22.2.2019 • 05:00

Novinky o běhu: 10 maratonů za 10 dní. Běžkyně úžasně ustála útok psa

Vstoupit do diskuse
0
  • Co nového pod běžeckým sluncem?

    Co nového pod běžeckým sluncem? Regenerace, snad stále diskutovanější téma v tréninku, se dostala do hledáčku americké autorky. Běhání se mění v nebezpečný sport mezi krvežíznivými bestiemi a zaběhnout jeden maraton je podle všeho už opravdu hodně málo. Pojďme se na to všechno společně podívat!

  • Nové běžecké čtení o regeneraci

    Jakmile propadnete běhu, samotná aktivita už nestačí a běh potřebujete probírat s přáteli (ideálně taky běžci, jinde to moc nefunguje), vidět na sociálních sítích a číst o něm v článcích nebo knihách. A právě jeden nový, žhavý adept k listování se teď ve světě objevil.

    Americká spisovatelka a vědkyně, a sama velice úspěšná sportovkyně, píše o esenciální součásti tréninku, jakou regenerace bezpochyby je, a svoje slova opírá o jasná vědecká fakta v kombinaci s testováním zmiňovaných technik a aktivit na vlastním těle. Kniha se výmluvně nazývá: Good to Go: What the Athlete in All of Us Can Learn from the Strange Science of Recovery.

    Publikace má za cíl zorientovat už tak dost zmateného běžce na poli regenerace, kdy přiznává, že v současnosti je velmi těžké udržet krok s aktuálními trendy. Ať už bychom mluvili o před a potréninkových šejcích, masážních válcích, elektrických stimulátorech svalů, kompresním oblečení a tak dále. Autorka se tak pouští do hledání odpovědí, zda je lepší si dát po tréninku ionťák nebo pivo, zkoumá techniky vrcholových sportovců a zkouší ty nejkontroverznější metody na vlastním těle. Kniha je zatím jen v angličtině, ale chystá se i český překlad.

    Regenerace, snad stále diskutovanější téma v tréninku, se dostala do hledáčku americké autorky. Regenerace, snad stále diskutovanější téma v tréninku, se dostala do hledáčku americké autorky.Foto Sport

  • 10 maratonů v 10 dnech

    Pokud se připravujete na maraton nebo jste tak už v minulosti dělali, moc dobře si dokážete představit, jaká je to fuška. No a teď si představte takový výkon desetkrát v řadě za sebou. Upřímně, už jen z té myšlenky mě rozbolel celý člověk. Pro ultramaratonce Michaela Wardiana nic nemožného, naopak. Ten si totiž připisuje nový, zatím ještě neoficiální, rekord za zdolání právě deseti maratonů v deseti po sobě jdoucích dnech.

    Průměrně každý se závodů zaběhl s neskutečným pace a celkovým časem pod tři hodiny. Výsledek se mu podařilo utrhnout v rámci série World Marathon Challenge, která mimo splnění počtu závodů v daných dnech provedla účastníky přes všechny kontinenty. Wow!

    10 maratonů v 10 dnech? Pro ultramaratonce Michaela Wardiana nic nemožného. 10 maratonů v 10 dnech? Pro ultramaratonce Michaela Wardiana nic nemožného.Foto Sport

  • Útok psa před cílem maratonu

    O zvířecích útocích je v poslední době velmi slyšet a incident s pumou a americkým běžcem snad ani netřeba připomínat. Poslední zkušenost běžkyně Julie Stackhouse je ale o to děsivější, že se stala přímo v průběhu organizovaného závodu. Julie se účastnila floridského Donna půlmaratonu s ambicemi běžet o první místo.

    Ačkoliv už ke konci závodu ji bylo jasné, že tentokrát z toho bude nakonec jen místo čtvrté, běžela dál, dokud ji pouhou míli před finišem nezaskočil pes. Zhruba čtyřicetikilový, zuřivě štěkající a agresivní bulteriér k ní přiběhl, narazil do ní a zaútočil přímo po obličeji.

    Běžkyně se stačila včas ubránit a nakonec skončila “pouze” s pokousanou rukou, než si psa zpátky zkrotili majitelé. Julie nakonec doběhla do cíle s pomocí své kamarádky a vysokou vlnou adrenalinu v krvi. Za cílovou čárou už ale omdlela a mířila rovnou za místní záchrannou službou. Její ruka pak ještě potřebovala šest stehů k ucelení rány.


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}