22.9.2021 • 10:32

Česká dominance. Bývalá lyžařka Kocumová znovu královnou Spartanu

Vstoupit do diskuse
0

Královna Spartanu. Tahle neskutečná žena prostě nezpomaluje. Pátý start na mistrovství Evropy ve Spartan Race, pátý titul! Zuzana Kocumová zvítězila v krásném vysokohorském prostředí ve švýcarském Verbieru, na zlatý stupínek šampionátu kategorie Elite se postavila poprvé po mateřské pauze. Medailové šance měl i Richard Hynek mezi muži, úřadující mistr světa nakonec skončil jen těsně na „bramborové“ pozici. Pomohl ale české výpravě ovládnout pořadí podle zemí.



Mistrovství Evropy ve Spartanu (Beast 21 km a 30 překážek)), elitního podniku extrémních běžeckých překážkových závodů, se konalo o uplynulém víkendu ve vysoké nadmořské výšce v Alpách. Startovalo se v 1500 metrech n. m., nejvyšší bod byl v 2650 metrech n. m.

Trojnásobná světová šampionka ve Spartanu byla na takové podmínky výborně připravená, poslední rodinnou dovolenou před závodem naplánovala do hor v rakouském Dachsteinu. Vyplatilo se, rozhodující trhák si vybudovala při 13 km stoupání. Triumfovala v nádherném prostředí s vycházejícím sluncem nad vysokými štíty a ledovcem na dosah.

„Dopřála jsem si nádherné vysokohorské túry i ferraty. Stejně tak před závodem jsme se už týden předem přesunuli do hor. A bylo to znát. I do kopců jsem šla v pohodě, nohy jsem měla lehké a závod si možná až neadekvátně jeho významu užívala,“ usmívala se Kocumová.

Triumf první dámy Spartanu nepřekvapil. Leccos naznačovala už forma z průběhu sezony. Startovala na devíti závodech v České republice či v zahraničí, pokaždé vyhrála. „Byla jsem samozřejmě zvědavá, jak porovnání s evropskou špičkou po tak dlouhé době dopadne. Ale měla jsem určité náznaky, že by to nemuselo být špatné,“ tušila bývalá lyžařská reprezentantka.

Sama se vracela po mateřské pauze, všichni navíc po té koronavirové. Vládlo nadšení, že konečně mohou naplno závodit po delším čase, kdy byly největší akce Spartanu kvůli covidovým opatřením zrušeny. Téměř dva roky to bylo jen ladění formy bez vrcholu na MS či ME.

Kocumová zvítězila na evropském šampionátu poprvé po narození syna Tomáška. Právě s prckem a partnerem Liborem si užila bezprostřední radost. „Každému bych přála, aby emoce v cíli mohl sdílet s někým, koho miluje. Ne nadarmo se říká, že sdílená radost, dvojnásobná radost,“ líčila.

Česká závodnice a bývalá běžkyně na lyžích Zuzana Kocumová ovládla náročný Spartan Race
Česká závodnice a bývalá běžkyně na lyžích Zuzana Kocumová ovládla náročný Spartan Race

Před dvěma lety byl plný dojetí i Richard Hynek, mladý student z Moravan u Pardubic, který slavil triumf na mistrovství světa v řecké Spartě. Ve Verbieru teď doběhl čtvrtý. Ale žádný prostor na zklamání nebyl, předvedl výborný výkon. Dával se totiž předtím dohromady po zranění.

„Výsledek beru všema deseti. Na jaře jsem měl neskutečnou formu, ale tu mi překazila únavová zlomenina a víc než dva měsíce jsem jen jezdil na kole, plaval a posiloval. Běhat jsem začal pár týdnů před závodem a i když jsem se cítil výborně, pauza byla znát. Do kopce jsem se trápil,“ přiznal.

Finišem při seběhu se prokousal z druhé desítky až na konečné 4. místo. A přispěl tak ke společnému prvenství českého týmu v pořadí podle zemí (celkem se jich zúčastnilo 38), které se určovalo na základě součtu časů dvou nejlepších žen a dvou nejrychlejších mužů.

Elitní závodníci Spartanu měli po ME ladit formu na vyvrcholení sezony – mistrovství světa v řecké Spartě (tzv. trifecta víkend). To ale bylo odloženo až na příští rok. Světová konkurence se tedy sejde začátkem prosince „jen“ na MS v Abú Dabí (Beast 21 km).

Kdo všechno se ho zúčastní, je však s otazníkem. „Trochu se obávám, že to bude speciální mistrovství světa jen pro očkované, takže nic pro mě. Ale třeba mě překvapí... Pak bych asi cestu na Střední východ začala řešit, i přes to, že závodit ve vedru opravdu neumím. Vysoké hory a zimu mám i jako tvor z nížiny výrazně radši,“ dodala s úsměvem všestranná liberecká sportovkyně.

ME ve Spartan Race

Ženy

1.         Zuzana Kocumová   2:35:32

2.         Alisa Petrova (Rusko)            2:38:31

3.         Eszter Hortobágyiová (Slovensko)    2:44:14

10.       Klára Lokajíčková

12.       Lenka Butorová

Muži

1.         John Albon (Velká Británie)  2:05:11

2.         Luca Pescollderungg (Itálie)  2:10:14

3.         Albert Soley (Španělsko)       2:10:16

4.         Richard Hynek         2:11:39

8.         Petr Dorňák

11.       Pavel Hrdina

19.       Petr Vinický

Pořadí podle zemí

1.         ČESKO

2.         Rusko

3.         Španělsko


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}