22. února 2018 • 20:48

Nagano Tapes: Poctu zlatým hochům zastřešil producent Indiana Jonese

Autor: nit, zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Přímo na olympijské půdě se stylově slavilo dvacetileté výročí od hokejového zlata v Naganu. V Českém domě v Kangnungu proběhla předpremiéra unikátního dokumentu The Nagano Tapes (pásky z Nagana), který pro Olympic Channel vytvořili režisér Ondřej Hudeček, oceněný na festivalu v Sundance, a producent filmů o Indianu Jonesovi nebo Návrat do budoucnosti Frank Marshall.



Ruský novinář,  který přišel na projekci v Českém domě se zvedl a zeptal se, jestli budou čeští trenéři před pátečním semifinále olympiády s Ruskem tenhle film pouštět hráčům jako inspiraci.

„Vyvolalo to smích, ale nebudeme. Oni to už za těch dvacet let viděli tolikrát… Věřím, že to zvládnou i bez filmu. Jsme ready uspět, aniž bychom se na to podívali,“ usmíval se Jaroslav Špaček, jeden z naganských hrdinů a dnes asistent trenéra Josefa Jandače.

Hráčům by ale těchto 73 minut nemohlo uškodit. Nagano Tapes přináší emocionální nářez, v němž je úspěch naganské party vykreslen v souvislostech doby. Tehdy poprvé se hráči NHL sešli na olympiádě v Turnaji století.

NA UKÁZKU SE PODÍVEJTE ZDE: (The Nagano Tapes) >>>

Češi byli outsidery. Ale zároveň to byl tým ze země, která ještě desetiletí předtím trpěla pod komunistickou nadvládou a jejichž hráči nemohli svobodně odcházet do zahraničí.

„V tomhle příběhu jsme pro svět objevili nové pohledy na to, jak velké to vítězství bylo. Objevili jsme story hráčů. Já jsem třeba nevěděl, že nemohli do NHL, že kvůli situaci v zemi nemohli odejít,“ líčil slavný producent Frank Marshall, který se projektu ujal.

To nejlepší ze vzpomínek na Nagano: Tanec v letadle a euforie byla víc než alkohol
Video se připravuje ...

Naganské finále s Rusy tehdy sám viděl, protože pracoval na olympijském filmu pro formát IMAX. Tentokrát zastřešuje sérii Five Rings Films, která se věnuje významným příběhům olympijské historie. The Nagano Tapes jsou prvním filmem, který jde na veřejnost.

Podívejte se na rozhovor s režisérem Nagano Tapes >>>

„Vnímal jsem tam, že se spojil nejen celý tým, ale celý národ. Nebyl to tým snů, ale věřil v sebe, a to byla ta pravá olympijská myšlenka. Když jsme se pak bavili o tom, které příběhy bychom chtěli vyprávět, tak právě tento podle nás přesahuje sport,“ vysvětloval Marshall.

Co si pamatují zlatí hoši z Nagana? Podívejte se na vědomostní test!
Video se připravuje ...

„Nic není takové jako realita, to je na dokumentech skvělé. Tenhle úspěch pozvedl národ. Všichni se na to dívali a říkali si: Všechno je možné. Když se tohle podaří, můžeme dokázat cokoliv.“

Snímek je plný dobových i historických záběrů a také aktuálních rozhovorů s účastníky tehdejšího turnaje. Vedle hokejových legend Dominika Haška, Jaromíra Jágra, Erika Lindrose, Bretta Hulla, Theorena Fleuryho či Alexeje Jašina vystupují i dva redaktoři deníku Sport Pavel Bárta a Zdeněk Janda.

Ve světové premiéře film ve středu 28. února odvysílá s českými titulky od osmnácti hodin Olympic Channel, který je volně dostupný na internetu nebo v mobilní aplikaci, a také Eurosport. Diváci ČT Sport se na něj budou moct podívat 29. března od 20:30, repríza pak poběží 8. dubna od 21:30.

Byla jsem neskutečně pyšná, Ivan to všechno zlehčoval, vzpomíná Liběna Hlinková na Nagano
Video se připravuje ...

Na projekci byl i současný manažer hokejové reprezentace Milan Hnilička, který v Naganu působil jako třetí gólman.

„Byl to hodně podobný příběh, jako co se Ester Ledecké letos povedlo na lyžích. Ten podceňovaný vyletěl a všem to ukázal,“ usmívá se. „Dneska se připravujeme na semifinále s Ruskem, které je pro nás hodně důležité, ale myslím, že jako inspirace je to fajn. Je to o tom, co sport může pro společnost udělat, jak dokáže přivést lidi dohromady, zlepšit náladu ve společnosti.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud