Jonáš Bartoš
26. července 2022 • 23:13

Z Bílka je uznávaný kápo. V Plzni se prokousal na Vrbovu úroveň

Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před necelými devíti lety odcházel od národního týmu. Pršela na něj kritika, pojem Bílkův defenzivní fotbal se vryl pod kůži fanoušků. Poslední rok ale znamená pro zkušeného stratéga ohromnou satisfakci. V Plzni urval senzační titul a po takticky precizním výkonu splnil i další velký úkol, sundáním HJK dostal Viktorii po tříleté odmlce do evropských pohárů.



Podobnou pozici měl v klubu během zlaté éry jediný trenér – Pavel Vrba . Úspěšný, respektovaný ve vedení, oblíbený u fanoušků. Bílek se dostává na stejný level, přitom musí čelit neustálým narážkám na posedlost defenzivou, ze které vychází a neustoupí ani o píď.

Moderní fotbal razí kombinaci po zemi už od gólmana, rychlost, presink, tlak na balon i soupeře. Bílek ale věří také jiným metodám. Hrát bezpečně, zodpovědně, důrazně s maximálním nasazením tak, aby vzadu svítila nula. Málokdo mu věřil, ale s podceňovanou Plzní došel k titulu a teď završil další velký úkol, českého mistra vrátil po tříleté odmlce na mezinárodní scénu.

Můžete nad Bílkovými metodami kroutit hlavou, myslet si, že dlouhé balony na vysokého hroťáka jsou přežitek. Jenže když taktika vychází… Bílek drží v ruce další a v plzeňském případě důležitější přednosti – jasným systémem, férovým a přímým jednáním si získal kabinu, ukázal směr, jakým chce jít a všichni ho respektují. Kdo ne, má smůlu, vždyť začal poctivě bránit i volnomyšlenkář Jan Kopic.

Bílek za více jak rok u plzeňského kormidla stihl mnohé. Přetvořil tým podle svého, kdo mu do konceptu nezapadal, nekompromisně mizel (Kayamba, Ba Loua, Hybš, Falta a další). Ostatní pochopili, že trenérova dřina se vyplatí. Přidejme k tomu vítěznou mentalitu celé kabiny a současných asistentů, kteří s Plzní prožili největší úspěchy ještě na hřišti, a rázem máte vítězný koktejl.

Bílek se ve Viktorii dostává na úroveň titulového kouče Pavla Vrby. Recept na úspěch používá odlišný, ale ve finále stejný – tedy úspěšný. Nad pragmatickým fotbalem a lpěním na stoprocentní defenzivě lze ohrnovat nos, nicméně výsledky mu dávají za pravdu – z Plzně udělal sebevědomé, vítězné a teď už i evropské mužstvo.  

SESTŘIH: Plzeň - HJK Helsinky 5:0. Kanonáda a jistý evropský podzim
Video se připravuje ...

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud