Jan Pikous
9. ledna 2018 • 16:22

Postradatelní válejí. Nováček z Vegas už ani vtipný Twitter nepotřebuje

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posbírali, co se dalo a šli hrát. Pod trenérem, kterého z posledního angažmá vyhodili. Do města, kde spíše než červené světlo za hokejovou brankou vždycky svítily neonové nápisy na budovách kasin. Vegas Golden Knights ale šokují ligu a v polovině sezony vládnou v NHL Západní konferenci.



Kdo by si zasloužil Calder Trophy pro nejlepšího nováčka? Mají nejlepší útok v lize v Bostonu, nebo v Tampě? A je lepší postavit do brankoviště Anttiho Niemiho, nebo si tam uplácat sněhuláka? O některých tématech můžete konverzovat celé hodiny.

Odpověď na otázku, který tým je nejpříjemnějším překvapením dosavadního průběhu sezony, je však přímočařejší než Ovečkinova dělovka z kanceláře v kruhu na vhazování. Vegas, mužstvo, které se mělo dle všech předpokladů krčit u dna tabulky, na své soupeře shlíží z prvního místa své konference.

V týmu přitom žádné superhvězdy (snad až na zkušeného Fleuryho, kterého ovšem v Pittsburghu v brankářské hierarchii přeskočil Matt Murray) nenajdete. Je to pochopitelné. Kluby své nejlepší hráče před nováčkem ochránily a nabídly Vegas jen borce, které budou s klidným srdcem postrádat.

V mnoha případech dokonce na sociálních sítích zavládla nefalšovaná radost, když si „Rytíři“ vybrali hráče, jenž byl svému dosavadnímu celku už na obtíž. Takoví fanoušci New Jersey po volbě Jona Merrilla propukli vyloženě v jásot.

Nováček se chytil, ať už chytal kdokoliv

Ve Vegas si ale všechno sedlo a hráči, kteří ve svých týmech tahouny nebyli, tvoří dohromady fungující celek. Třicetiletý James Neal nehrál v Nashvillu v konkurenci Forsberga či Arvidssona první housle, v městě hazardu je ovšem k nezastavení. Stejně jako Jonathan Marchessault, jenž disponuje výtečným průměrem více než bod na zápas a novou smlouvou v kapse.

Tým nezastavily ani potíže s gólmany. Býti brankářem v organizaci Golden Knights je přitom evidentně rizikové povolání. Gólmanů už musel nováček soutěže kvůli zraněním vystřídat pět a začínalo to vypadat, že se dostane i na českého juniora Jiřího Pateru, kterého si organizace vybrala v klasickém draftu.

Týmu pod velením Gerarda Gallanta se zkrátka daří. Právě kanadský stratég má na šokující jízdě Vegas nepopiratelnou zásluhu. S předsezonními outsidery hraje atraktivní a sebevědomý hokej a ne nadarmo povede v Utkání hvězd výběr Pacifické divize. Dnes už bývalý generální manažer Floridy Tom Rowe si může drbat holou hlavu, odvolání tohohle chlapíka byla velká chyba.

Když sezona za mořem začínala, poutal nový tým pozornost především na internetu. Twitterový účet klubu den co den zaplavovaly nejrůznější hlášky a špílce. Tu povedené, trefné, někdy vyloženě křečovité. Účel byl ale splněn, o Golden Knights se mluvilo. Teď už si může dát social media guru pohov. Hokejisté Vegas se totiž propagují sami. Na ledě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud