Jiří Punčochář
21. srpna 2014 • 16:50

Šebrle je v golfu jako slon. Ale bafuňáři uklízí porcelán tankem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hřišti Albatrossu startuje turnaj European PGA Tour, golfová událost roku. Pozornost je však poslední dny upřena na jinou, z pohledu sportu úplně okrajovou záležitost – kauzu odstoupení Romana Šebrleho z amatérského mistrovství republiky.



To, co začalo Šebrleho přesunem ze šampionátu, kde odehrál dvě kola, na akci Czech PGA Tour, eskalovalo v debatu o etice v golfu a fungování bývalého desetibojařského olympijského vítěze v něm. Ukazuje nám to na víc problémů. Hlavně na to, v jakém stavu český golf je.

Že na Albatrossu hrají vítězové Ryder Cupu, vědí jenom ti, kteří golf sledují. O tom, že Šebrle je prý hulvát, který podle činovníků udělal na jejich turnaji kaňku, ví kdekdo. Spor o to, čím se slavný atlet provinil, musí rozseknout disciplinárka. Jestli ničím, protože neporušil konkrétní pravidlo, nebo vším, protože golf je především o gentlemanství. Zajímavá je však jiná věc.

Kauzu odstartovala zpráva rozeslaná médiím, obsahující i nařčení z „plivnutí do tváře“ všem účastníkům mistrovství. Nebýt toho, věc by vyšuměla, ač podle řady hráčů není košer přebíhat z turnaje na turnaj. Kdyby se Šebrle jmenoval Novák, asi by se nic nestalo.

Jako ambiciózní golfista si najal výborného trenéra, zlepšuje se a míří k profesionálům, ale nikdo mu neporadil, jak se v novém prostředí chovat. Proto nastoupil na jeden turnaj s logy sponzorů, což jako amatér nesmí, proto z jiného odjel na další. Nikdo mu nevysvětlil, že v golfu to neexistuje.

Ví, že ho čeká postih, a zřejmě ho chápe. Ale nedivím se, že se brání osočování ze strany golfové federace. Ta zveřejnila na internetu i obsah jeho emailu, v němž se poměrně neobratně snažil přihlásit na jeden z turnajů. S tím, že ho odeslal ve tři hodiny ráno. Tohle si opravdu nezaslouží.

Jeden golfista mi řekl: Šebrle byl vždycky zvyklý jet sám na sebe. V golfu je jako slon v porcelánu.

S tím se dá souhlasit. Těžko však můžete rozdupaný porcelán odklízet tankem, k čemuž bych reakci bafuňářů přirovnal. To se pak nadělá akorát mnohem víc nepořádku.

Kdyby měl golf své osobnosti, Šebrleho prohřešek by maximálně jen zaznamenal. Věnoval by se svým předním hráčům. Tak to zatím není. Olympijského vítěze golf (ať už je to díky jeho jménu nebo ne) potřebuje. To se teď, kdy Šebrleho skandálek zastínil evropský turnaj, jen potvrdilo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud