Jan Jaroch
2. prosince 2016 • 10:30

Trenérská rošáda Kvitové s Plíškovou? Dobrá volba, oba páry k sobě pasují

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šlapou si na paty v tenisovém žebříčku, a když se hledá nový trenér, tak zákonitě i v českém rybníčku. Uznávaných koučů se zkušenostmi z grandslamových finále je v tuzemsku minimum, poptávka vysoko převyšuje nabídku. A tak v podstatě není ani tak podivuhodné, že Karolínu Plíškovou povede David Kotyza a Petru Kvitovou Jiří Vaněk. Vzhledem k tomu, jak se situace v posledních týdnech vyvinula, jde vlastně o nejlepší možné řešení.



Kvitová získala ve Vaňkovi trenéra, jenž ji nebude bezhlavě drezírovat, ale dá na její pocity a dokáže s nimi pracovat. Ač kvůli tomu někdy vypadá počínání dvojnásobné wimbledonské šampionky neprofesionálně, ona již jiná nebude.

Potřebuje vedle sebe člověka, kterému věří a lidsky si s ním sedne. Od toho vše začíná. I proto se instinktivně brání zahraničním trenérům ostříleným angažmá u největších hvězd. Osmatřicetiletý Vaněk je stále na začátku trenérské kariéry, pro tuhle práci se ale ukazuje jako nadaný chlap a má další šanci, jak to dokázat.

I spojení Karolíny Plíškové s Davidem Kotyzou dává smysl. Poslední sezona Plíškové byla v první půlce poznamenána rozpaky a příliš opatrnou hrou. Teprve, když se vytáhlá slečna z Loun odhodlala chodit do většího rizika, přišel převratný k výsledek ve Flushing Meadows.

Kotyza má sedm let zkušeností vedle Kvitové, jíž nařizoval co nejostřejší hru. Plíškové stabilnější tenis nabízí víc variant, útok ale musí být stále zdaleka na prvním místě. To respektovaný trenér ví sám nejlíp a právě s takovým druhem tenisu má nejvíc zkušeností.

Obě nejlepší Češky dělají krok do neznáma, na první pohled si však vybraly dobře.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud