Jan Denemark
19. června 2022 • 11:20

Pokud se někdo z jámy může ve finále Stanley Cupu dostat, tak Tampa

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uff, to byl ale fičák. Colorada ukázalo svou obrovskou kvalitu. Prohra 7:0 je sražením dlouho budovaného renomé o síle Tampy, která si jako stroj jde za velkými úspěchy. Ano, i tento kádr je složen z lidských bytostí, které mohou kompletně vyhučet v jednom zápase. A to je ono, pouze v jednom. Pokud je totiž v NHL celek, který se z takového direktu od nesmírně nabušeného Colorada dovede oklepat, je to právě parta Ondřeje Paláta.



Nikdo totiž nemůže erudovaněji hovořit o tom, že jedna jediná prohra v sérii, byť vysokým výsledkem, pořád znamená jen a jen…jednu prohru v sérii. Tampa od srpna 2020 odehrála sérií jedenáct. Všechny zvládla. V roce 2021 se ve finále konference proti NY Islanders ocitla v zápase číslo sedm a zvládla ho. V roce 2022 se ocitla v zápase číslo sedm proti Torontu a zvládla ho. Ve stejném roce prohrávala v sérii o dva zápasy proti NY Rangers a dokázala souboj urvat. Dovedla triumfovat v play off v kompletně uzavřené bublině, dovedla triumfovat bez největších týmových opor. Bylo jedno, jaké byly okolnosti, byla úspěšná.

Často se v pěně dní zapomíná na to, o jak silný a kvalitní celek vlastně pořád jde a co přesně v posledních letech dokázal. Jde o nejsilnější celek v éře platových stropů. Naprosto jednoznačně. Nyní ale, bez velkého přehánění, stojí před nejtěžší zkouškou. Hladové a nenasytné Colorado Nathana MacKinnona má nesmírnou kvalitu, jde o aktuálně nejlepší celek soutěže, což první dva finálové duely dokonale ukázaly. Především ten druhý z nich.

Tampa však, dle mého názoru, pořád má zbraně pro to, aby se do boje o stříbrnou trofej vrátila. Tou první je Jon Cooper. Lodivod Lightning, vystudovaný právník a nesmírně úspěšný kouč má totiž lidskou vlastnost, o které mluví všichni jeho svěřenci a která se nyní bude zatraceně hodit. Zachovává klid za všech okolností. Je jedno, jaká lavina se na jeho tým blíží, nebo jací Rangeři se ho snaží pokořit. On zůstává v klidu, nepanikaří, nepřenáší na své svěřence pocit nervozity a strachu. A právě zachování chladné hlavy zde bude klíčové.

Důležité také je, že se Tampa vrací na své teritorium, před své příznivce. Domácí atmosféra dělá v Severní Americe velké věci, zvlášť v play off. Atmosféra a show, které jsou kluby schopné hráčům doma vytvořit, žene hráče dopředu až za hranice sil. Lightning to nyní budou potřebovat asi nejvíce za poslední roky.

Potom je tu faktor Vasil. Ruský brankář, byť má za sebou vysoký debakl, má schopnosti ofenzivu soupeře zastavit. „Je to naše jednička. Vyhráváme společně a společně také prohráváme,“ zastal se ho trenér Cooper. Na pozici v brankovišti se nic nemění. Navíc, Vasilevskij už potvrdil, že se druhý den po vysokých porážkách okamžitě zvedl a další zápas vychytal. Má velkou mentální sílu a schopnost nepovedený výkon z paměti ihned vymazat.

A v neposlední řadě je to víra. Víra v sebe sama, o které mluví v celém play off rozliční hráči Tampy. Věří sami sobě, jeden druhému a práci, která za nimi stojí. Ono, když vydřete dva Stanley Cupy za sebou, děláte něco správně. A hokejisté to vědí. Paradoxně se nyní dostali do situace, kdy mohou nesmírně silného vyzyvatele usadit poté, co se sami dostali do potíží. Vyhrát třetí Stanley Cup v řadě, po takovém průběhu finálové série, to by bylo silné. A přesně to Tampa nyní potřebuje. Silný výkon, silný obrat a silnou vůli. Pokud to někdo může nyní předvést, je to právě Tampa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud