Lukáš Tomek
17. srpna 2013 • 05:00

Místo odvahy panika a chaos. Proč Sparta zrazuje sama sebe?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V jedné své písničce Marek Eben zpívá: „Jsou věci, který člověk nepochopí. Tak například ty rádiový vlny. Ve vzduchu po nich není ani stopy a přitom všude kolem je to vlastně plný...“ Zatímco však princip rádiových vln se dá i laikovi během chvíle vcelku jednoduše vysvětlit, v případě posledních veletočů ve fotbalové Spartě si tím jistý nejsem.



Jako by na Letné po šokujícím vyřazení z předkola EL a následných nepřesvědčivých ligových výhrách propadli panice. Jako by se Sparta lekla správné cesty, na kterou se před dvěma roky vydala. Jako by přestala věřit síle současného týmu.

Jak jinak si vysvětlit fakt, že začala chaoticky skupovat české fotbalisty působící v zahraničí? Jednou už se letos v případě Kamila Vacka, zdá se, spálila. Přesto pokračuje v tomto „posilování“ ve zběsilém tempu zhruba jednoho krajánka za dva dny. Ujfaluši, Dočkal, Mareček. Kdo další přijde do konce prázdnin?

Přitom ještě na jaře se zdálo, že Sparta má vizi i odvahu jít si za ní. Že chce sázet na mladé hráče, s nimiž dlouhodobě pracuje. Že chce přebudovat tým i jeho myšlení. Od začátku bylo jasné, že taková přestavba vezme nějaký čas a nebude lehká. Ale zdálo se, že klub to ví a je na to připravený.

Jaká je však současnost? Místo odvahy a koncepce chaos, neschopnost vysvětlovat smysl posledních kroků a návrat k modelům, které už tolikrát selhaly. Tak se jeví i příchod Tomáše Ujfalušiho. Legendy, která je za zenitem a není jasné, jak silnou má motivaci ještě něco dokázat. A když si navíc při posledním trápení s Bohemkou mezi vrcholné představitele klubu sedl bývalý GSM Jozef Chovanec, jako by se člověk vrátil v čase o pár let dozadu…

Uvolněná Plzeň, vrchol sezony má jinde

To Plzeň zatím jistě kráčí do Ligy mistrů. Dává góly, baví diváky a o Pavlu Vrbovi se v Evropě začíná psát jako o trenérské kapacitě. I proto bych si na Spartu před sobotní bitvou nevsadil. A to i přesto, že pro Západočechy to nebude zápas podzimu. Vrbova parta už bude mít v hlavách i souboj s Mariborem, po kterém se jí může otevřít další úžasné dobrodružství v Lize mistrů.

I když paradoxně Plzni právě vědomí, že jí nejspíš na podzim čeká daleko víc vrcholů než zápas se Spartou, může psychicky pomoct. To Letenští uspět musí. Jinak se deprese ze zpackané půlsezony ještě prohloubí a možná dojde trpělivost i majiteli…

Ojetý mercedes jménem Švancara

Petr Švancara opět prokázal, že na sebe umí strhnout pozornost. Tentokrát ne kličkami, ale ostrými výroky na adresu brněnského sportovního ředitele Zdeňka Kudely. Ten využil klauzuli ve smlouvě a nepovolil dočasně příbramskému fotbalistovi start proti „jeho“ Brnu.

I když se mi takové vyautování nelíbí, z přestřelky Švancara jako vítěz nevyšel. Křičet do světa, že někoho bytostně nesnáším a jako argument použít vyjádření, že si Kudela na jaře dovolil zpochybnit váhu a připravenost útočníka na ligové souboje? To je v případě hráče, který s kily i kondicí vždy tak trochu bojoval, docela přehnané.

I když přehánění už ke Švancarovi patří. Nakonec i jeho legendární výrok o zaparkovaném mercedesu z dob, kdy ve Slavii těžce bojoval o místo na slunci, to s odstupem času dokazuje. On totiž při vší úctě mercedes nikdy nebyl. To by za sebou nyní musel mít minimálně jedno úspěšné zahraniční angažmá.

To už spíš pestře nalakovaná škodovka, která bude mít poté, co se vrátí z příbramského hostování, zřejmě velký problém zaparkovat v brněnské garáži…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud