Jan Vacek
31. prosince 2014 • 05:00

Chelsea? Titul se zahalí do modré barvy. Ale té z Manchesteru

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V období vánočních svátků kralují Premier League, fotbalisté Chelsea hledí na všechny své soky z vrcholu. Z historického hlediska by tahle skutečnost měla celek ze Stamford Bridge předurčovat k zisku mistrovské trofeje. Zaběhnuté pořádky však tentokrát naruší klidná síla ze severu, organizovaný soubor Manchesteru City.



Čísla hovoří jednoznačně. Sedm z deseti týmů, které naposledy vedly o Vánocích Premier League, získaly o několik měsíců později i titul. Hned třikrát se to povedlo i Chelsea, aktuálnímu lídrovi anglického pelotonu. Naposledy však v sezoně 2009/10. Od té doby se na Ostrovech mnohé změnilo. Nyní je tu Manchester City. Silný, sebevědomý, hladový.

V očích mnoha expertů i sázkových kanceláří jsou „blues“ jednoznačným favoritem. Podzimní průběh soutěže opravdu sváděl k dojmu, že to bude spanilá jízda jediného týmu. Nyní už je téměř jisté, že se o ceněnou trofej strhne pořádná vřava. Chelsea totiž během posledních týdnů prohospodařila komfortní náskok, nebýt jen těžko uvěřitelného selhání „citizens“ v domácím duelu s Burnley, mohla být startovací čára pro oba rivaly shodná.

Belgičan Eden Hazard střílí první gól Chelsea v utkání s Hullem. Chelsea vyhrála 2:0. Belgičan Eden Hazard střílí první gól Chelsea v utkání s Hullem. Chelsea vyhrála 2:0.Foto Reuters, EPA

Takhle je stále ve výhodě Chelsea, i když pouze v tříbodové. To rozhodně není manko, které by se nedalo umazat. To si dobře uvědomuje i manažer londýnského klubu José Mourinho , jenž na sebe znovu začíná strhávat hlavní pozornost. Slovy o kampani proti vlastnímu týmu se snaží dostat pod tlak rozhodčí, zároveň však odhaluje nervozitu, jež začíná Chelsea obklopovat.

Stále více soupeřů totiž dokáže na hvězdného soka nacházet recept, hlavně mimo svůj stadion Chelsea rozdává body po hrstech. Manchester City má naopak v Anglii aktuálně nejlepší formu, vyhrál sedm z posledních osmi zápasů. V prvním vzájemném měření síl s Chelsea byl navíc Manchester jednoznačně lepší, byť konečným výsledkem byla jen remíza 1:1.

Po rozpačitém vstupu do sezony se začíná projevovat práce kouče Manuela Pellegriniho. Distingovaný a klidný manažer (jaký to rozdíl oproti Mourinhovi) sází na trpělivost a systémovou práci, tyhle atributy přenáší na všechny své hráče. Patrné to bylo i v minulé sezoně, kdy City na rozdíl od Liverpoolu prokázali mentální sílu a v závěru urvali titul pro sebe.

To se jim podaří i tentokrát. Jakmile se po zranění vrátí hlavní opory Sergio Agüero a Yaya Touré, sílá Manchesteru se znásobí. Hráčskou kvalitou se rázem vyrovnají Chelsea, v psychologické přetlačovaní však budou mít navrch.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud