26. července 2018 • 04:40

Unavený Froome vzdává boj na Tour? Ve žlutém chce udržet parťáka

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestkrát vyhrál v sérii Grand Tours, z toho čtyřikrát na Tour de France. Letos však zřejmě další výhru nepřidá. Britský cyklista Chris Froome je po svém nedávném triumfu na Giru viditelně unavený, což naplno ukázala středeční sedmnáctá etapa. Obhájce triumfu v závěru krátké, ale brutálně kopcovité etapy nedokázal udržet tempo s ostatními favority a ztratil na ně téměř minutu. O svou šanci tím zřejmě přišel. „Byl to pro mě těžký den. Žlutý trikot si zaslouží Thomas,“ přiznal směrem ke svému týmovému parťákovi, který měl původně plnit roli elitního domestika.



Perfektní týmová spolupráce je základem úspěchu. Z toho dlouhodobě těží britská stáj Sky, která si na nedostatek finančních prostředků stěžovat nemůže. A pyšní se opravdu našlapanou soupiskou. V čele čtyřnásobný vítěz Chris Froome, za ním jeho dlouholetý parťák Geraint Thomas a fantastický nováček Egan Bernal. Spolupráce šlape na jedničku a na rozdíl od minulosti se jezdci mezi sebou nehádají.

Jenže nejen sedmnáctá etapa ukázala, že je na čase trochu přeházet role v týmu. Lídr stáje Froome, který na konci května ovládl první ze tří Grand Tour Giro d’Italia, na další velkou výhru nejspíš nemá dost sil. Jeho parťák ve žlutém Thomas neustále opakoval, že Sky jede na Frooma, jenže je to právě on, kdo by teď měl převzít otěže.

Thomas má dost sil i slušný náskok v průběžném pořadí, to si uvědomuje i Froome. „Byl to pro mě hodně těžký den. G (přezdívka Thomase) závodí fantasticky a zaslouží si být ve žlutém. Držím palce, aby to zvládl až do Paříže,“ řekl po závodě Froome pro cyclingweekly.com. „Na Dumoulina má náskok nějakých dvou minut, což je podle mého názoru hodně. Vypadá silně a myslím si, že to zvládne dokončit.“

Před startem samotné Tour de France na výhru věřil, myslel si, že má dostatek sil. Pár dnů před koncem však zjistil, že na vítězství nohy mít nebude. Rozhodl se zachovat profesionálně a místo marného boje chce podpořit týmového kolegu.

Obhájce prvenství na Tour de France Chris Froome se dostal po 17. etapě do konfliktu s policistou
Obhájce prvenství na Tour de France Chris Froome se dostal po 17. etapě do konfliktu s policistou

„Tohle je profesionální cyklistika. Od toho je tu tým. Jsem šťastný, že jsem v téhle pozici. Vyhrál jsem poslední tři Grand Tours, na kterých jsem byl, takže je to pro mě těžké. Pokusím se ale o stupeň vítězů bojovat a snažit se udržet G ve žlutém,“ slíbil.

Týmovou spolupráci si vychvaluje i sám lídr Thomas. „Jsem v dobrém postavení, to ale nemění nic na naší taktice. Nenechám se tím strhnout ani uspokojit. Budeme pokračovat dál jako tým. V tom je naše síla,“ uvědomuje si.

A chválí si i spolupráci s dlouholetým parťákem Froomem. „Chris mi po čtyřech nebo pěti kilometrech řekl, že se necítí dobře. Asi se tomu těžko věří, zvlášť s tím, co se dělo mezi Bradem Wigginsem a Chrisem, ale my jsme k sobě upřímní a otevření. Je to základ úspěchu našeho týmu,“ řekl.

Připomněl nešvary mezi Froomem a Wigginsem, kteří spolu ve Sky v předchozích letech dlouho bojovali. Jejich vzájemné averze si všimla i veřejnost, oba ji pak přiznali ve svých knihách. Podobná nálada však v britské stáji momentálně nepanuje. Do Paříže zbývají ještě poslední čtyři etapy, kde se rozhodne o celkovém vítězi.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud