17. února 2021 • 04:50

Zažili jsme spoustu srandy. Byl pořád s námi, vzpomíná Jágr na Černého (†77)

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když televizní komentátor Robert Záruba na svém Twitteru komentoval úmrtí Otakara Černého, výrazné postavy sportovní žurnalistiky, zmínil i to, že pomohl objevit i Jaromíra Jágra. Také nejslavnější český sportovec na výraznou televizní tvář vzpomíná v dobrém. „Opravdu hodně toho s námi v mládí prožil,“ řekl krátce iSportu slavný útočník. Černý, kladenský patriot, totiž dělával v mužstvu, v němž už tehdy Jágr udivoval, vedoucího týmu.



Byla to slavná kladenská generace. Nejenom Jágr , ale i další hráči, kteří to dotáhli k zářivým kariérám. Třeba Pavel Patera, Otakar Vejvoda nebo František Kaberle . Právě na tyhle mladíky z pozice vedoucího týmu dohlížel Otakar Černý a spolupodílel se na mládežnických úspěších. Především Jágr už tehdy ostatní umem převyšoval.

„V týmu byl i jeho syn Ota, který byl o rok starší než já. Jeho táta toho s námi hrozně moc prožil. Byl na každém tréninku, zápasu, jezdil neustále s námi. Takže na něj mám krásné vzpomínky,“ reaguje Jágr. Trenérem byl Karel Beran, Černý jako vedoucí týmu. S Jágrem válel rovněž David Čermák, současný kladenský kouč.

Někdejší guru televizních „sporťáků“ byl celý život kladenským patriotem, na zápasech svého oblíbeného klubu nechyběl, sledoval je z VIP prostorů, rád zašel i do kabiny.

„I v posledních letech jsme byli v kontaktu. Bavil jsem se jak s mladým Otou, tak jeho tátou, vždycky jsme si měli co říct,“ vybavuje si Jágr. Černý junior zastával v minulosti výkonnou funkci v kladenském klubu, také proto byli s jeho největší legendou v pravidelném kontaktu.

„Pro nás všechny Kladeňáky je to smutná zpráva. Zažili jsme s ním spoustu legrace. Vzpomínám na Otu jenom v dobrém,“ dodává 49letý útočník, jenž se pokusí s týmem Rytířů v této sezoně o návrat mezi extraligovou elitu.

Černý o kladenském hokeji rád natáčel reportáže, napsal o něm i několik knih. Právě Jágr měl tu poslední pokřtít. „Ota mi volal, byli jsme domluvení, ale potom bohužel ten křest zhatil covid,“ vzpomíná Jágr.

Kladenský patriot zemřel ve věku 77 let.

Pieta pro Otakara Černého před budovou České televize.
Pieta pro Otakara Černého před budovou České televize.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud