Jan Jaroch
7. července 2018 • 13:50

Nenasytní antidopingoví upíři? Češkám vadí jehly i zapisování pobytu

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenis dlouhá léta nepatřil k vzorovým sportům, když šlo o boj s dopingem. Stačí připomenout ututlaný pozitivní test Andre Agassiho na drogu podobnou pervitinu, což na sebe sám Američan prozradil po konci kariéry v autobiografii.



Časy se však mění a ani velká jména už nejsou nedotknutelná, jak potvrdil případ Marie Šarapovové, nejprominentnější tenistky, která kdy byla potrestána (15 měsíců za meldonium).

Četnost kontrol vzrůstá, až se proti nim před začátkem Wimbledonu ohradila Serena Williamsová. Ta byla letos mimo soutěžní utkání testována pětkrát, což její tým označil za útočné zacházení.

Není jediná, kdo registruje zvýšenou pozornost komisařů. „V Indian Wells se mi stalo, že se objevili najednou v hotelu na pokoji,“ prozradila Barbora Strýcová, jež byla testována po utkání na letošním Australian Open a když se po třech dnech vrátila domů, měla za dveřmi opět kontrolu.

Karolína Plíšková děkuje fanouškům po postupu do osmifinále Wimbledonu
Karolína Plíšková děkuje fanouškům po postupu do osmifinále Wimbledonu

Lucie Šafářová byla letos dohromady prý kontrolována asi desetkrát. „Z toho třikrát mi brali krev,“ vypráví tenistka. „I žíla má nějakou pružnost, a když člověku pořád berou krev, navíc má i nějaká svá vyšetření, je toho vážně dost,“ povzdechla si Šafi. „Stalo se mi, že ji na turnaji neuměla sestřička odebrat. Navíc nenávidím jehly, takže jsem tam seděla zelená,“ vybavila si.

Stresující je prý i neustále vyplňovat do systému, kdy a kde vás komisaři v rozpětí jedné hodiny mohou následující dny zastihnout.

„To je vážně hrozný. Nemám žádný zmeškaný test, ale je to pěkný stres pořád to tam vyplňovat,“ líčila Strýcová, jež si záležitosti kolem kontrol zvlášť bedlivě hlídá, protože nechce prožít to co před pěti lety, kdy inkasovala půlroční trest za pozitivní nález pocházející z přípravku na hubnutí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud