Jan Pikous
3. července 2018 • 21:39

Löwovo pokračování dává smysl. Nikoho jiného teď Němci nemají

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Joachim Löw pokračuje na lavičce Německa. Vedení svazu zkušeného kouče ve funkci i přes fiasko na mistrovství světa podrželo, on sám se po pár dnech přemýšlení také usnesl setrvat. Rozhodnutí nechat u týmu trenéra, který na turnaji na celé čáře selhal, se může zdát od ambiciózní fotbalové velmoci slabošské, alibistické. Smysl ale dává. 



Za rozhodnutím německých funkcionářů lze vidět hned tři různé důvody.

Za prvé, Löw u národního týmu odvedl spoustu skvělé práce a nebylo by správné ho hodit přes palubu po prvním neúspěchu.

Za druhé, vedení svazu s ním před turnajem prodloužilo smlouvu až do roku 2022 a pánové ve vedení nechtějí být před veřejností za blbce.

A za třetí, a tohle vysvětlení je asi nejprozaičtější: německý fotbalový svaz nemá za Löwa náhradu.

Když budeme vycházet z předpokladu, že trenéra jiné než německé národnosti by stále ještě úřadující šampioni u svého kormidla nechtěli, dostaneme se jen k pár jménům, která by stála za zmínku: Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann, Niko Kovač. Všichni v úvazku na klubové úrovni. Talentovaní trenéři, kteří ale ještě neprokázali plnou šíři svého velkého potenciálu v klasické každodenní práci s týmem. Na misi u národního týmu mají ještě čas.

Löwovo pokračování je tak logickým vyústěním situace , protože kvalitního kandidáta, který by měl schopnosti i kuráž pustit se do přestavby národního mužstva, německý svaz zkrátka nesežene. Nemusí se ale nutně jednat o chybný krok.

Sebereflexe nechybí. Základní předpoklad splněn

Zkušený kouč si okamžitě po šokujícím konci ve skupině vysypal popel na hlavu. Nesu plnou odpovědnost, prohlásil. Může se to zdát jako samozřejmost, ale z reálného života víme, že to tak mnohdy není.

Löw nesměroval pozornost ke Kroosovým minelám, útočníkům z formy či nefunkčnímu středu hřiště. Věděl, že za fiasko je zodpovědný v první řadě on.

Zároveň také ujistil, že spolu se svazovým vedením provede důkladnou analýzu turnajového neúspěchu a že německý národní tým potřebuje změny. A jestli se u někoho netřeba bát, že si neúspěch detailně nevyhodnotí, jsou to právě Němci.

Tentokrát nebude třeba reboot jako na přelomu století, většina věcí v německém fotbale funguje velmi dobře a jeden nepovedený šampionát na tom nic nemění. Přesto je třeba položit si některé otázky:

Neškodí německému fotbalu přílišná ligová dominance Bayernu, který v posledních letech pravidelně slaví titul v dobách, kdy venku ještě neroztál sníh? Německý národní tým je na ose hráčů z bavorského velkoklubu postaven a jestliže během celé sezony nemusejí Müller a spol. hrát na plné obrátky, do náročnějšího módu se pak v národním dresu přepíná těžko.

A když zůstaneme u mnichovského celku, od slavného triumfu v Lize mistrů před pěti lety Neuer a spol. stále jen marně buší na vrata finále. A v Evropské lize? Tam se za tu dobu jakýkoliv německý klub nedostal ani mezi nejlepší čtyřku. Německý klubový fotbal pomalu, ale jistě přestává být konkurenceschopný, na čemž může tratit i národní mužstvo.

Proč Borussia Dortmund, kdysi proslulá líheň mladých německých fotbalistů, dodala Nationalelf na turnaj jediného hráče, hvězdného Marca Reuse? A jak moc celý tým ovlivnila tolik propíraná aféra Mesuta Özila s Ilkayem Gündoganem?

Chce to nové lídry

To jsou otázky, na které si musejí Löw a jeho nadřízení odpovědět. A pak s čistou hlavou zahájit cestu, na jejímž konci by měly na MS 2022 znovu německým fotbalistům viset na krku medaile. Zároveň by ale mělo jít o cyklus, kde dojde k částečné obměně německého kádru. Místo Jeromea Boatenga by se už pomalu mohl začít zapracovávat Niklas Süle, více prostoru by měli dostávat Julian Brandt či Leroy Sané, časem také Serge Gnabry.

Dobrého, ale nikoliv vynikajícího Jonase Hectora může na levém kraji obrany nahradit Philipp Max. Horší už to bude s hledáním nového lídra. Toni Kroos je sice jedním z nejlepších středopolařů planety, nepovedený turnaj v Rusku ale ukázal, že do bot Bastiana Schweinsteigera ještě zdaleka nedorostl.

To samé Joshua Kimmich. Středopolař přeučený na pravého beka sice v Bayernu i v reprezentaci převzal úlohu Philippa Lahma, zatím se ale legendárnímu obránci rovnat nemůže. Tady ale netřeba přehnaně kritizovat, zrovna 23letý blonďák má všechny předpoklady k tomu, aby Lahma v jeho lídrovské pozici nahradil.

Löwovo setrvání je zkrátka sice tak trochu z nouze ctnost, zároveň ale rozhodně žádná tragédie. Jestli je německý fotbal v něčem skutečně výjimečný, tak ve schopnosti analyzovat svoje nezdary a poučit se z vlastních chyb. A proto není vůbec nepravděpodobné, že Löw během posledních čtyř let svého angažmá přidá do své sbírky další dvě medaile.

A pak jako trenérská legenda a jeden z nejúspěšnějších koučů v dějinách odejde na zasloužený odpočinek, případně na další zajímavou misi. A své místo přenechá muži, který je tou nejlepší a nejlogičtější variantou. A na německé novináře se bude zubit brýlatý fousáč, který si podmanil Liverpool.

FAKTA MS: Němci šokovali brzkým koncem, Angličané jim ho vmetli do tváře
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud