25. července 2018 • 17:30

Netradiční etapu na Tour ovládl Quintana, Froome na tempo nestačil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejkratší etapu cyklistické Tour de France za posledních 30 let vyhrál Kolumbijec Nairo Quintana. Brit Geraint Thomas si po 65 kilometrech "vrchařského sprintu" v Pyrenejích upevnil po 17. etapě průběžné vedení, jeho krajan a týmový kolega ze Sky Chris Froome ztratil a klesl z druhé na třetí pozici.



Neobvykle krátkou etapu ozvláštnil už start ve stylu formule 1, v němž startovalo nejlepších dvacet jezdců podle postavení v celkovém pořadí. Na cyklisty čekala tři náročná stoupání, z nichž to poslední na Col du Portet končilo ve výšce 2215 m, což představovalo nejvyšší bod letošní 105. Tour.

Právě na začátku závěrečného výjezdu zaútočil Quintana a vedení udržel až do cíle. "Prošel jsem si v úvodu této Tour náročnými chvílemi a ztratil jsem čas. Nebyli jsme na tom v posledních dnech nejlépe, takže jsme výhru potřebovali. Byl to nádherný den," pochvaloval si Quintana, jenž se díky vítězství posunul z průběžného osmého místa na páté.

Druhý dojel se ztrátou 28 sekund Ir Daniel Martin, třetí byl s odstupem 47 sekund ve žlutém jedoucí Thomas. Dvaatřicetiletý Velšan tak za sebou nechal největší soupeře v boji o celkový triumf včetně obhájce titulu Froomea. Čtyřnásobnému šampionovi Tour poslední výstup nesedl a dojel až osmý s odstupem 1:35. Klesl kvůli tomu na třetí místo a na svého kolegu Thomase ztrácí už 2:31 minuty.

"Geraint tady předvádí naprosto skvělé výkony. Plně si zaslouží být ve žlutém. Držím mu palce, aby to zvládl až do Paříže," uvedl Froome, jenž se už podle všeho smiřuje s tím, že jeho vítězná série na Grand Tours, trvající právě od loňské "Staré dámy", v neděli skončí.

Oproti tomu Thomas jako kdyby si blízkost prvního triumfu na jednom z velkých třítýdenních závodů stále nechtěl připustit. "(Tom) Dumoulin a (Primož) Roglič dnes byli silní. Jsou mi nejblíž společně s Froomem, toho ale nepovažuju za soupeře. Jsme kolegové. Je to bojovník a jsem si jistý, že bude bojovat až do konce. Je fajn, že jsme jako tým v dobré pozici," uvedl Thomas, jenž letos předvedl svou formu už vítězstvím na generálce na Tour Critérium du Dauphiné.

Mezi oba britské favority z týmu Sky se vklínil dnes pátý Nizozemec Dumoulin, jenž za Thomasem zaostává bez jedné sekundy dvě minuty. "Nikdy nepřestávám doufat a věřit, ale během dvou a půl týdne tu byl Thomas nejsilnější. Zatím jsem na něj nedokázal nic získat. Tak to prostě je," prohlásil loňský vítěz Gira d'Italia a mistr světa v časovce.

Těžký den prožil trojnásobný mistr světa Peter Sagan. Slovenský cyklista upadl ve sjezdu a dorazil do cíle s potrhaným zeleným dresem pro lídra bodovací soutěže.

Ve čtvrtek cyklisté absolvují relativně jednodušší etapu jen s dvěma stoupáními čtvrté kategorie. Náročná vrchařská etapa v Pyrenejích následuje v pátek a v sobotu je na programu rozhodující individuální časovka.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa (Bagneres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan, 65 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 2:21:27, 2. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -28, 3. Thomas (Brit./Sky) -47, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo), 5. Dumoulin (Niz./Sunweb) oba -52, 6. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -1:05, 7. Bernal (Kol./Sky) -1:33, 8. Froome (Brit./Sky), 9. Landa (Šp./Movistar) oba -1:35, 10. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) -2:01.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 70:34:11, 2. Dumoulin -1:59, 3. Froome -2:31, 4. Roglič -2:47, 5. Quintana -3:30, 6. Kruijswijk -4:19, 7. Landa -4:34, 8. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -5:13, 9. Martin -6:33, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -9:31.

17. etapaFoto letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud