Ivo Pospíšil
9. února 2018 • 12:07

Olympijský zápisník: Keep Smiling, Korea. Usmívat se tu umí i roboti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Říká se, že Asiaté jsou jiná mentalita. Fakt jsou. Tak třeba: před vstupem do jídelny vám sami vydezinfikují ruce, stejně tak vyvěsí návod, jak správně kašlat, a ta jejich pověstná úslužnost… Vlastně na jediný přísný výraz jsem v Koreji dosud narazil při letištní kontrole. „Sundejte si brýle,“ vyzve vás policistka, aby vám laserem mohla proskenovat oči… „Otiskněte ukazováčky,“ aby vám udělala otisky prstů. Ale jinak... Jihokorejci září úsměvy.



Jen dobrovolnice uviděly, jak fotografka Barbora Reichová veze jeden kufr s oblečením a další s fotoaparáty, hned se k ní přihnaly.

„Pomůžeme vám,“ nabízely jí. Ta zprvu odmítala. Je zvyklá. Jenže když odmítala už popáté, kapitulovala. Stejně tak vás dojme grupa dobrovolníků na vlakovém nádraží v Kangnungu. „Vítejte,“ zahalekají na vás a každý z nich drží buď ceduli Korea is smiling on you, nebo veselé molitanové prsty známé spíše od fanoušků NFL. Úsměv nic nestojí. A nám, těm, kteří mají v očích skelný výraz po cestě, to vlije novou krev. Ne vždy a všude je tohle samozřejmostí.

Když se od nich pak vzdálíme, začnou si jen tak z dlouhé chvíle tancovat. Usměvavé a vítající jsou tu i figurky maskotů – bílý tygr Soohorang a asijský černý medvěd Bandabi.

Je to však také olympiáda v zemi elektroniky. Odpadá manuální prohlížení akreditací… projdete rámem a veškeré vaše údaje se rozzáří na velké obrazovce. Na pokojích (nejen) sportovců je elektrická klimatizace, a i když je libo přitopit, radiátory nenajdete, horko se nese z vyhřívané podlahy.

Na elektriku jsou i čipové zámky na dveře. A pak jsou tu samozřejmě roboti reagující na lidský hlas, s nimiž si můžete pokecat (pokud vedete pohodový rozhovor, objeví se i úsměv na digitální tváři), dozvíte se od nich informace, kde je hala, jídelna nebo banka. O něco dál je i celoplošná obrazovka s hracími výzvami jako imitace sportu, který předvádí maskot (pokud jste dobří, berete hodně bodů a zapíšete se i do tabulky rekordmanů).

Pro Korejce je zkrátka právo hostit olympiádu neocenitelné… a to potvrzuje i fakt, že když si jdete vyměnit pár stovek eur, dostanete od nich i půl milionu wonů.

Olympiáda v Koreji startuje!
Olympiáda v Koreji startuje!

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud