Květoslav Šimek
6. října 2019 • 11:51

Dostihový paradox. Trefí se Nagano Gold jako Svoboda na olympiádě?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští dostihoví fanoušci už pomalu dostávají horečku jménem Velká pardubická. Událost pro masy, dostihový svátek s fantastickou historií. Co příští neděli v Pardubicích ukáže ekipa Josefa Váni ve 129. ročníku? Vyhraje Jan Faltejsek pošesté? Co se stane na Taxisu? Velká pardubická je událost.



Na druhou stranu, ještě větší dostihová událost nechává paradoxně drtivou většinu fandů Velké pardubické v klidu. V Ceně Vítězného oblouku ve Francii se teprve počtvrté v historii představí kůň z českého tréninku. Pětiletý hnědák Nagano Gold (Syndikát V3J) od trenéra Václava Luky mladšího. Pecka!

Pro porovnání stačí jediný argument, kterému rozumějí všichni. Ve Velké pardubické se letos běží o 5 milionů korun. V Paříži je v hlavním dostihu ve hře takřka 130 milionů korun. Už jen účast českého zástupce je obrovský úspěch.

V legendárním Qatar Prix de l’Arc de Triomphe, jehož se letos běží 98. ročník, se zatím představili pouze tři koně z českého tréninku. Bělouš Meandre od trenéra Arslangireje Šavujeva byl v roce 2013 desátý, Mikhail Glinka v roce 2012 od stejného trenéra třináctý a derby vítěz Tullamore od Zdeno Koplíka v roce 2009 šestnáctý.

Nagano Gold, pro jehož jméno byl inspirací hokejový zázrak v Naganu 1998, je před startem v Paříži vnímaný zhruba podobně jako parta trenéra Ivana Hlinky. Favorité jsou jinde. Famózní klisna Enable se například pokusí o historický hattrick, tři koně přilétli z Japonska.

Jak ale říkal trenér Hlinka: „Hlavně se z toho nepos...!“ A kdo ví, třeba se Nagano Gold v Ceně Vítězného oblouku trefí jako Petr Svoboda ve finále v Naganu. A i kdyby tým kolem trenéra Luky zlato nepřivezl, i tak dělá Nagano Gold svému jménu čest.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud