeles (2015), kvůli alkoholu a několikanásobnému porušení životosprávy v Třinci (2019). Krize pokaždé přišla v listopadu. V létě 2022 ho táta Dušan nahlásil policii kvůli fyzickému napadení. Teď se kolem Bartošáka znovu vyrojily otazníky. Tentokrát během angažmá v Hradci Králové.

  • Listopad 2015: domácí násilí

    V zámoří měl Patrik Bartošák solidně našlápnuto. V juniorce byl vyhlášen nejlepším brankářem CHL 2013 a získal Del Wilson Trophy pro nejlepšího brankáře WHL 2013. V roce 2015 získal Calder Cup s Manchester Monarchs, s Los Angeles podepsal tříletý nováčkovský kontrakt.

    Jenže v listopadu 2015 byl obviněný z domácího násilí. Podle zámořských médií měl škrtit svou tehdejší americkou přítelkyni, surově ji napadnout a vyhrožovat jí. Server hngn.com napsal, že dívku popadl za ramena, přitlačil ke zdi a dusil.

    Policie obvinila Bartošáka dohromady z dvanácti přestupků, skončil ve vazbě. „Kdo mě zná a ví, jaký jsem, tak ví, že nejsem žádný vrah nebo kriminálník,“ bránil se. „V takové chvíli si člověk projde nejhorším. Je nešťastné, co se stalo, ale teď už s tím nic neudělám.“ Los Angeles Kings mu okamžitě zrušilo kontrakt, Bartošák se vrátil do Evropy. Dohodl se s Vítkovicemi.

    Bartošák čelí v USA obvinění, sezonu se vrátil dohrát v Evropě
    Video se připravuje ...

  • Listopad 2019: psychika a alkohol

    Po třech výborných sezonách ve Vítkovicích podepsal Patrik Bartošák lukrativní kontrakt v mistrovském Třinci. Na sklonku kalendářního roku 2019 tam ovšem předčasně skončil. Během reprezentační přestávky ho zadržela policie s alkoholem v krvi za volantem.

    Dodatečně přiznal problémy s psychikou a životosprávou, přerušil profesionální kariéru a vyhledal odbornou pomoc. „Dostal jsem se do osobních problémů, které mě přiměly přerušit sportovní kariéru,“ napsal v oficiálním prohlášení.

    „V poslední době bojuji s psychickým onemocněním, které jsem bohužel řešil v kombinaci s alkoholem. Svoji situaci si uvědomuji, vyhledal jsem odborníky a podstoupím léčení. Momentálně nemohu pokračovat ve sportovní kariéře. Po vzájemné dohodě jsme se s vedením Ocelářů dohodli na ukončení spolupráce a já se mohu věnovat léčbě.“

    Ještě v průběhu sezony se do brány vrátil, ve Švédsku chytal za MODO v nižší soutěži a vysloužil si kontrakt ve finském Lahti.

    Bartošákova zpověď. Promluvil o léčení i podpoře rodiny: Kdybych to nevyřešil…
    Video se připravuje ...

  • Červen 2022: napadení táty

    Táta Dušan Bartošák nahlásil svého syna policii za fyzické napadení. „Byli jsme domluvení, že budeme hlídat vnuka, jel jsem pro něho,“ líčil otec. „Než jsem tam jel, volal mi otec jeho ženy, že Patrik asi v něčem zase lítá, že mají strach. Jestli bych mu otcovsky nedomluvil. Snažil jsem se mu domluvit a dopadlo to tak, že mě chytnul pod krk, vláčel mě celou chodbou a fláknul se mnou o protější sousedovy dveře.“

    Kriminalisté Moravskoslezského kraje se incidentem zabývali v rovině přestupkového jednání. „Ostravští policisté přijali na začátku měsíce června 2022 oznámení o fyzickém napadení,“ potvrdila tisková mluvčí Eva Michalíková. Oficiální výstup nakonec nebyl žádný. V nadcházející sezoně pak pomohl Patrik Bartošák finskému Lahti ke stříbrné medaili. A po sezoně přestoupil do Mountfieldu HK.

    Patrik Bartošák v dresu Mountfieldu HKFoto Michal Beránek / Sport

Vstoupit do diskuse
6
Finále
Články odjinud


Články odjinud