Jan Jaroch
19. ledna 2016 • 05:00

Výkladní skříň musí být čistá. Tenis zatím chytá malé ryby

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsem obětní beránek, řekl mi před lety při společném obědě František Čermák, jediný český tenista potrestaný za problém se sázkami. Uznávaný deblista si z nudy občas vsadil na tenis, průměrná hodnota jeho vkladů byla šest eur. A nikdy prý nevyhrál. Přesto dostal od ATP pokutu 15 000 dolarů a distanc na 10 týdnů. Malá ryba se snadno vezme po hlavě.



Ale je skutečně v zájmu ATP chytat ty velké? Neublíží víc mužskému tenisu, pokud skutečně odhalí a potrestá prominentního podvodníka, než stávající letitá šuškanda, že se podvádí, ale v zásadě jen na malých turnajích? Především o to tu běží. Je třeba zachovat důvěru ve velké turnaje, které generují nejvíc peněz i zájmu fanoušků a jsou výstavní skříní tenisu.

Vyšetřovací orgán ATP, takzvaná Tennis Integrity Unit (TIU), obžaloval za poslední dva roky sedm tenistů, kteří dostali distanc od šesti měsíců po doživotí. Jen jediný z těchto hráčů se v kariéře dostal do TOP 200 světového žebříčku.

Ačkoliv právě pro ty hůř umístěné je nabídka 50 000 dolarů za prodaný zápas mnohem svůdnější než pro borce z elitní padesátky, je to velká disproporce.

ATP již v minulosti ukázala, že je ochotná udělat vše pro to, aby chránila své hvězdy. Andre Agassi ve své biografii přiznal, že přikryla jeho pozitivní dopingový nález za kouření látky podobné pervitinu. A podobně alibisticky zatím vyznívá i působení TIU.

Ta má pouhých pět zaměstnanců a především spoléhá na zprávy od hráčů a sázkových kanceláří. Když už se podaří nasbírat důkazy, rozhodují se tenisoví činitelé, zda jsou natolik silné, aby se šlo před nezávislý tribunál.

Je velmi jednoduché odvolávat se na to, že důkazy jsou slabé a ruce tenisové policie svázané. Právě na tuhle (záměrnou?) nedůslednost teď poukazují frustrovaní bývalí vyšetřovatelé.

Mají pravdu? Už Agatha Christie tvrdila, že není kouře bez ohýnku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud