Jan Jaroch
28. prosince 2021 • 14:49

Vzpomínky na rok 2021: Jak Krejčíková objevovala, kde má své limity

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už jen pár dní a bude za námi sportovní rok 2021. I přes světovou pandemii se v něm povedlo uspořádat několik velkých akcí včetně fotbalového EURO či olympijských her v Tokiu. Redaktoři deníku Sport a webu iSport.cz vybrali své silné zážitky právě z uplynulého roku. Jan Jaroch nabízí vzpomínky na tenisové French Open, na kterém naplno zazářila hvězda Barbory Krejčíkové.



Měl jsem to štěstí, že jsem stál pod můstkem v Deer Valley, když akrobatický lyžař Aleš Valenta při letu vzduchem ukázal tři salta s pěti vruty. A tímhle unikátním skokem, prvním na světě, vyhrál olympiádu v Salt Lake City 2002. Ani tenhle příběh se však nevyrovná tomu, který po dva jarní týdny v Paříži napsala Barbora Krejčíková.

Ano, v tu dobu již bylo zřejmé, že se letitá čekatelka na místo v top 100 utrhla ze řetězu a objevuje, kde má vlastní limity. Ale také na Roland Garros hrála teprve svůj pátý grandslam v hlavní soutěži.

Každé kolo by bylo úspěchem. Podezření, že se tady schyluje k něčemu velkému, ve mně začalo klíčit po 3. kole. To Krejčíková na centrkurtu zametla s nasazenou pětkou Elinou Svitolinovou 6:3, 6:2. „Bára hraje, jako kdyby chtěla celé Roland Garros vyhrát,“ ťukal jsem tehdy do onlinu na iSport.cz. Haha, dobrý fór.

S každým dalším zápasem přicházela překážka, kterou tahle slečna z Ivančic přeskočila. Záchvat paniky v šatně před osmifinále se Sloane Stephensovou, pět odvrácených setbolů ve čtvrtfinále proti Coco Gauffové, dnes už klasická semifinálová bitva trvající tři a čtvrt hodiny, odvrácený mečbol a pak český neuznaný s Marií Sakkariovou. Člověk si kousal nehty a nechtěl věřit vlastním očím.

Všechno, na co tenkrát BK sáhla, se povedlo. A pak tam v sobotu 12. června stála s pohárem Suzanne Lenglenové, člověku běhal mráz po zádech.

Pár okamžiků po velkolepém triumfu zavzpomínala, jak trávila poslední měsíce a dny života po boku umírající Jany Novotné . „Její poslední slova byla: Užívej si tenis a vyhraj grandslam!“ líčila. Wimbledonská šampionka z roku 1998 poslala na cestu svou svěřenkyni, než na podzim roku 2017 navždy odešla. Ta jí do nebe poslala pozdrav. „Věřím, že je teď šťastná.“

Jsou okamžiky větší, než je sport samotný. Tohle byl jeden z nich. Bára ho unesla ohromně sympaticky, navždy si budu pamatovat její slova z vítězné tiskovky: „Kdokoliv kdo hraje tenis a dává mu všechno, příště může sedět na mém místě. Vzkazuji však holkám a klukům v Česku, aby makali, protože sny se plní. Já jsem toho příkladem.“

Česká osobnost 2021: vládla Krejčíková, ale pocta Krpálkovi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud