11. června 2020 • 12:00

Zlatá hokejka: trofej s jedinečnou tradicí. Jaké příběhy se k ní vážou?

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokej v té době znamenal víc než sport. Byl vnímán i jako způsob vzdoru proti sovětským okupantům, kteří vtrhli do Československa v srpnu 1968. O půl roku později napsal spisovatel Ota Pavel pro týdeník Gól reportáž z návštěvy ateliéru sochaře Zdeňka Němečka. „Bude to soška pravidelně udělovaná – v malém – nejlepšímu hokejistovi roku – a ve velkém bude stát před Sportovní halou,“ líčil v textu pod titulkem „Pán se Zlatou hokejkou“.



Slavná trofej ve čtvrtek pozná svého už 52. vítěze. Tím prvním se stal v roce 1969 Jan Suchý. Na vyhlášení se nejlepší obránce mistrovství světa ve Stockholmu dostavil se zlomeným ukazováčkem. „Už tehdy jsem věřil, že Zlatá hokejka nezanikne a bude pokračovat. Chytilo se to, Zlatá hokejka si zaslouženě vybudovala velkou tradici,“ uvedl obránce, který v sezoně 1968/69 ovládl jako první bek v historii bodování nejvyšší soutěže. Po roce vítězství obhájil.

V době zrodu Zlaté hokejky už týdeník Stadion pět let vyhlašoval Fotbalistu roku. Stala se druhou individuální trofejí u nás. Střídali se vítězové, osoby, obsazení, termíny i místa, podoby měnil způsob vyhlašování i hodnocení. Vznikaly a zase zanikaly jiné trofeje a ankety. Žádná však nepředčila prestiž Zlaté hokejky, ani se k ní neváže tolik legend.

David Pastrňák ovládl potřetí v řadě anketu Zlatá hokejka
David Pastrňák ovládl potřetí v řadě anketu Zlatá hokejka

Stačí se podívat, kdo všechno na Němečkův výtvor nikdy nedosáhl. Tomáš Plekanec byl šestkrát na stupních vítězů a osmkrát v elitní desítce. Martin Straka se do ní vměstnal desetkrát, Jiří Holík devětkrát. Nedočkali se třeba ani Václav Nedomanský, Jiří Hrdina, Robert Reichel. V roce 1999 porazil Jaromír Jágr ve velkém finiši Haška o tři body. Ten byl rozuzlením velmi rozčarován, nicméně padl rekord z roku 1975, kdy Vladimír Martinec porazil Jiřího Holečka o čtyři body.

Ve stejném roce vítěz s trofejí v kufru auta havaroval na mokré vozovce. V roce 1993 se vyhlašovalo za silné bouřky a v sále kulturního domu v pražském Edenu vypadl proud. O rok později o ni doma zavadil tehdy malý syn Romana Turka. Potomek přežil pád těžké, ale vratké sošky bez újmy, trofej však potřebovala opravu. A ne poprvé.

Jan Suchý přebíral trofej poprvé v salonku na letišti v Ruzyni. Odtud se vyhlašování přesunulo do pražského hotelu Palace, v 70. letech ho několikrát pořádal Miroslav Vinš, řečený Kulak, bývalý hokejista Holoubkova, Plzně a sedminásobný reprezentant. Dělal předsedu JZD v Těškově na Rokycansku a pro hokejisty tam uspořádal zabijačkový hodokvas. Následovaly třeba i Slaný, Žďár nad Sázavou, Piešťany, Jindřichův Hradec, Chrudim. Posloupnost se nezadrhla ani v těžkých časech korony. Zlatá hokejka si dál drží svoji vážnost a prestiž. Tak to bylo, je a bude.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Deník Sport, titulní strana Deník Sport, titulní stranaFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud