Hynek Preisler
12. prosince 2016 • 08:37

Za Liberec hráli, reprezentaci odřekli. Divné? Ne, dává to smysl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zarazilo vás, když útočník Liberce Michal Bulíř a obránce Radim Šimek odehráli extraligový zápas se Spartou, když se předtím oba reprezentačnímu kouči Josefu Jandačovi omluvili z turnaje Channel One Cup? Copak když mohli hrát za klub, nemohou obléknout i reprezentační dres? Obzvlášť když Šimek zvládl na ledě mimořádnou porci skoro třiceti minut?



Ano, uznávám, působí to na první pohled podivně. Jako by národní tým byl druhořadý. Do jisté míry lze rozumět i určitému rozladění Josefa Jandače, když je předtím pro zdravotní důvody omluvil. Ovšem pokud se nad tím zamyslíte, má to svou logiku a je to pochopitelné.

Zaprvé reprezentační zápasy jsou ještě o level výš než česká soutěž a jezdit by na ně měli jen zdraví hráči. Byť je nejspíše jasné, že kdyby se měli uprostřed sezony hlásit jen ti, kteří jsou stoprocentně fit, mohl by to být problém. Kde kdo má nějaký ten šrám a každý potřebuje uprostřed sezony dobít baterky.

Radima Šimka trápí chronické trable se zády, u Michala Bulíře je rozhodující, jestli vůbec kvůli zraněnému kotníku nazuje brusli. Na ledě již delší dobu netrénovali, nehráli ani v pátek v Karlových Varech. Z tohoto pohledu je naprosto správné, že se z programu národního týmu omluvenkou vyvázali.

Jinak by v reprezentaci jen zabírali místo někomu jinému, kdo může být v za těchto okolností pro tým prospěšnější. Vědět, že nebudu stoprocentně připravený, že možná zvládnu jen jeden zápas a zbylé dva již ne (hraje se třikrát ve čtyřech dnech) a stejně se zúčastnit? To by bylo teprve znamenalo nemístné zahrávání si s tím nejcennějším dresem!

V klubu mají hokejisté rovněž zažitý herní systém a není až takovým problémem naskočit pouze do zápasu. Bez tréninku, bez nácviku herních situací, tak jako to udělali proti Spartě, aniž by to mělo nějaký zásadní vliv. To z logiky věci pro národní tým, který se schází jen za čas a pokaždé v jiném složení, neplatí.

A pak je tu další důvod. Podle mě dost podstatný. Proti Spartě oba nastoupili jen za pomoci injekcí a prášků. Jinak by to nešlo, takže je nabíledni, že do určité míry je to menší či větší hazardování se zdravím. Je to však klub, kdo hráče živí. Klub, kdo bude hokejisty platit, pokud by je tento risk poslal třeba i na delší dobu na marodku. Ne reprezentace.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud