Pavel Bárta
6. října 2023 • 15:40

Nové pravidlo v Kanadě. Junioři musí oblečení i do sprchy, experti se diví

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadský juniorský hokej si musí zvykat na nové kontroverzní pravidlo. Mládež od 18 let musí v kabině nosit spodní prádlo, a to za všech situací a dokonce i ve sprše. Účelem opatření je zachování respektu k rozmanitosti pohlaví a soukromí všech. „Každý má právo používat šatnu, bez ohledu na genderovou identitu, náboženské přesvědčení, vzhled svého těla nebo jiné individuální potřeby,“ uvedla Esther Madziyaová  z kanadské hokejové asociace.



Odborníkům nejde pravidlo o „minimálním oblečení“ na rozum, jsou zmateni a nechápou. Kristi Allainová, profesorka sociologie z univerzity St. Thomas, se léta věnovala výzkumu mužského faktoru v hokeji a chce vědět, co podnítilo Hockey Canada k nastolení takové politiky, když se hokej potýká s mnohem většími problémy.

„Myslím, že si musíme zcela vážně položit otázku: Proč? Pokud to vyžaduje nějaká skupina lidí, komunita LGBTQ, muslimská komunita, pak rozumím, proč se to dělá. Ale pokud iniciativa nevzešla od těchto komunit, musíme se zeptat, z jakých důvodů je nutné povést tak drastický zásah. Zda nejde jen o způsob, jak odvést pozornost od některých skutečně aktuálních témat a opatření, jež musí nastat, aby se hokej stal bezpečným místem pro ženy, LGBTQ a lidi různých ras,“ prohlásila.

Bruce Kidd je bývalý kanadský olympionik a emeritní profesor sportu a veřejné politiky na Torontské univerzitě. Diví se, jak Hockey Canada dospěla k závěru, že je nutné zavádět zrovna tyto změny. „Je za tím výzkum? Byl někdo konzultován? Zjistilo se, zda je taková praxe i jinde? Nechci tvrdit, že řešení se dá najít bez problémů, ale přišlo to jako velké překvapení,“ citoval ho kanadský deník Globe and Mail.

Hockey Canada konkrétně nevysvětlila, jak k závěrům dospěla. „Zásady chování v hokejové šatně, které budou zavedeny od sezony 2023/24, byly navrženy tak, aby zvýšily bezpečnost všech účastníků prostřednictvím řádného dohledu a požadavků na oblečení,“ uvedla asociace ve svém prohlášení.

Pravidlo „minimálního oblečení“ vyžaduje, aby hráči měli v šatně na sobě přinejmenším základní vrstvu oděvu, tedy spodní právo, pokud se jejich v blízkosti nachází aspoň jedna další osoba. Pro případ, že si hráč zapomene obléct spodní prádlo, existují rovněž jasné pokyny. Musí tak učinit v kabině na toaletě, než se připojí ke zbytku týmu a začne se soukat do výstroje. Trenéři a zaměstnanci klubu zodpovídají za to, aby mladí hokejisté zásady dodržovali.

V rámci této politiky zavedla asociace rovněž „pravidlo dvou“, aby přímo v šatně nebo mimo ni, ale jen, když budou dveře otevřené, byli přítomni dva vyškolení a prověření dospělí, kteří zajistí, aby nedocházelo k diskriminaci, obtěžování, šikaně nebo jiným formám nevhodného zacházení. „Nejedná se pouze o genderovou záležitost. Jde o to, aby se všichni mohli v kabině cítit dobře. Trenéři nemají vždy možnost vidět nebo vědět, jak se kdo identifikuje,“ pravil Craig Robinson, prezident týmu Halifax Hawks.

Nové zásady rovněž zmiňují doporučené postupy pro používání sprch. Pokud jsou otevřené, musí být hráči minimálně oblečeni, například v plavkách. V šatnách jsou zakázány násilné aktivity a pořizování videí, fotografií nebo jakýchkoli záznamů. Reforma vyvolala odpor taky u rodičů. Obávají se hygienických a zdravotních trablů spojených s neustálým nošením zpoceného, mokrého a zapáchajícího oblečení.

Allainová uvádí jako příklady problémů v hokeji rasismus, homofobii, sexuální násilí a fyzické úrazy. Poukazuje i na malou dostupnost tohoto sportu pro chudé vrstvy. „Existuje spousta stížností, že jejich začleňování je nedostatečné. Hockey Canada by se měla opravdu snažit o zvýšení různorodosti, aby byl hokej skutečně inkluzivní hrou, sportem, který se nebude spojovat s násilím. Je spousta věcí, jež se musí změnit. Každý den slýcháme příběhy, jak hokej selhává. Překvapilo mě, že nejdřív se budou zabývat touhle otázkou. Ráda bych věděla, co to uspíšilo,“ uvedla.

Vstoupit do diskuse
9


Články odjinud


Články odjinud