Jiří Šejba
21. března 2019 • 12:55

Kometa? Tak vypadá koncepční práce. Zábranský zvládá boje v zákulisí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kádr Komety tvoří hodně zkušení kluci, kteří k sobě mají kvalitní mladší hráče. A tenhle tým je stavěný na play off. Vidíte, že v základní části se jim nedařilo úplně tolik, ale přijdou zápasy o všechno a všechno najednou jede. Jejich hra je extrémně účelná, Hradec Kometu v prvních dvou zápasech tlačil, ale narazil na pozornou obranu, kvalitní kontry a výborného brankáře Čiliaka.



Navíc je Kometa silná ve více směrech, Libor Zábranský zvládá zákulisní boje, což se podepsalo na tom, že Martin Erat mohl hrát už od prvního zápasu. Když to shrnu, celý klub, každý člověk v něm, dělá všechno, aby hráči měli ty úplně nejlepší podmínky pro výkon. 

Jsem přesvědčen o tom, že jak váš tým hraje v play off, hodně rozhoduje kabina. V Kometě je řád, všichni vědí, co mají dělat. Trenéři dělají takovou taktiku, že hráči přesně znají svoje úkoly a plní si je. A tohle vychází právě z kabiny, každý hokejista svoji roli bere.

V průběhu sezony nemusí být vzájemné vztahy mezi hráči úplně nejlepší, ale to je normální, máte pohromadě velké množství dospělých lidí a ne všichni k sobě mají blízko. Jenže přijde play off a všechno se hodí za hlavu. Najednou je z těch kluků jeden tým a jdou za vítězstvím. Takhle teď vnímám Kometu. Je tam pořádek. Nikdo neřeší poslední dva roky, že vyhrála pokaždé titul, ale zase se tvrdě pracuje. 

Hradec měl proti Brnu v prvních dvou zápasech hodně střel, ale dorážky prakticky žádné. K nim se nedostával. A když ano, dal z ní v prvním zápase jediný gól série. Museli jste si ale všimnout, jak hráči Komety jsou ve čtyřech před brankou a pro hradeckého útočníka, který se tam objeví, je minimální šance, aby se proti přesile prosadil.

Libor Zábranský uděluje svým hráčům pokyny na střídačce brněnské Komety během druhého čtvrtfinále s Hradcem Králové
Libor Zábranský uděluje svým hráčům pokyny na střídačce brněnské Komety během druhého čtvrtfinále s Hradcem Králové

Jeden vás přidrží, druhý bere kotouč, tyhle věci, které Kometa v praxi ukazuje, vycházejí z tréninku. Předbrankový prostor je zahuštěný, hraje se úzký box. Když vy máte před vlastní brankou až čtyři lidi, útočící tým je tam nebude mít nikdy. Defenzivní hráči Brna navíc pochytají hodně střel, hrají jeden pro druhého a všichni pro brankáře. Systém mají opravdu hodně dobře propracovaný.

Ale není to jenom o něm, jde o vhodnou typologii hráčů. Když vyhrajete Prezidentský pohár a vylétnete v prvním kole play off, je to o ničem. Klíčové je, co předvedete v eliminační fázi sezony. Kometa má vzadu nosiče vody, hráče jako Gulašiho, Michálka, Baranku, Malce... Oni udělají přesně to, co po nich trenér vyžaduje. Navíc se podívejte na útoky, v jednom máte Zaťoviče , v dalším Erata, pak Čermáka . Všude najdete kluky, kteří řídí, co se na ledě děje, dělají spojku mezi obránci a dalšími dvěma útočníky. Funguje to, nezmatkují na puku. 

Když budete proti nim chtít uspět, budete se muset Kometu dobře načíst, sledovat detaily, všímat si jejich venkovních zápasů, jít po tom, co dělají. Pak jde o to, co trenér zvolí. Můžete hrát nátlakově, ale musíte počítat s tím, že Kometa má silné kontry, na které si počká. Taky pak můžete čekat a zkusit hrát zápasy jeden až dva góly, protože vy potřebujete vyhrát, ne tomu druhému nastřílet osm gólů. 

Každý je po válce generál, ale myslím, že Hradec mohl být doma o něco opatrnější. Když tam pět minut létáte, máte deset střel, ale žádný gól, soupeř jde nahoru, vyroste, tím spíš, když dá gól pak on. Herně vypadal Hradec dobře, ale nakonec nemá nic. Kometa má navrch, má, co chtěla. 

Každý klub má nějakou svoji koncepci, nebo jinak, měl by ji mít. Skautovat si hráče, vodit je podle toho, jaké hokejisty potřebujete, pracovat s mládeží tak, aby se výchova hokejistů ubírala jedním směrem. Kometa tohle umí. Do týmu vám přicházejí mladí hráči relativně připraveni, starší je usměrňují a pak to nese ovoce. Takhle vypadá koncepční práce. 

SESTŘIH: Mountfield HK - Kometa Brno 1:3. Orsava vyslal hosty za obhajobou hattrickem
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Mountfield HK - Kometa Brno 0:5. Domácí padli i v druhém zápase, dvakrát se trefil Mueller
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud