Jonáš Bartoš
15. března 2024 • 10:00

Jedličkova síla zastínila Staňka. Odměna za trpělivost i boj s předsudky

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JONÁŠE BARTOŠE | Vedle opěvovaných plzeňských pilířů na startu jara roste ještě jedno jméno. Martin Jedlička si při těžkém zápase v bráně počínal proti Servette bravurně. Jistou rozehrávkou i těžkými zákroky držel své parťáky, dokonale zvládl i penaltový rozstřel a pomohl Viktorii k postupu do čtvrtfinále Konferenční ligy. Nástup místo opěvovaného Jindřicha Staňka měl po návratu z Bohemians složitý, ale s tlakem se pere s neuvěřitelnou lehkostí. 



Po životním večeru stál před novináři. Bez známky velkých emocí hodnotil zápas, jako kdyby šlo o výhru v běžném ligovém víkendu. Přitom v kariéře nezachytal lepší partii. „Ještě jsem neviděl takový výkon gólmana,“ žasl po utkání plzeňský stoper Robin Hranáč.  

Brankář, který nemá ani 190 centimetrů, na čáře i v jiných činnostech zastíní mnohé mnohem vyšší konkurenty. Místo v brance Plzně mu teď patří právem a svou šanci bezezbytku využívá. Viktor Baier, jeden z největších talentů současné Viktorie, zatím musí trpělivě čekat na lavičce. Absolutně není důvod, aby trenéři zkušenějšího gólmana z brány vyndali. Historická plzeňská noc patřila do velké míry jemu.

Přitom když se v zimě vracel z hostování v Bohemians, leckdo pochyboval, jak se s rolí jedničky a vysokými nároky v Plzni popere. Spíš se čekalo, že prostor dostane Baier, který Staňka výborně nahradil během jeho zranění na podzim. Jedličkovi pomáhá klidná povaha, trpělivost a správná gólmanská ulita. Uzavře se vůči řečím zvenčí, nedá na předsudky a poctivě maká.

Svou pozici v Plzni si musel patřičně oddřít, odpracovat a vyčekat. Nahradit reprezentačního gólmana Staňka, který Plzni vychytal titul a patřil k největším osobnostem týmu, znamená pořádný zápřah i na psychiku. Jedlička ale zatím vše zvládá s naprostou lehkostí. „Nebýt hostování v Bohemce, asi bych tady nestál,“ souhlasil po utkání, kde zlikvidoval devět střel, chytil dvě penalty a čelil vysokému xcG (metrika očekávaných inkasovaných gólů) 1,65.

Pomohla mu kompletní zimní příprava i fakt, že mladý konkurent Baier byl naopak během zimy nemocný. O Jedličkovi leckdo pochyboval, kvůli tomu, že nepatří k vysokým gólmanům, vůči němu panuje skepse. Jenže on popírá předpoklady a úřaduje v plzeňské brance. Proti Servette šlo o reprezentační, dominantní výkon. Čišela z něj jistota, víra v to, že zápas nemůže dopadnout špatně.

Své nastavení přenesl i na tým, v klíčových momentech vytáhl důležité zákroky, kterými stejně jako ve Švýcarsku udržel nulu. Zúročuje práci s Matúšem Kozáčikem, ten svou gólmanskou „smečku“ dokáže perfektně nachystat. Díky pečlivé přípravě zůstal při první penaltě Jedlička odvážně stát, dopředu tušil, že Stevanovič zamíří doprostřed.

Trpělivá práce přináší odměny a vyplácí se, což se Jedličkovi ve čtvrtek v noci potvrdilo. Aktuálně nikdo nezpochybní, že právě on patří do plzeňské brány.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud