9. května 2016 • 17:54

Dvojnásobná zpronevěra. Obžaloba proti Růžičkovi je hotová a míří k soudu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Státní zastupitelství pro Prahu 10 dokončilo obžalobu proti trenérovi hokejistů Chomutova Vladimíru Růžičkovi za dvojnásobný trestný čin zpronevěry. Za to, že od podnikatele Miroslava Palaščáka přijal částku půl milionu korun a nezanesl ji do účetnictví klubu HC Slavia Praha, hrozí olympijskému vítězi z Nagana a pozdějšímu kouči reprezentace až pět let vězení.



Informaci přinesl idnes.cz. "Na dotyčného byla vypracována obžaloba pro dvojnásobný trestný čin zpronevěra," řekla serveru obvodní státní zástupkyně Václava Nováková. Příslušný soud obžalobu ještě nedostal, podle Novákové bude podána v nejbližší době.

Policie navrhla obžalovat Růžičku koncem dubna, kdy pracovníci oddělení hospodářské kriminality ukončili vyšetřování případu. Policie se původně zabývala podezřením, že Růžička během působení v pražské Slavii chtěl úplatky od některých rodičů, aby jejich děti mohly hrát hokej. Z podezření z přijetí úplatku se posléze vyvinulo vyšetřování ze zpronevěry.

Aféra kolem Růžičky vypukla před loňským mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. V dubnu byla zveřejněna nahrávka, kterou si tajně pořídil Miroslav Palaščák na schůzce s trenérem. Podnikatel podle svých slov zaplatil trenérovi půl milionu korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Podle Růžičky šlo o sponzorský dar, který však nebyl zanesen do účetnictví klubu. Později tuto částku Palaščákovi vrátil.

CELÉ VIDEO: Jak je to s Růžičkou a záhadným půl milionem?
Video se připravuje ...

Růžička později podle Mladé fronty Dnes při výslechu na policii uvedl, že ho naopak Palaščák vydíral a chtěl po něm 1,1 milionu korun za to, že ještě jako kouč Slavie zmařil hokejovou kariéru jeho syna. Růžička kvůli tomu podal na Palaščáka trestní oznámení, které však policie odložila.

Postupně se přihlásili i další rodiče, po kterých olympijský vítěz z Nagana údajně žádal peníze. Růžička to odmítal s tím, že šlo o takzvané výchovné, které požadují kluby při přestupech hráčů.

Růžička kvůli kauze na začátku června skončil u hokejové reprezentace a národní tým převzal Vladimír Vůjtek . Nyní je Růžička koučem extraligového Chomutova, kde loni podepsal smlouvu na deset let.

Trestní oznámení na Růžičku podal šéf serveru Protikorupcnilinka.cz Jiří Jehlička.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud