11. února 2021 • 20:30

Změny znaků nejen ve fotbale: Sparta, Juventus, Pardubice bez koně

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
13
  • Jak kluby měnily svá loga?Jak kluby měnily svá loga?FOTO: koláž iSport.cz

    Změna znaku fotbalové Sparty vzbudila oprávněnou pozornost. Klub z Letné se tak zařadil do seznamu známých sportovních značek, které se rozhodly upravit svoji identitu. Projděte si přehled nejvýraznějších změn klubových log nejen ve fotbale!

  • Příbram, (fotbal 2008)

    Nový název s sebou přinesl nové klubové barvy i logo. Marila padla v zapomnění. Středočeši začali vystupovat pod názvem 1. FK Příbram. Žlutou a červenou nahradila zelená ve spojení s černou barvou. „Nedávno nám vypršela smlouva s Marilou a nová nabídka nebyla finančně tak zajímavá, aby klub nesl jméno této firmy. Sice budeme dále spolupracovat, ale už ne v takovém rozsahu. Nerozešli jsme se však ve zlém, naopak jsme vděčni třeba za pomoc s Pohárem UEFA,“ okomentoval změny tehdejší marketingový ředitel Petr Větrovský.

    Příbram PříbramFoto Koláž iSport.cz

  • Mladá Boleslav (fotbal 2007, hokej 2012)

    V Mladé Boleslavi došlo k velkým změnám image jak u hokejistů, tak fotbalistů. Z log obou celků zmizel český lev. Fotbalisté vsadili na modrobílé pruhy v oválném tvaru, hokejisté zase na jednoduchého, avšak tvrdšího a jasnějšího lva, než jaký byl součástí komplikovaného starého loga. „Nové logo považujeme za jakýsi symbol bojovnosti a snahy pohnout se z místa a vykročit směrem, jakým si všichni přejeme," uvedl v srpnu 2012 generální manažer Jan Tůma.

    FK Mladá Boleslav FK Mladá BoleslavFoto Koláž iSport.cz

    BK Mladá Boleslav BK Mladá BoleslavFoto Koláž iSport.cz

  • Jihlava (hokej 2017, fotbal 2018)

    Podobně jako v Mladé Boleslavi, také v Jihlavě měnili logo hokejisté i fotbalisté. Zde je však obměna mnohem čerstvější. V případě hokejistů k ní došlo ve spojení s návratem do nejvyšší soutěže před sezonou 2017/2018. K úpravě tradičního loga přibylo rovněž představení zbrusu nového znaku s písmenem „D“, ze kterého vykukuje ježek. O rok později změnili image i fotbalisté, a to výrazně. „Po vzoru mnoha zahraničních klubů jsme v logu chtěli pracovat s dominantním jednoduchým označením FCV a zvýšit důraz na modrou klubovou barvu, která je také barvou Kraje Vysočina. Důležitou inspiraci pro jeho grafické řešení pak přinesl pohled na historická loga Spartaku Jihlava, když ozubené kolo evokuje strojírenské zázemí „otců zakladatelů“, dominantní „V“ pak připomíná jihlavskou věž Brány Matky Boží, která v minulosti na znacích Spartaku figurovala,“ popsal nové logo ředitel klubu Jan Staněk.

    HC Dukla Jihlava HC Dukla JihlavaFoto Koláž iSport.cz

    FC Vysočina Jihlava FC Vysočina JihlavaFoto Koláž iSport.cz

  • AS Trenčín (fotbal 2020)

    Na konci roku 2020 se k razantní změně image odhodlali ve slovenském Trenčíně. Tamní fotbalový klub změnil logo s tím, že dosavadní nesplňovalo nejen historickou hodnotu, ale neneslo ani odkaz tradice. Nedostatky byly spatřovány i u barevné kombinace. Novému logu dominuje písmeno „T“. To má symbolizovat historii fotbalu v Trenčíně. „Hledali jsme symbol reprezentující celý trenčínský fotbal napříč historií trvající 116 let,“ řekl při odhalení generální manažer AS Trenčín Róbert Rybníček.

    AS Trenčín AS TrenčínFoto Koláž iSport.cz

  • West Ham United (fotbal 2016)

    Znak londýnského celku, v němž působí v současné době čeští reprezentanti Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem, prošel v minulosti řadou úprav. Tou poslední v létě 2016. Kromě změny tvaru loga, které momentálně připomíná erb, byl přesunut nápis West Ham United do horní části, ale také došlo k odstranění Boleynského hradu. V logu zůstávají pouze dvě překřížená kladiva a nově přibyl nápis London (Londýn).

    West Ham United West Ham UnitedFoto Koláž iSport.cz

  • Juventus (fotbal 2017)

    Možná jedna z vůbec nejprogresivnějších a nejradikálnějších změn, co se týče zjednodušení klubového loga. „Stará dáma“ nahradila tradiční oválný znak s černo-bílými svislými pruhy, korunkou a býkem logem, které má znázorňovat písmeno „J“. Hned od jeho odhalení jako by se ale svět rozdělil na dvě poloviny. „Jsem do něj zamilovaný. Líbilo se mi od začátku a doufám, že stejný pocit budou mít i ostatní,“ přál si po odhalení legendární český záložník, vítěz Zlatého míče a viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd. Ne všichni však byli nadšení stejně jako on. Části fanoušků se ale novinka nezalíbila a podrobili ji pořádné kritice. Někteří dokonce tvrdili, že takové logo není hodno klubu s historií, jakou má Juventus. Více o reakcích po odhalení nového loga Juventusu ZDE>>>

    Juventus JuventusFoto Koláž iSport.cz

  • Manchester City (fotbal 2016)

    Po éře erbu se žlutou lodí, modro-bílými pruhy a orlicí v pozadí, nad níž vyčnívaly tři hvězdy a nápisem „Superbia In Proelio“ (hrdost v bitvě) ve spodní části loga, se „Citizens“ vrátili v roce 2016 k tradičnějšímu kruhovému znaku. Ten si vybrali v online hlasování samotní fanoušci. „Jsem potěšen tím, že klub konzultoval s fanoušky tak důležitou věc, jakou je klubový symbol. Pro nás je to to nejdůležitější. Je působivé, že se projevily naše poznámky a že klub chtěl znát naše názory. Zpětná vazba bude vidět v podobě nového znaku. Osobně jsem rád, že se vrací kulatý design, jak tomu bylo u našich předchozích dvou znaků,“ okomentoval změnu Kevin Parker, generální tajemník organizace členů Manchester City FC Supporters Club.

    Manchester City Manchester CityFoto Koláž iSport.cz

  • Cardiff City (fotbal 2015)

    V roce 2012 změnil majitel Cardiffu City Vincent Tan poněkud kontroverzním způsobem klubové barvy. Z modré přešel na červenou a své role si prohodili také pták a velšský drak, který se nově stal dominantní součástí loga. O tři roky později se ale vedení klubu rozhodlo vrátit zpět k tradiční modré variantě, přičemž drak byl umístěn do spodní části emblému. Majitel Tan k změně svolil i na základě jednomyslného hlasování fanoušků, kteří byli jasně pro modrou variantu klubu a tedy návratu k historii.  

    Cardiff City FC Cardiff City FCFoto Koláž iSport.cz

  • Pardubice (hokej 2020)

    Pardubice a kůň. Tohle spojení platilo prakticky od založení v roce 1923 s výjimkou doposud jediné sezony – 1949/1950. Od ročníku 2020/2021 kůň chybí znovu, Dynamo se nově prezentuje prostřednictvím písmena „D“. Hokejové Pardubice tak prožívají hodně turbulentní rok. Po změně majitele dochází i k změně identity. „Hodně jsme zvažovali, co uděláme dál. V jeden moment jsme to celé chtěli posunout, odložit. Ale nakonec jsme si řekli, že logo změníme ještě teď. Když všechno nové, tak úplně všechno,“ pronesl předseda představenstva Ondřej Heřman. Více o odhalení loga čtěte ZDE>>>

    Pardubice PardubiceFoto Koláž iSport.cz

  • Slavia (hokej 2020)

    Nový spolumajitel, zvučné posily a také jiná identita. Hokejová Slavia odhalila začátkem srpna nové logo, které bude nosit na svých dresech. To se výrazně podobá tomu, s nímž slavili Pražané titul v roce 2003. „Inspirací bylo logo z nedávné minulosti, se kterým sešívání dosáhli na první extraligové úspěchy, ovšem s cílem ještě více se přiblížit tradiční slávistické značce,“ uvedla Slavia na svém webu po odhalení novinky. Se změnou identity navíc prozatím končí éra sešívaných dresů. Slavia bude oblékat čistě bílé a červené. V nadcházející sezoně bude pražský klub rovněž používat speciální logo, kterým si připomene 120. výročí od založení. Více o novém logu Slavie ZDE>>>

    HC Slavia Praha HC Slavia PrahaFoto Koláž iSport.cz

  • Karlovy Vary (2020)

    Karlovy Vary začátkem května 2020 vytasily nečekanou změnu - zmodernizovaly své logo i klubové barvy. Ze zelenobílé vzešla černobílá, dlouholeté logo Energie pak nahradilo velké "E" na černém, respektive bílém pozadí. Hlavním iniciátorem přeměny, se kterou klub vstoupí už do příští sezony, byl majitel Karel Holoubek. Klub změnil logo po dlouhých 18 letech. Více čtěte ZDE>>>

    Karlovy Vary změnily své logo i klubové barvy, nově se budou prezentovat v černobílé Karlovy Vary změnily své logo i klubové barvy, nově se budou prezentovat v černobíléFoto HC Energie Karlovy Vary

  • Pardubice (hokej 2015)

    A hokejové Pardubice podruhé. Před sezonou 2015/2016 došlo nejen k přejmenování tamního klubu, ale i k úpravě loga. Zakomponován do něj byl nově název Dynamo, zatímco zmizelo jméno generálního partnera ČSOB Pojišťovny, které ve znaku bylo od roku 2011. „Změna názvu klubu spojená s novým logem je pro nás historickou událostí, jsme přesvědčeni, že jsme učinili správný krok, který naši fanoušci velmi přivítají,“ uvedl tehdy majoritní akcionář klubu Roman Šmidberský.

    Pardubice PardubiceFoto Koláž iSport.cz

  • Sparta (hokej 2014)

    „Právě začínající sezona je symbolická. Je to 111 let od založení klubu, tak jsme naplánovali společně s akcionáři tuto zajímavou změnu,“ uvedl tehdejší předseda představenstva hokejové Sparty Petr Bříza k změně loga. Sparta se od té doby prezentuje kopií historicky prvního loga oddílu, který vznikl v prosinci 1903.

    Sparta Praha Sparta PrahaFoto Koláž iSport.cz

  • Zlín (hokej 2017)

    Do jubilejní 50. sezony vstoupili zlínští hokejisté s novým logem. Po patnácti letech se do něj vrátil beran. „Chtěli jsme přinést něco, jak bychom se vrátili k tradicím a kořenům,“ vysvětloval tehdejší generální manažer Zlína Martin Hosták. Od té doby je logo totožné, změnil se pouze generální partner klubu umístěný nad beranem.

    Zlín ZlínFoto Koláž iSport.cz

  • Česká hokejová reprezentace (hokej 2018)

    Změna, která vzbudila velkou vlnu emocí. Namísto státního znaku, který zdobil české reprezentační dresy čtvrt století, se na trikotech národního týmu od roku 2018 objevuje lev s pukem v tlamě (u áčka se zlatou korunkou). Český hokej u příležitosti 110 let své existence kompletně změnil design, poprvé v historii vytvořil i svůj vlastní unikátní znak. „Uzrál čas přetvořit identitu hokejové federace do moderního hávu,” řekl prezident Tomáš Král.

    Česká hokejová reprezentace Česká hokejová reprezentaceFoto Koláž iSport.cz

  • Florida Panthers (hokej 2016)

    Téměř čtvrt století byla ústředním motivem floridského loga šelma ve skoku s roztaženými drápy. V červnu 2016 ale tehdejší tým Jaromíra Jágra odhalil svou novou image. Tu znázorňuje poněkud „klidnější“ verze pantera v červeno-modro-zlatém provedení. „Myslím, že logo zosobňuje hrdou odvahu, tvar štítu na dresu zase pocit ochrany. Chtěli jsme něco, co začne novou tradici vítězství a bude zároveň demonstrovat odvahu a obětavou oddanost týmu po úspěchu," prohlásil majitel Floridy Panthers Vincent Viola.

    Florida Panthers Florida PanthersFoto Koláž iSport.cz

  • Buffalo Sabres (hokej 2006 a 2010)

    Hned dvě výrazné změny klubového brandingu udělalo v posledních 15 letech Buffalo. Černou a červenou barvou ohraničenou bílou hlavu bizona nahradila v roce 2006 oranžovožlutá, ne tolik detailní veze téhož zvířete. Toto logo vydrželo Sabres do roku 2010, kdy se tým, v jehož dresu v minulosti nastupovali čeští hokejisté jako Dominik Hašek, Petr Svoboda či Jaroslav Špaček, vrátil k původnímu kruhovém logu s modrou výplní, ve kterém jsou dvě šavle překřížené šavle a bizon.

    Buffalo Sabres Buffalo SabresFoto Koláž iSport.cz

  • Charlotte Bobcats/Hornets (basketbal 2014)

    Klub byl v roce 2004 založen jako Charlotte Bobcats. V roce 2014 ale došlo k přejmenování na Charlotte Hornets. Frančíza v čele s legendárním Michaelem Jordanem tím chtěla navázat na původní Charlotte Hornets, kteří hráli NBA v Charlotte v letech 1988 - 2002, než se přestěhovali do New Orleans. S přechodem z „rysů“ na „sršně“ došlo i k úpravě brandingu mužstva včetně loga a klubových barev. „Pro mě je tento den téměř neskutečný, protože jsem byl držitelem permanentky na Hornets,“ těšila změna prezidenta a generálního ředitele Charlotte Freda Whitfielda.

    Z Charlotte Bobcats jsou Charlotte Hornets Z Charlotte Bobcats jsou Charlotte HornetsFoto Koláž iSport.cz

  • Denver Nuggets (basketbal 2018)

    Odvážný krok spojený se změnou identity týmu učinili i v Denveru. Také zde kompletně obměnili klubové barvy a vytvořili nové logo. Vyplatilo se, aktualizovaný vzhled se okamžitě stal hitem! Franšíze to přineslo vůbec nejvyšší množství tržeb za posledních 21 let. Celkový prodej v hale vzrostl o 144 procent, prodej dresů o 137 procent a triček o neuvěřitelných 185 procent. „Nová identita značky Nuggets je navržena tak, aby odrážela dynamické a kreativní město, které nazýváme domovem, nový vzhled odráží tuto vzrušující éru basketbalu Nuggets," řekl tehdy viceprezident a ředitel marketingu Declan J. Bolger.

    Denver Nuggets Denver NuggetsFoto Koláž iSport.cz

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud