Jan Jaroch
17. prosince 2014 • 14:48

Berdychův výběr nového trenéra? Vyráží proti proudu s velkou neznámou

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V éře superkoučů si Tomáš Berdych vybral za nového trenéra muže, jenž se v životě nedostal ani mezi 700 nejlepších tenistů žebříčku. Víc proti proudu jít ani nešlo. Bylo by však velmi laciné a priori podceňovat novou spolupráci české jedničky s Danim Vallverduem.



Ten se do profesionálního tenisu vyšvihl coby kamarád a důvěrník Andyho Murrayho , jenž měl i trenérské pravomoci. V Murrayho týmu byl v době, kdy Brit vyhrál dva grandslamové tituly i olympijské zlato, mohl zblízka pozorovat práci Ivana Lendla .

Ten měl pro Vallverdua, stejně jako další, jen slova uznání. Je nesmírně pracovitý a ochotný cestovat mnoho týdnů v roce, umí naslouchat, má smysl pro detail i dobré taktické myšlení, říká se o něm. Otázkou zůstává, zda může stejná chemie jako mezi Venezuelanem a Murraym, jehož zná od patnácti let, fungovat také s Berdychem .

Ten je o půl roku starší než jeho nový kouč… Ani to nemusí být nutně na škodu. Vallverdu je zdravě ambiciózní. S Murraym před pár týdny na vlastní žádost skončil, jelikož se prý sráželi hlavami s hlavní trenérkou Amélií Mauresmovou a Venezuelan hodlal vystoupit ze stínu. A hned dostává šanci u jiného borce z top 10, jehož ambicí je stále grandslamový titul. Lépe to pro něj dopadnout nemohlo.

Dělá však Berdych dobře? Ano. Lépe řečeno – nemohl šlápnout vedle. Po šesti letech s velmi kvalitním koučem Tomášem Krupou již bylo cítit, že je jejich spolupráce vytěžená. Berdych vystoupil ze stereotypu, získal čerstvou krev do týmu. Přesně tohle pomalu stárnoucí tenista potřeboval. Největší chybou by bylo neudělat změnu žádnou.

Toho se Berdych vyvaroval, což je pro něj jako nesmírně konzervativního člověka už sám o sobě velký výkon. Teď nový tým zaslouží čas ukázat, co v něm je. Vallverdu je velkou neznámou, vždyť nikdy nebyl hlavním trenérem. Může však věci rozpohybovat správným směrem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud