Květoslav Šimek
3. února 2019 • 09:50

Zaplacený Haase a útok na nepohodlné Čechy? Kaderka krutě ustřelil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před kvalifikací Česka s Nizozemím se prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka v rozhovoru pro Českou televizi rozčiloval, že pořádající skupina Kosmos pod vedením fotbalisty Gerarda Piquého, ovlivňuje soutěž. Že prý platí Robina Haaseho, aby vyřadil nepohodlné Čechy. Za to, že kritizovali a byli výrazně proti novému modelu Davis Cupu. Paranoidní ústřel.



Realita je bohužel taková, že bez Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka český reprezentační tým na světovou elitu nemá. Ano, Jiří Veselý v Ostravě ukázal obrovské srdce a vůli, když i v bolestech a s dvakrát vykloubeným prstem na noze vydřel bod. Že vůbec nastoupil do čtyřhry, ve které měli s Lukášem Rosolem tři mečboly. Nebo že teprve sedmnáctiletý(!) Jiří Lehečka statečně vzdoroval Haasemu. Za to si tenisté zaslouží potlesk a hluboké smeknutí klobouku.

Faktem ale je, že Nizozemci v současné době také nepatří mezi absolutní elitu. A Robin Haase, jakkoliv je na 54. místě světového žebříčku, zrovna nezáří. Jestliže se Kaderka oháněl tím, že pořádající skupina Kosmos láká Haaseho (mimochodem také velkého kritika nového Davis Cupu) na prémii 150 tisíc dolarů (kolem 3,5 milionu korun) za postup do finálové skupiny v Madridu, měl by také říct, že podobně lukrativní nabídka ležela i před českými tenisty.

Za postup do finále byla vypsána prémie v řádech milionů. Že to byla nabídka finančně velmi zajímavá a motivující, přiznal před kvalifikací i Jiří Veselý. „Za finále dají tenistovi kolem 150 tisíc dolarů a nejsem v pozici, abych takovou částku mohl odmítnout,“ říkal Haase pro nizozemský web Nos. „To si mohou dovolit někteří hráči z elitní dvacítky, ale já rozhodně ne.“

Právě to nadzvedlo Kaderku. „Jestli je to pravda, tak je to největší skandál v historii světového sportu,“ hřímal šéf svazu. „Marketingová agentura, investor, zvýhodní jednu stranu tím, že si zaplatí jejich prvního hráče, aby vyřadil nepohodlné Čechy, jejichž prezident je ten, který křičí proti změnám v Davis Cupu. Můžeme mít pocit, že si Čechy ve finálovém turnaji nepřejí.“

Jedním dechem hned Kaderka dodával, proč prý Kosmos nezaplatí i Tomáše Berdycha? Pardon, ale neměla by tohle být spíš práce české strany, potažmo prezidenta svazu? Organizátoři finanční bonus vypsali pro český tým a je pouze na něm, jakou sestavu si poskládá. A pokud to Kaderkovi vadí, mohl Berdycha finančně motivovat sám.

Pravda je spíš taková, že nebýt pořádající agentury Miroslava Černoška, která se roky stará o servis a zázemí českých tenistů, tak by Berdych se Štěpánkem v Davisově poháru možná nehráli vůbec. A salátové mísy z let 2012 a 2013 by byly stejně vzdálené jako teď.

Ne, pokud čeští tenisté na domácí půdě neporazí Nizozemí, nemají mezi tenisovou elitou co dělat. Tečka. A šéf svazu by se měl místo hledání umělých skandálů starat o růst a rozvoj talentovaných nadějí. Naštěstí tady stále jsou. Jiří Lehečka to v Ostravě ukázal. A není sám. Podobně našlápnuto má i Tomáš Macháč nebo teprve šestnáctiletý talent Dalibor Svrčina.

Lukáš Rosol objímá statečného debutanta Jiřího Lehečku po prohře s Robinem Haasem
Lukáš Rosol objímá statečného debutanta Jiřího Lehečku po prohře s Robinem Haasem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud