19. září 2018 • 16:10

Ústí nad Labem půjčí fotbalovému klubu 3,5 milionu korun

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ústí nad Labem půjčí druholigovému fotbalovému klubu 3,5 milionu korun. O finanční výpomoc požádal klub město kvůli výpadku některých sponzorů. Půjčka je bezúročná a klub ji musí splatit do konce příštího roku. Po dlouhé debatě pomoc klubu dnes schválili zastupitelé.


Hospodaření druholigového klubu je ve schodku 4,3 milionu korun. Stoprocentním akcionářem klubu je město. Ročně přispívá klubu částkou čtyři miliony korun. Na vině současné situace je podle klubu to, že se nečekaně snížil sponzorský příspěvek od některých firem, které podnikají v loterijním byznysu.

Klub hospodaří s ročním rozpočtem zhruba 18 milionů korun, což je podle vedení minimální částka, s kterou lze druhou ligu udržet. Ředitel klubu Petr Heidenreich dnes zdůraznil, že klub věří, že se situace v příštím roce už nebude opakovat. "Máme nyní zájemce o odkup části akcí klubu, mohli bychom prodat nějaké hráče. Pokud by klub nebyl schopen půjčku splatit, v nejhorším případě by mu o to mohla být zkrácena roční dotace," uvedl ředitel.

Zastupitelé se vesměs přikláněli k tomu, že podpora klubu je nutná, protože pokud by zkrachoval, musel by bankrot zaplatit akcionář, tedy město. Opoziční zastupitel David Daduč (nez.) uvedl, že nemůže hlasovat pro, protože podle něj je bezúročná půjčka veřejnou podporou, která není v souladu s právem EU. "My si myslíme, že bezúročná půjčka neporušuje pravidla EU, protože oni (klub) nám ty peníze vrátí. Takováto pomoc je podle nás nejčistší a nejrychlejší," uvedl náměstek primátorky Jiří Madar (UFO).

S protinávrhem přišel opoziční zastupitel Martin Hausenblas (PRO! Ústí), který navrhl půjčku s jednoprocentním úrokem. "Tím bychom se vyhnuli nedovolené podpoře," řekl. Jeho návrh nakonec nebyl přijat a zastupitelé schválili původní návrh na bezúročnou půjčku.

Potencionálním zájemcem o akcie klubu je podle Heidenreicha jedna developerská firma z Německa a česká firma, která je v energetickém holdingu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud