20.5.2019 • 05:00

Je běhání zdravé? 5 rad, jak se spolehlivě odrovnat: odteď už jen naboso!

Vstoupit do diskuse
0
  • Přečtěte si pětici v nadsázce myšlených rad, jak se při běhání zranit, nebo alespoň fyzicky odrovnat.

    Běh je přirozený pohyb, jak pro tříleté dítě, tak i pro celoživotně sportujícího běžce. Rozhodneme-li se vstát z gauče a dostát heslu "co se v mládí naučíš", můžeme se po čase dočkat lecčeho - vylepšení krevního obrazu, stoupnutí na bednu regionálního závodu nebo termínu u ortopeda. Tady máte pět rad, jak dosáhnout toho posledního.

  • Nepořizujte si běžecké boty

    A už vůbec ne ty od značek, které na sportu vyrostly. Mohly by vaše civilizací zhýčkané a městským betonem namáhané nohy ochránit. Chcete, aby vás bolela kolena a rozhodila se záda? Zkuste prošlapané tvrdé křusky do města. K urychlení doporučuji dámám balerínky a jistý kotník v gipsu všem zařídí žabky. 

    Jistý kotník v gipsu všem zařídí žabky.Foto Profimedia

  • Odteď už jen na boso

    Nebo si rovnou neobouvejte nic, vždyť v přirozenosti je krása! Takhle jsme byli stvořeni, tak to by bylo, aby to naboso nešlo - krásně přírodně, po asfaltu a betonu. No možná to nějakou izolaci mezi chodidlem a poplivaným chodníkem chce, takže nic než barefooty jsou jasná volba. Hlavně si na ně nezvykat postupně, či je nestřídat s tlumenou obuví, nohám by se pak do zranění nechtělo. 

    Další cestou ke zranění může být běhání na boso.Foto Profimedia

  • Zkuste to přeběhat

    Loupání v koleni ignorujte, běhejte dál. Při troše štěstí bolest nepoleví a zesílí. Budete-li mít štěstí na otok, je to téměř tutovka. Na omak horký sval nebo šlacha? Tak tohle je už v kapse! Ignorujte obzvlášť tu bolest, která se během tréninku stupňuje. Cíle dosáhnete snadněji. 

    Běhejte dál i přes loupání v koleni. Tímto způsobem zaručeně docílíte zranění.Foto Profimedia

  • Běhejte přes patu...

    ...a k tomu vám dopomáhej bůh i samozvaný trenér. Pokud jste selhali v předchozích radách, máte tlumené běžecké boty a nějaká bolístka i přes běhání skutečně povolila, zkuste tvrdý dopad na patu s propnutou nohou vpřed. Ostatně možná na bodu čtyři již pracujete od začátku běžecké kariéry, tak je to v suchu. Pokud jste na začátku a máte tendence zkoušet běh s dopadem pod těžiště a na střed chodidla, mohl by vás spasit už jedině rádobytrenér, kterého běh tak chytil, že z něj samou radostí prýští pseudorady - protože když máš něco rád a děláš to, tak tomu musíš i rozumět, že jo. 

    Zkustě zranění přeběhat.Foto Profimedia

  • Běhejte co to dá

    Pochybuji, že předchozí rady selhaly, obzvláště v kombinaci navzájem. Jste-li přírodní úkaz, který přes všechny rady běhá bezbolestně dál, zkuste trénink ale opravdu napálit do maxima, je to vaše poslední šance. Navyšte skokově kilometráž, abyste tělo šokovali nepřipravené. Pokud o zdraví nepřijdete, je tu naděje, že ztratíte alespoň vazby s rodinou a "těmi, co neběhají". Při troše štěstí přijdete o obojí a místo na druhé straně postele se uvolní pro vaše novotou vonící tenisky. 

    Chcete si přivodit zranění? Stačí k němu 5 kroků.Foto Profimedia


Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}